Kathimerini.gr
Το ρούβλι ξεπέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο του 2022, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε τις αγορές ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023.
Ειδικότερα, το ρούβλι το οποίο υποχώρησε έως και τα 100,35 ρούβλια έναντι του δολαρίου, τοποθετείται στις τρεις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα αποδίδει την διολίσθηση του φέτος στη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Οι ρωσικές εξαγωγές έχουν επίσης καταρρεύσει λόγω των κυρώσεων. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 93% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έχει επισημάνει την επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου, ενώ έχει αποκλείσει την παρέμβαση για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ο Μαξίμ Ορέσκιν, οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί ένα ισχυρό ρούβλι, τονίζοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την αποδυνάμωση του νομίσματος.
«Ενα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα εισοδήματα του πληθυσμού», εκτίμησε ο Ορέσκιν.
Με πληροφορίες από Reuters