ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά τη μεταρρύθμιση η ρύθμιση του 12% αν δεν υπάρξει συναίνεση, είπε ο Υπ. Εργασίας

Αισιόδοξος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - Πριν το τέλος του 2024 το νομοσχέδιο για ρύθμιση της πρακτικής άσκησης

ΚΥΠΕ

Εάν δεν προκύψει μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρόταση για τη ρύθμιση της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις όσων εξέρχονται από την εργασία πριν το 63ο έτος της ηλικίας τους, η οποία να εξασφαλίζει τη στήριξη της πλειοψηφίας, το θέμα θα μετατεθεί μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος κλήθηκε στη συνεδρίαση για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για νομοθετικές ρυθμίσεις που επίκεινται ή προωθούνται για το επόμενο έτος, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα εστιάσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, αφενός στον μηχανισμό της ΑΤΑ, αλλά κυρίως στην προετοιμασία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, θέτοντας ένα φιλόδοξο στόχο, όπως χαρακτηριστικά είπε, για κατάθεση των νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του 2025 και με επιδίωξη να δοθεί χρόνος για ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισής τους πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026.

Ο Υπουργός, ο οποίος κλήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής, να αναφερθεί και στη ρύθμιση της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων και άρσης της αποκοπής του 12%, ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να καταλήξει η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους σε κοινά αποδεκτή πρόταση. Πρόσθεσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το Υπουργείο θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μεταθέτοντας της συζήτηση για την αναλογιστική μείωση σε μεταγενέστερο χρονικό πλαίσιο.

Απαντώντας σε προβληματισμό που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η ρύθμιση της αναλογιστικής μείωσης με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν γίνεται να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Υπογράμμισε, όμως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που δεν θα έχει σημαντικές προοπτικές για υιοθέτηση από την πλειοψηφία και αυτό αναγκαστικά συνεπάγεται ότι η αναλογιστική μείωση θα μετατεθεί για συζήτηση μετά τη μεταρρύθμιση, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση μέσα σε έξι μήνες.

«Για να μπορέσουν οι κυβερνητικές εισηγήσεις να τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι πολύ σημαντική η διαμόρφωση συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε να υπάρχουν αυξημένες προοπτικές έγκρισης των νομοσχεδίων από τη Βουλή», εξήγησε ο κ. Παναγιώτου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν άνευ αντικειμένου η κατάθεση των νομοσχεδίων».

Σημείωσε, επίσης, πως αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο, με την οποία διαφώνησαν οι συντεχνίες, σήμερα 15.000 εργαζόμενοι (δηλαδή 30% όσων έχουν επηρεαστεί από την μείωση του 12%), θα απολάμβαναν ελάφρυνση που ανέρχεται στα 800 ευρώ ετησίως, που, σύμφωνα με τον Υπουργό, για τους περισσότερους επηρεαζόμενους ισοδυναμεί με ακόμα μία σύνταξη.

Κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Παναγιώτου διευκρίνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να παραπεμφθεί το θέμα στο απώτερο μέλλον, υπογράμμισε όμως ότι δεν θα ήθελε να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου νομοσχέδιο που δε θα έχει πιθανότητες αποδοχής από τη Βουλή και τελικά θα δημιουργήσει αντιπαραθετικό κλίμα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για το το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τα μέλη της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι εάν διαπιστωθεί ύπαρξη προοπτικής για θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία της Βουλής σε κάποια εισήγηση, δε θα διστάσει να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες σε πρόταση.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιητική η τοποθέτηση του Υπουργού περί μετάθεσης της ρύθμισης της αναλογιστικής μείωσης μετά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι δόθηκε επαρκής χρόνος στην εκτελεστική εξουσία για να παρουσιάσει μία λύση στο θέμα αυτό.

«Ζητούμενο και για εμάς είναι ένα υπάρχει μία κοινά αποδεχτή πρόταση και να έρθει ενώπιον της επιτροπής κάτι συμφωνημένο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση που να επιλύει το πρόβλημα, γεγονός που και εμείς συμφωνούμε ότι αν επιτευχθεί θα βοηθήσει την προσπάθεια να υπάρξει μία κατάληξη και ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Καυκαλιάς.

«Θεωρούμε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη αφού λάβει η υπόψιν της θέσης των κοινωνικών εταίρων, να αφουγκραστεί την ίδια την κοινωνία και να προχωρήσει στο να καταθέσει μία πρόταση ενώπιον της Βουλής και να μην παραπέμπει το θέμα της σε βάθος χρόνου ή ακόμα έστω να το συνδέσει με τη γενική συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι μπορεί το θέμα της αναλογιστικής μείωσης να ενταχθεί και στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Την ανάγκη να επιδιώξουν όλες οι πλευρές να βρεθεί κοινή συνισταμένη, επεσήμανε σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, θέτοντας τον προβληματισμό για ποιο λόγο να τεθεί μία πρόταση που θα καταψηφιστεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι ο κ. Παναγιώτου είναι ο πρώτος Υπουργός που συζητά το θέμα της αναλογιστικής μείωσης, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσε πως πρέπει να αναζητηθεί λύση «χωρίς λαϊκισμό και χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και τη βιωσιμότητα του». Πρόσθεσε ότι με συλλογικότητα και σε πνεύμα συναίνεσης πρέπει Βουλή, εκτελεστική εξουσία και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο που να μειώνει τις αδικίες που υφίστανται οι επηρεαζόμενοι της μείωσης του 12%.

Αισιόδοξος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ο Υπουργός

Παρά το φιλόδοξο στόχο της ετοιμασίας των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση πριν το τέλος του 2025, ο Υπουργός Εργασίας παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέροντας ότι έχει ήδη ενημερωθεί το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβουλίου η πρόταση για σύσταση της διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι αισιοδοξία εμπνέει και η εμπειρία του από τη μέχρι τώρα συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέροντας ότι μπορεί να προσβλέπει σε εποικοδομητική κατάληξη. Πρόσθεσε ότι όσο πιο ενδελεχής θα είναι η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πρόοδο του διαλόγου για τα συνταξιοδοτικά νομοσχέδια, τόσο πιο έτοιμα θα είναι και για τη διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης τους στην Ολομέλεια.

Προβληματισμό εξέφρασε, βέβαια, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, για τα χρονικά πλαίσια που τίθενται για την προώθηση της μεταρρύθμισης, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην πρόθεση του Υπουργείου για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα αρχίσει η καταβολή ποσών από πλευράς κράτους προς το Ταμείο, στο πλαίσιο της αποπληρωμής του εσωτερικού δανεισμού.

Ο κ. Παναγιώτου, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Χριστόφια, ανέφερε ότι ο εξορθολογισμός της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου θα αφορά και διασπορά των επενδύσεων και σε άλλες ασφαλείς επιλογές, πέρα από τις επενδύσεις στο κράτος. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «κάποιος μαγικός τρόπος», ώστε χρήματα που έχει δανειστεί το κράτος να επιστραφούν στο Ταμείο και ξαφνικά να αυξηθούν σημαντικά οι συντάξεις, αλλά ότι στόχος είναι το Ταμείο να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν από πλευράς του κράτους. Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος είναι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, να μειωθεί η έκταση του εσωτερικού δανεισμού πριν το 2027.

Αν χρειαστεί, θα εκδοθεί διάταγμα για το ωράριο καταστημάτων την Κυριακή

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το νομοθετικό κενό που αφορά στην λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή, τέθηκε για ακόμα μία φορά στη συζήτηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το εμπορικό περιβάλλον, εάν δεν επηρεάζει αρνητικά τους εργαζόμενους. Είπε επίσης ότι από την πορεία των τελευταίων χρόνων παρατηρείται και αύξηση της απασχόλησης.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά τις επισημάνσεις της Νομικής Υπηρεσίας για το κατά πόσο χρειάζεται έκδοση διατάγματος που να προσδιορίζει οτιδήποτε χρειάζεται αποσαφήνιση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειάζεται, μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου, που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία της αγοράς. Ανέφερε, ότι η επανάληψη τέτοιων συζητήσεων, ενδεχομένως να δημιουργεί επενδυτική ανασφάλεια, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Καυκαλιάς.

Πέρα από τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με τη λειτουργία των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε και την άποψη ότι είναι εκτεθειμένη η κυβέρνηση, καθώς η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές συνδέεται με ένα νομοθετικό κενό, εξηγώντας ότι η νομοθεσία προβλέπει κλειστά γενικά καταστήματα τις Κυριακές και ότι με διάταγμα ο Υπουργός μπορεί να καθορίσει άλλο ωράριο λειτουργίας, όμως εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει σε ισχύ τέτοιο διάταγμα.

Πριν το τέλος του 2024 το νομοσχέδιο για ρύθμιση της πρακτικής άσκησης

Ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης θα κατατεθεί πριν το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι οι οργανώσεις νεολαίας με τις οποίες συνομίλησε το Υπουργείο, έχουν επιδείξει εποικοδομητική και δημιουργική στάση στην προσπάθεια για ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Εξήγησε ότι χάριν στη συμβολή των οργανώσεων νεολαίας έχει διαφοροποιηθεί και η αρχική προσέγγιση του Υπουργείου, που αφορούσε κυρίως την πρακτική άσκηση των φοιτητών στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών τους. Έτσι, πρόσθεσε, θα καταστεί εφικτό το νομοσχέδιο να ρυθμίζει ευρύτερα την πρακτική άσκηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι και οι απολαβές των ασκούμενων δε θα είναι χαμηλότερες του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα κενό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν για ρύθμιση της αγοράς εργασίας και θα βοηθήσει στην καλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης (σχολικής ή πανεπιστημιακής) με την αγορά εργασίας.

Τη θέσης αυτής υπεραμύνθηκε και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές εταιρείες επιθυμούν να απασχολούν ασκούμενους, κάτι που συμβάλλει στη διασύνδεση σπουδών και αγοράς εργασίας. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε ότι σε άλλες χώρες κρίνεται τόσο σημαντικό αυτό, ώστε το κράτος να καταβάλλει μισθό για τους ασκούμενους.

Πάντως τη σημασία της θεσμοθέτησης της πρακτικής άσκησης υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ως σημαντική παράμετρο το γεγονός ότι τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής εντός του χρονικού πλαισίου που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του βέβαιος ότι θα κατατεθούν προς ψήφιση και άλλα νομοσχέδια από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ ανέφερε ως θετικό δείγμα την αμεσότερη ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε αιτήματα πολιτών για θέματα επιδομάτων και συντάξεων, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την προώθηση προεκλογικών δεσμεύσεων σχετικά με την αύξηση της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί και την επέκταση της γονικής άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ