ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολεοδομικές άδειες - Ποια διαδικασία θα ακολουθείται για μικρές αναπτύξεις και κατοικίες

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα συζητηθεί προσεχώς στη Βουλή

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών τις προηγούμενες ημέρες για κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης της πολεοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις όπως κατοικίες και πολυκατοικίες μέχρι 12 διαμερισμάτων έχει δημιουργήσει κάποια ερωτηματικά στην αγορά και σε όσους έχουν στα πλάνα τους να προχωρήσουν σε ανέγερση κατοικίας τους επόμενους μήνες για το ποιά θα είναι πλέον η διαδικασία που θα ακολουθείται από τον Ιούλιο και μετά.

Η «Κ» επικοινώνησε τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το ΕΤΕΚ, σε μια προσπάθεια να καταγραφεί, τι ακριβώς θα αλλάξει στη διαδικασία ανέγερσης μια οικοδομής, με την εφαρμογή της εν λόγω αλλαγής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα συζητηθεί προσεχώς στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται ένα καθοδηγητικό εγχειρίδιο από το ΕΤΕΚ, το οποίο θα περιλαμβάνει τους όρους και τις πρόνοιες που πρέπει να πληρούνται για την έκδοση πολεοδομικής άδειας παγκύπρια. Θα καταρτιστεί επίσης ένα μητρώο ελεγκτών δόμησης οι οποίοι θα ελέγχουν και θα έχουν την ευθύνη για το έργο θα υπογράφουν ότι εφαρμόζονται οι πρόνοιες του έργου.

Στόχος της αλλαγής που προωθείται είναι, να απλοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης αδειών για χαμηλού ρίσκου οικοδομές, να μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την έγκριση αδειών, και να δίνεται έμφαση στον επιτόπιο έλεγχο κάτι που αναμένεται ότι θα αυξάνει και το επίπεδο ελέγχου.

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τους αιτητές πολεοδομικής άδειας, με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, θα ισχύουν τα εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι για ανέγερσης η οποία εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία των μικρών οικοδομών θα ακολουθήσει την διαδικασία η οποία εφαρμόζεται και σήμερα. Δηλαδή, αρχικά θα εξεύρει αρχιτέκτονα του έργου και ακολούθως και θα υποβάλλει αίτηση (ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Ιππόδαμος) στην πολεοδομική αρχή. Σημειώνεται ότι, στην προκειμένη περίπτωση πολεοδομική αρχή θα είναι η επαρχιακή επιτροπή αυτοδιοίκησης, εφόσον η αλλαγή θα εφαρμοστεί μετά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διαφορά η οποία δρομολογείται έγκειται στο ότι, μετά το πέρας 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο αιτητής θα μπορεί να προχωρήσει με τις υπόλοιπες διαδικασίες για την ανέγερση της οικοδομής, ακόμα και αν δεν έχει λάβει απάντηση από την πολεοδομική αρχή. Ακολούθως θα γίνεται αίτηση για οικοδομική άδεια, όπου και πάλι θα ισχύει η ίδια διαδικασία.

Τρεις ελεγκτές για κάθε έργο

Πώς όμως θα ελέγχεται ότι στην υπό ανέγερση οικοδομή δεν θα σημειώνονται αυθαιρεσίες και ενδεχόμενες παρανομίες; Όπως διευκρινίζει το ΕΤΕΚ, ρόλο κλειδί στον έλεγχο των εργασιών θα αναλαμβάνει ο ελεγκτής δόμησης, ο οποίος θα είναι αυτός που θα διεξάγει 3 επιτόπιους ελέγχους σε διαφορετικές φάσεις εκτέλεσης του έργου.

Σημειώνεται ότι, ο έλεγχος της κάθε φάσης δεν θα γίνεται από το ίδιο πρόσωπο, και η επιλογή θα γίνεται με τυχαία επιλογή μέσα από ηλεκτρονική κλήρωση ανάμεσα στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο μητρώο ελεγκτών. Αναμένεται ότι αυτά τα πρόσωπα θα έχουν την ιδιότητα είτε αρχιτέκτονα είτε πολιτικού μηχανικού οι οποίοι θα φέρουν και την ευθύνη για την συμμόρφωση στη βάση των σχεδίων του έργου. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να εξαιρούνται από την επιλογή ελεγκτή του έργου πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον ιδιοκτήτη, τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό του έργου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Πρόκειται πάντως για αλλαγή η οποία αποτιμάται θετικά από πλευράς εργολάβων οικοδομών. Σε ένα πρώτο σχόλιο του για το θέμα ο Στέλιος Γαβριήλ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, ανέφερε ότι αν διασφαλίζεται ο σωστός έλεγχος και λειτουργήσουν σωστά οι διαδικασίες, πρόκειται για θετική αλλαγή η οποία θεωρητικά δίνει περιθώριο να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης για μεγαλύτερες αναπτύξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση