ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Κεραυνός - Κύριος στόχος η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΚΥΠΕ

Κύριος στόχος πολιτικής της κυπριακής Κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στο πλαίσιο του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ. Την Παρασκευή ο κ. Κεραυνός συμμετέχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN).

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η σημερινή κατάσταση και η περαιτέρω πορεία της κυπριακής οικονομίας αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι τρεις θεσμοί επιβεβαίωσαν τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που όπως αναφέρεται βρίσκεται τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, τη δραστική μείωση του πληθωρισμού και το πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κεραυνός χαιρέτισε τα αποτελέσματα της 14η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Κύπρου τα οποία αντανακλούν την παρούσα κατάσταση της οικονομίας. Παρουσίασε τις οικονομικές προβλέψεις που περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας και οι οποίες συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΕ.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας το 2022 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2021 και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία τα επόμενα χρόνια, στηριζόμενο στη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος, συνέχισε, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του 2023, και προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική του τάση τα επόμενα χρόνια, υποστηριζόμενο από την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μιλώντας για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Κεραυνός ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια ισχυρή συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό τομέα, επιτυγχάνοντας ουσιαστική πρόοδο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 100% του ΑΕΠ και το επίπεδο τους έφτασε σε μονοψήφιο αριθμό, επιτυγχάνοντας τον σχετικό στόχο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι επί του παρόντος υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των δανείων, το οποίο έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και το οποίο η Κυβέρνηση την επόμενη περίοδο θα ενισχύσει με νέα συμπληρωματικά σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση