ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέραν των 60 εκατ. ευρώ στη διάθεση των Κυπρίων γεωργών

Άρχισε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις εκταρικές επιδοτήσεις για την περίοδο 2023-2027

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης προς τους γεωργούς για την πενταετία 2023-2027, η οποία ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε από τις 20 Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τις 10 Απριλίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων που αφορούν τις εκταρικές επιδοτήσεις και περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027.

 Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, προχώρησαν στην προκήρυξη Παρεμβάσεων των Άμεσων Ενισχύσεων και της Αγροτικής Ανάπτυξης (εκταρικές επιδοτήσεις), με στόχο η καταβολή της ενίσχυσης των 60 εκατομμυρίων ευρώ να γίνει στους αγρότες μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ανάσα στους γεωργικούς κλάδους

Στις Παρεμβάσεις Άμεσων Ενισχύσεων περιλαμβάνονται σημαντικότατες δράσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δίδουν ανάσες στους γεωργικούς κλάδους.

Όπως, για παράδειγμα, η «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα» υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης του γεωργικού εισοδήματος, με το επίπεδο στήριξης να είναι κοινό σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πενταετία είναι 155,2 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι γεωργικής έκτασης μεγαλύτερης των 3 δεκαρίων. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται περίπου στα 23,27 ευρώ ανά δεκάριο.

Άλλες σημαντικές Παρεμβάσεις:

  • «Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη» με προϋπολογισμό πενταετίας 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι εσπεριδοειδών σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νεκρή ζώνη με ελάχιστη έκταση τα 3 δεκάρια. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 56,4 ευρώ ανά δεκάριο.
  • «Συμπληρωματική ενίσχυση για τους νέους» που αφορά επιπρόσθετη στήριξη για τη βιωσιμότητα, υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, που στοχεύει στην επιπλέον στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των νέων γεωργών. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 8,5 ευρώ ανά δεκάριο.
  • «Συμπληρωματική αναδιανεμητική στήριξη εισοδήματος» που στοχεύει στην επαρκή στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Δικαιούχοι είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερης των 3 δεκαρίων. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 2,87 ευρώ το δεκάριο.
  • «Στοχευμένες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις στην πατάτα και τα εσπεριδοειδή» για τις οποίες δικαιούχοι είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης, έκτασης μεγαλύτερης των 3 δεκαρίων. Το ύψος ενίσχυσης για τις πατάτες είναι 35 ευρώ ανά δεκάριο και για τα εσπεριδοειδή 51 ευρώ ανά δεκάριο.
  • «Βιολογική Γεωργία» με προϋπολογισμό πενταετίας 21,9 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω της παρέμβασης αυτής καταβάλλεται οικονομική στήριξη σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που αναλαμβάνουν σε εθελοντική βάση στροφή σε πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας.
  • «Ενίσχυση περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα» για αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών και των πρόσθετων δαπανών που προκύπτουν κατά την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.Προϋπολογισμός πενταετίας 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οικολογικά Προγράμματα

Το δικό τους ρόλο στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 διαδραματίζουν πλέον και τα Οικολογικά Προγράμματα, με τον προϋπολογισμό της πενταετίας να κυμαίνεται περίπου στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Στις οικολογικές Παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και δράσεις που σχετίζονται με τις καλλιέργειες τις μπανάνας και συγκεκριμένα με την αφαίρεση των δέντρων της φυτείας της προηγούμενης χρονιάς, την αφαίρεση με κλάδεμα των παλαιών φύλλων και την ορθή τήρηση αρχείου γεωργού. Περιλαμβάνεται, επίσης, η δράση για το θρυμματισμό κλαδεμάτων και εφαρμογή των φυτικών υπολειμμάτων, ενώ για πρώτη φορά έχει συμπεριληφθεί και Παρέμβαση που σχετίζεται με την αξιοποίηση της κομπόστας με προϋπολογισμό πενταετίας 6,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπρόσθετα, στα Οικολογικά Προγράμματα συμπεριλαμβάνεται και η Δράση που σχετίζεται με την «Εφαρμογή φιλικών γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια χαρουπιάς», όπως και οι δράσεις για μείωση της επιβάρυνσης των εδαφών και των υδάτων από χημικά σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Υποβολή αίτησης

Η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (Σύστημα EAS), που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.eas.capo.gov.cy, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης. Η υποβολή αίτησης ισχύει από 20 Μαρτίου 2023 μέχρι 10 Απριλίου 2023 (μέχρι 5 Μάϊου 2023 με ποινή).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ