ΚΥΠΕ
Τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν την Πέμπτη τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη ακολούθησαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ασία, καθώς οι συναλλασσόμενοι γίνονταν όλο και πιο αισιόδοξοι για μια σειρά μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων το 2024, με την προσοχή τώρα να επικεντρώνεται στα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα στις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες αυξήθηκαν, για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους Αμερικανούς Βουλευτές ότι, ενώ η μάχη κατά του πληθωρισμού συνεχίζεται, η οικονομία παραμένει ανθεκτική.
Είπε ακόμη ότι η Fed "μπορεί και θα αρχίσει" να μειώνει τα επιτόκια εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή, ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται και η αγορά εργασίας καταστεί πιο χαλαρή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε στο αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε στους χώρους διαπραγμάτευσης, με την Πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να υποδηλώνει ότι οι μειώσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εμπλεκόμενοι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές εκμεταλλεύτηκαν την ήπια στροφή σε σχέση με τα επιτόκια των αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street, ενώ τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Φρανκφούρτη έκλεισαν επίσης σε ιστορικά υψηλά.
Οι Ασιάτες επενδυτές πήραν τη σκυτάλη την Παρασκευή, με το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Σίδνεϊ, τη Σεούλ και την Ταϊπέι να πρωτοστατούν στην άνοδο.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στις 39.688,94 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,5%, στις 16.472,26 μονάδες, ενώ ο δείκτης στην Σαγκάη έκλεισε στις 3.046,02 μονάδες.
Το βράδυ της Πέμπτης, στις ΗΠΑ, ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ρεκόρ, στις 5.157 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 1,03%. Νέο ρεκόρ κατέγραψε και ο Nasdaq, κλείνοντας στις 16.273 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε στις 38.791 μονάδες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές.
«Πολλά εξαρτώνται από την έκθεση (της) μισθοδοσίας στις ΗΠΑ για το αν η κίνηση των αγορών (προς τα πάνω) εντός της εβδομάδας μπορεί να συνεχιστεί ή αν θα αναστραφεί», δήλωσε ο Ray Attrill της τράπεζας National Australia.
«Τα κακά (αδύναμα) νέα θα είναι καλά νέα από αυτή την άποψη, με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη σε χαμηλότερα επιτόκια να είναι αυτή τη στιγμή η κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων αγορών», υπογράμμισε.