ΚΥΠΕ
Το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι αποτελεί ορόσημο, με καθοριστική συνεισφορά στην αύξηση της φωτοβολταϊκής ισχύος της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τελώντας το πρωί τα εγκαίνια του πάρκου, στην παρουσία δημοτικών και κοινοτικών Αρχών, καθώς και της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων.
Το έργο, με συνολική δυναμικότητα 12 MW, είπε ο κ. Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του, έρχεται να προστεθεί στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της Αρχής, «το οποίο εύχομαι ότι σύντομα θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με πρόσθετα έργα ΑΠΕ, για να βοηθήσει την ΑΗΚ στην επιβεβλημένη πλέον πράσινη μετάβαση της, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων και κατ’ επέκταση, το κόστος ηλεκτρισμού που παρέχεται στους πελάτες της».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι, έρχεται να συνεισφέρει στην αύξηση της υπάρχουσας φωτοβολταϊκής ισχύος της Κύπρου, «συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης που υιοθετήσαμε ως Κυβέρνηση και στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων που θέσαμε, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030».
Λέγοντας ότι οι στόχοι της κοινής κλιματικής στρατηγικής των χωρών της ΕΕ γίνονται όλο και πιο φιλόδοξοι, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η Κύπρος και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καλούνται να επιταχύνουν τις προσπάθειες προς την πράσινη μετάβαση.
Υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση επεξεργαζόμαστε τις συστάσεις που μας απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βελτίωση του τελικού κειμένου του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο και πρέπει να υποβληθεί ως το τέλος Ιουνίου 2024».
Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών, απλοποίηση των διαδικασιών και «προώθηση εκείνων των λύσεων που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε αποτελεσματικά το ποσοστό της ενέργειας από ΑΠΕ, με το μικρότερο δυνατό κόστος».
Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως, μπορεί τα 12MW παραγωγής ενέργειας του φωτοβολταϊκού πάρκου να μην είναι πολλά, «αλλά για μένα η σημερινή μέρα είναι ορόσημο, γιατί το προσωπικό μου όραμα για την ΑΗΚ είναι ακριβώς το τι ζούμε σήμερα».
Δηλαδή, εξήγησε, «η ΑΗΚ να ενισχυθεί μέσα από φωτοβολταϊκή παραγωγή, ώστε να ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή της, για να ρίξει μέσα στο μείγμα το κόστος ρεύματος για τον καταναλωτή, με έργα που συμβάλλουν στο να βοηθήσουν τον οικιακό καταναλωτή, τις επιχειρήσεις και σε τελικό βαθμό την οικονομία του τόπου, για να είναι ανταγωνιστική».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, ανέφερε ότι η προσθήκη έργων ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής της, έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο, τόσο στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, όσο και στη σταθεροποίηση των τιμών του ηλεκτρισμού.
Κύρια προτεραιότητα της Αρχής, συνέχισε, είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο «κάτι που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».
Λέγοντας ότι, από πλευράς ΑΗΚ, το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πάρα πολύ μικρό, υπογράμμισε πως στόχος της Αρχής είναι «να έχει πιο ενεργή εμπλοκή στον τομέα των ΑΠΕ» και πως ήδη σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα και εντείνονται οι προσπάθειες για δημιουργία νέων, «παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες».
Υπέδειξε ότι η ΑΗΚ είναι ανοικτή σε προτάσεις από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες γης για προσφορές σε μακροχρόνια μίσθωση γης για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και πως, παράλληλα, προχωρούν οι αδειοδοτήσεις για πρόσθετα έργα, με τελικό στόχο, οι ΑΠΕ να έχουν σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα της Αρχής.
Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απεύθυνε, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνις Γασεμίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι μπορεί να ηλεκτροδοτήσει γύρω στις 4.500 οικογένειες, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 14.140 τόνους, με εξοικονόμηση από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα γύρω στο 1,1 εκ. ευρώ ετησίως.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, η λειτουργία του θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σχεδόν 4.720 τόνων καυσίμων, με οικονομικό όφελος της τάξης των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με σημερινές τιμές καυσίμων.
Λεπτομέρειες έδωσε ο συντονιστής του έργου Δρ. Κωνσταντίνος Ρούβας, αναφέροντας ότι το πάρκο βρίσκεται σε μια έκταση 184 δεκαρίων, με 18.250 πλαίσια των 660W, με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται στα 9.7 εκατομμύρια ευρώ.
Λέγοντας πως πρόκειται για το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύπρο όπου η ενέργεια θα πωλείται στο πραγματικό κόστος παραγωγής, δηλαδή 5 σεντ ανά KW (σε σύγκριση με 22 σεντ ανά KW που κοστίζουν τα συμβατικά καύσιμα), υπέδειξε ότι το όφελος στον καταναλωτή θα φανεί μέσα από το μακροπρόθεσμο πλάνο της ΑΗΚ, που προνοεί συνολική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, 550 με 600MW, σε βάθος δεκαετίας.
Σημείωσε ακόμη ότι το όλο έργο έγινε σε συνεννόηση με τις περιβαλλοντικές Αρχές των Βρετανικών Βάσεων και της Δημοκρατίας, καθώς και άλλους φορείς, για μείωση ή αποφυγή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντιστάθμιση όσων επιπτώσεων δεν μπορούσαν να αποφευχθούν.