ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%»

ΚΥΠΕ

Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, καθώς «γνωρίζουμε ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν και οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι ισορροπημένοι βραχυπρόθεσμα, «μεσοπρόθεσμα παραμένουν αυξημένοι».

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%» και «θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75%.

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί «μια προσέγγιση, που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Σε σχέση με την ανάπτυξη, η Πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επιβάρυνε την ανάπτυξη της Ζώνης του ευρώ.

«Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον και το παγκόσμιο εμπόριο να διαταραχθεί.

«Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ανέφερε πως η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμένεται και η αύξηση της εμπιστοσύνης και των πραγματικών εισοδημάτων σημαίνει ότι οι δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμένονται, ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο έντονα από ό,τι αναμένεται.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείσα αν η ΕΚΤ κινείται σε μια φάση χαλάρωσης της αυστηρής νομισματικής της πολιτικής, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια διαδικασία, αλλά ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα».

«Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και αυτό που είναι πολύ αβέβαιο είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε και ο χρόνος που θα χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες τροφοδότησαν τους φόβους για ένα πιο δύσκολο «τελευταίο μίλι» στο δρόμο προς τον στόχο της ΕΚΤ - μια ανησυχία που εξέφρασε το σημαίνον μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Isabel Schnabel.

Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, τις οποίες ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ξεχωρίσει ως ιδιαίτερα σημαντικές επειδή αντανακλούν την εγχώρια ζήτηση, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία μετά την άνοδό του στο 4,1% τον Μάιο, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της ανάπτυξης υπονόμευσε το επιχείρημα ότι τα υψηλά επιτόκια πνίγουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αλλά ο «πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο», μπορεί να παραμείνει η Fed και το αν θα ξεκινήσει ή θα καθυστερήσει περαιτέρω τον δικό της κύκλο χαλάρωσης.

Μια πιο περιοριστική Fed θα σήμαινε πιθανότατα ένα ασθενέστερο ευρώ και υψηλότερο εισαγόμενο πληθωρισμό για την Ευρωζώνη, αλλά θα αύξανε επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές - ένα διπλό χτύπημα του οποίου το καθαρό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

«Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις ΗΠΑ και τη Fed», δήλωσε ο Mohit Kumar, οικονομολόγος της Jefferies.

«Σε περίπτωση που η Fed δεν μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος - δεν είναι η βασική μας υπόθεση - θα μπορούσαμε να δούμε μόνο δύο μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το AFP, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν να μειώνουν τα επιτόκια κάθε δεύτερη συνεδρία - άρα μία φορά το τρίμηνο, καθώς η τράπεζα συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες - την ίδια στιγμή που δημοσιεύουν τις τακτικά επικαιροποιημένες προβλέψεις τους.

Ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά.

«Δεν θα χρειάζονταν πολλές αρνητικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό ώστε η ΕΚΤ να κινηθεί πιο προσεκτικά ή ακόμη και να αντιστρέψει τη σημερινή μείωση», δήλωσε.

Για την ΕΚΤ, «μπορεί να υπάρξουν κάποιες παύσεις στην πορεία επιστροφής των επιτοκίων προς τα κάτω, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος τυχόν αποκλίσεων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», προέβλεψε η Lindsay James, από την εταιρεία Quilter Investors.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση