REUTERS, CNBC
Η απαγόρευση ορισμένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν προκάλεσε χθες την οργή του Πεκίνου, το οποίο έκανε λόγο για «στυγνό οικονομικό εκβιασμό», προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προσπαθήσει να εμποδίσει ή να συγκρατήσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας, αλλά δεν απάντησε αμέσως με αντίποινα. Ωστόσο, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να αντιδράσει, λαμβάνοντας μέτρα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα πρακτορείων.
Ειδικότερα, η απαγόρευση αφορά διοχέτευση κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα στους τομείς των κβαντικών υπολογιστών, των προηγμένων ημιαγωγών-τσιπ και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να παύσει ο στρατός της χώρας να έχει πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία. Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να ενημερώνουν την κυβέρνηση για άλλες επενδύσεις στους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Η πρωτοβουλία αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες ιδιωτικών και καινοτομικών κεφαλαίων, καθώς και τους επενδυτές των ΗΠΑ σε κοινοπραξίες με κινεζικούς ομίλους.
Ακριβής στόχευση
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η απαγόρευση αντιστοιχεί σε ένα «πολύ στοχευμένο» πρόγραμμα για το ποιες επενδύσεις δεν επιτρέπονται και για ποιες θα πρέπει να ενημερώνεται η κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η τεχνολογική πρόοδος στους κβαντικούς υπολογιστές, στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξελιγμένων όπλων και να «σπάσουν» τους κρυπτογραφημένους κώδικες, που χρησιμοποιούνται από κατασκοπευτικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων. Το Πεκίνο αντέδρασε, διότι εκτιμά πως οι ενέργειες της Ουάσιγκτον έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την τεχνολογική του πρόοδο, λέγοντας πως «αποκλίνουν από τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού και της οικονομίας της αγοράς». Δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι το διάταγμα Μπάιντεν θα προστατεύσει την ασφάλεια των ΗΠΑ με «αυστηρά στοχευμένο τρόπο, διατηρώντας παράλληλα τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για ανοιχτές επενδύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι όμιλοι καινοτομικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia China, GGV και Coatue, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική τεχνολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη σχεδόν κάθε μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας της χώρας – από την Byte Dance, ιδιοκτήτρια του TikTok, μέχρι την DJI.
Πάντως, η κίνηση Μπάιντεν απειλεί τις προσπάθειες να αναζωογονηθούν οι ανωτάτου επιπέδου δεσμεύσεις, που κλονίστηκαν μετά την πτήση ύποπτου κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ προ μηνών. Πέρυσι τον Οκτώβριο στο Μπαλί στη σύνοδο του G20 ο Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις των δύο κρατών και να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύρραξη. Οι ΗΠΑ εργάζονται με τους συμμάχους τους να σφυρηλατήσουν όσο το δυνατόν ευρύτερο μέτωπο, με στόχο τον περιορισμό των επενδύσεων στην Κίνα. Εντούτοις, η προσπάθεια θεωρείται περίπλοκη, επειδή άλλες χώρες ανησυχούν μήπως η κίνηση των ΗΠΑ είναι υπερβολική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και εγχώριοι νομικοί περιορισμοί. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ορισμένες χώρες θα δράσουν μόλις η Ουάσιγκτον πρωτοστατήσει, αν και ακόμη και στενοί σύμμαχοί της φαίνεται να διστάζουν. Ιάπωνες αξιωματούχοι, τέλος, κατέστησαν κατ’ ιδίαν σαφές ότι το Τόκιο δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που διέπει τις ιαπωνικές επενδύσεις στην Κίνα.