ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πατούν πόδι» οι τράπεζες για περαιτέρω αναστολή εκποιήσεων

Καθίσταται η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων αναποτελεσματική και ατελέσφορη, δυσχεραίνει την ανάκτηση χρεών

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) τάσσεται κατά της επέκτασης αναστολής εκποιήσεων που προωθείται με την Πρόταση Νόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΠΙ) και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι, η αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, με αφορμή αρχικά την πανδημία και στη συνέχεια τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστά τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων αναποτελεσματική και ατελέσφορη, δυσχεραίνει την ανάκτηση χρεών, ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δημιουργεί μια κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και αυξάνει τον κίνδυνο διάχυσης της κουλτούρας αυτής και στους συνεπείς δανειολήπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πιο κάτω, ο Σύνδεσμος παραθέτει με περισσότερη λεπτομέρεια τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς του και τις κυριότερες επιπτώσεις που θα προκύψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που παραταθεί περαιτέρω η αναστολή εκποιήσεων.

1. Οι περιπτώσεις που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης δε σχετίζονται ούτε με την πανδημία, ούτε με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, πρόκειται για παλιές περιπτώσεις προβληματικών δανείων, ορισμένες εκ των οποίων φτάνουν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της μίας δεκαετίας ενώ για κάποιες από αυτές υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι, η πλειονότητα των δανείων που τέθηκαν υπό καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας έχουν επανέλθει σε τροχιά αποπληρωμής χωρίς ουσιαστικά προβλήματα (σε ποσοστό πέραν του 90% των περιπτώσεων).

2. Η συνεχής τροποποίηση της νομοθεσίας και η αναστολή των εκποιήσεων δεν επιλύει κανέναν πρόβλημα αλλά απλώς το μεταθέτει και αναβάλλει την όποια επίλυσή του σε μεταγενέστερο στάδιο. Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Προτεραιότητα είναι η βιώσιμη αναδιάρθρωση των ΜΕΔ εφόσον υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και κυρίως δυνατότητα αποπληρωμής. Το τελευταίο είναι ύψιστης σημασίας αφού εάν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής όποια αναδιάρθρωση και να επιτευχθεί θα αποδειχθεί ως μη βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι τράπεζες, κατά τις διεργασίες αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων είναι το πολύ υψηλό ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και οι συνεχείς αναστολές των εκποιήσεων δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία (υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, αύξηση κόστους δανεισμού, περιορισμός προοπτικών ανάπτυξης) και τις τράπεζες (αύξηση πιστωτικού κινδύνου, μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις) όσο και στους ίδιους τους δανειολήπτες (συσσώρευση χρέους, αδυναμία πρόσβασης σε νέο δανεισμό).

3. Η εκποίηση ακινήτων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το ύστατο μέτρο διαχείρισης προβληματικών δανείων. Παράλληλα, λειτουργεί ανασταλτικά και αποθαρρύνει την αθέτηση υποχρεώσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές και αναχαιτίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κακοπληρωτών.

4. Ο Σύνδεσμος σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση που αφορά τροποποιήσεις στο πλαίσιο εκποιήσεων, αναδεικνύει τους κινδύνους και τις ανησυχίες του σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις, τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και στην οικονομία.

5. Οι τράπεζες έχουν αποδείξει την κοινωνική τους ευαισθησία έναντι ευάλωτων, οικονομικά δανειοληπτών και δη για περιπτώσεις δανείων με εξασφάλιση την κύρια κατοικία που εμπίπτουν στην περίμετρο της αξίας των 350 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση