ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προτάσεις κοινωνίας πολιτών στην Κύπρο για χρηματοδότηση 2,25 εκατ. ευρώ ζητά η Κομισιόν

Η προκήρυξη αφορά τέσσερις κατηγορίες έργων και πρωτοβουλιών με διαφορετικές προτεραιότητες

ΚΥΠΕ

Προτάσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Κύπρο για χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,25 εκατ. ευρώ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προκήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Αφορά τους τομείς των περιβαλλοντικών δράσεων, των δράσεων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, της ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών στην τ/κ κοινότητα, αλλά και τη στήριξη οργανώσεων που δεν έχουν λάβει στήριξη στο παρελθόν, εστιάζοντας σε έργα σε συνεργασία τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών οργανώσεων.

Η πρόσκληση, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα αφορά το 9ο πρόγραμμα επιχορηγήσεων «Κυπριακή κοινωνία των πολιτών σε δράση» το οποίο σύμφωνα, με σχετική ανακοίνωση, έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, του διαλόγου και της συνεργασίας, καθώς και στην προώθηση των αξιών και των προτύπων της ΕΕ μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην προώθηση της επανένωσης της Κύπρου.

Η προκήρυξη αφορά τέσσερις κατηγορίες έργων και πρωτοβουλιών με διαφορετικές προτεραιότητες:

- την ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην τ/κ κοινότητα προς την κατεύθυνση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (κατηγορία 1: περιβαλλοντικές δράσεις),

- την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κοινών δράσεων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής (κατηγορία 2: δικοινοτικές δράσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης),

- την ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών στην τ/κ κοινότητα να επιδιώξει ουσιαστικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων, επηρεάζοντας τις αλλαγές και προωθώντας την τομεακή και διατομεακή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ (κατηγορία 3: ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην τ/κ κοινότητα) και

- τη διοχέτευση της χρηματοδότησης της ΕΕ και σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δεν έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν από επιχορηγήσεις της ΕΕ στην τ/κ κοινότητα (κατηγορία 4: νέοι αιτητές).

Όπως σημειώνεται, για τις πρώτες δύο κατηγορίες προβλέπεται κονδύλι 500 χιλιάδων ευρώ για την κάθε μία. Οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά της ΕΕ από 100 χιλιάδες έως 125 χιλιάδες ευρώ.

Για την κατηγορία 3 προβλέπεται κονδύλι 950 χιλιάδων ευρώ, και οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, για την κατηγορία 4 προβλέπεται κονδύλι 300 χιλιάδων ευρώ, και οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά από 40 χιλιάδες έως 100 χιλιάδες ευρώ.

Η συνεισφορά της ΕΕ για όλες τις χρηματοδοτήσεις μπορεί να αποτελεί από 60% έως 95% του συνολικού ποσού της προτεινόμενης δράσης.

Οι δράσεις των κατηγοριών 1, 3 και 4 μπορούν να υλοποιηθούν από έναν ή περισσότερους αιτητές, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύριος αιτητής σε κάθε πρόταση είναι εγγεγραμμένος στην τ/κ κοινότητα. Οι δράσεις που προτείνονται στο πλαίσιο του τμήματος 2 θα πρέπει να υλοποιηθούν από τουλάχιστον δύο αιτητές, έναν από την τ/κ κοινότητα και έναν από την ε/κ κοινότητα. Δεν αποκλείεται η συμμετοχή συναιτητών από χώρες εκτός Κύπρου.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά σε αρχικό στάδιο μόνο γενικές υπογραφές του έργου. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει στις 22 Ιουλίου 2024, στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Κύπρου).

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες επιχορήγηση καθώς και τα έγγραφα και τα υποδείγματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο, με αριθμό αναφοράς 181166: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/calls-for-proposals ενώ εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συνεδρίες διαδικτυακά και δια ζώσης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδς www.abbilgi.eu και https://civicspace.eu/gr/ .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση