ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κληρονόμησε το ενοικιαστήριο του κτιρίου στην Αγλαντζιά λέει το ΙΚΥΚ

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

ΚΥΠΕ

Ο  Πρόεδρος Γεώργιος Σκαλιά  και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ι.Κ.Υ.Κ) σε ανακοίνωση για το ακίνητο στην Αγλαντζιά που ήταν δωρεά προς το Ίδρυμα αναφέρουν πως δυστυχώς, «κληρονόμησαν» το συγκεκριμένο συμφωνητικό μίσθωσης και ότι από το 2018 δίνουν καθημερινά εντατικούς αγώνες με το Νομικό τους Σύμβουλο για να ανατραπεί, να καταργηθεί και να ακυρωθεί η ετεροβαρής αυτή μισθωτήρια συμφωνία ημερομηνίας 19/03/2013 εις βάρος των συμφερόντων του Ι.Κ.Υ.Κ.. 

Σε ανακοίνωσή τους, ο κ. Σκαλιάς και τα μέλη του ΔΣ αναφέρουν πως "σε σχέση με δημοσίευμα της 4ης Μάϊου, 2023, στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», που αναφέρεται σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης με δωρεά ακινήτου στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (διώροφη κατοικία στην Αγλαντζιά, 500 τ.μ., ενοικιάζεται από το 2013 προς €500 τον μήνα) και τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που είχε βασικό αντικείμενο συζήτησης το συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας στην Αγλαντζιά η οποία παραχωρήθηκε ως δωρεά στο Ι.Κ.Υ.Κ. από τους δωρητές Γεώργιο και Μαίρη Γεωργιάδου, δηλώνουν ότι δυστυχώς, «κληρονόμησαν» το συγκεκριμένο συμφωνητικό μίσθωσης και ότι από το 2018 δίνουν καθημερινά εντατικούς αγώνες με το Νομικό τους Σύμβουλο για να ανατραπεί, να καταργηθεί και να ακυρωθεί η ετεροβαρής αυτή μισθωτήρια συμφωνία ημερομηνίας 19/03/2013 εις βάρος των συμφερόντων του Ι.Κ.Υ.Κ.". 

Ακόμη αναφέρουν ότι αρωγούς στην προσπάθεια αυτή το ΔΣ του Ι.Κ.Υ.Κ. έχει το Υπουργείο Οικονομικών, τη Γενική Εισαγγελία και την Ελεγκτική Υπηρεσία.    

Εκφράζουν επίσης απεριόριστες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου για τη σθεναρή υποστήριξη την οποία επέδειξαν, τασσόμενα αναφανδόν και χωρίς αστερίσκους υπέρ των δικαίων συμφερόντων του Ι.Κ.Υ.Κ.. 

Η ενοικίαση κτιρίου ΙΚΥ επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου

Το θέμα της ενοικίασης και υπενοικίασης δύο οικιών, ισογείου και ανωγίου στην Αγλαντζιά, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τέθηκε σήμερα επί τάπητος στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Το Οίκημα ήταν δωρεά προς το ΙΚΥ της αείμνηστης Μαίρης Γεωργιάδου από την Κερύνεια για στήριξη άριστων και άπορων φοιτητών.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι η ενοικίαση του ακινήτου στην τιμή των 500 ευρώ από το 2013 σε δικηγορικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, το οποίο ήταν ο Νομικός Σύμβουλος του ΙΚΥ, με την προϋπόθεση της ανακαίνισης του από τον ενοικιαστή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στο συμβόλαιο πρόνοια για αύξηση του ενοικίου αλλά ούτε και χρονικός ορίζοντας λήξης του.

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ, Γεώργιος Σκαλιάς, ανέφερε εντός της Επιτροπής πως το συμβόλαιο του 2013, το οποίο συμφωνήθηκε από το τότε ΔΣ, είναι ετεροβαρές για το Ίδρυμα, και πως το παρόν Συμβούλιο εδώ και λίγα χρόνια αγωνίζεται για αλλαγή των δεδομένων του συμβολαίου αλλά και για δικαίωση της επιθυμίας της δωρήτριας.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή, το κτίριο εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο στις 385 χιλιάδες ευρώ για σκοπούς φορολογίας.

Εξηγώντας το πώς διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση, είπε ότι το τότε ΔΣ ανέθεσε το 2009 στο δικηγορικό του γραφείο που ήταν και ο νομικός του σύμβουλος, να αναζητήσει ενοικιαστή για το ακίνητο. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές, και το 2013 το ίδιο το δικηγορικό γραφείο και νομικός σύμβουλος του ΙΚΥ έκανε πρόταση στο ΔΣ να ενοικιάσει το ίδιο το ακίνητο. Πρότεινε μάλιστα όπως το ΔΣ του ΙΚΥ αποταθεί σε άλλο δικηγορικό γραφείο για τη σύνταξη του συμβολαίου.

Όπως είπε το συμβόλαιο, που υπέγραψε τότε το ΔΣ, μετέτρεπε ουσιαστικά τον ενοικιαστή σχεδόν σε ιδιοκτήτη καθώς του επέτρεπε να ανανεώνει τη σύμβαση χωρίς καμία αύξηση ετησίως, ενώ του έδινε το δικαίωμα για επενοικίαση.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος είναι ο ενοικιαστής και ήταν ο πρώην νομικός σύμβουλος του ΙΚΥ, ανέφερε πως η συμφωνία έγινε με την προϋπόθεση πως θα αναλάβει ο ίδιος την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, το κόστος της οποίας ανήλθε κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι ο ενοικιαστής ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες γίνονταν με ανταλλαγή υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα και αποδείξεις. Δηλαδή, όπως είπε ως παράδειγμα, το δικηγορικό γραφείο προχωρούσε στην ανακαίνιση με εργολάβους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους, αναλαμβάνοντας να τους παρέχει νομικές υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας και βουλευτές της Επιτροπής υπέδειξαν ότι η πρακτική αυτή αποτελεί παρανομία, αφού ο καθένας που πληρώνει για οικοδομικές και άλλες εργασίες είναι υποχρεωμένος να εκδίδει αποδείξεις, ακόμη και στην ανταλλαγή υπηρεσιών.

Όπως αναφέρθηκε στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν ο Γενικός Εισαγγελέας και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, για να συνεχίσουν την εξέταση της υπόθεσης, ενώ ζητήθηκε ο φάκελος που έχει στην κατοχή του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ ώστε να την μελετήσουν οι Βουλευτές.

Ο κ. Αρτεμίου ανέφερε πως δεν δόθηκαν οι αποδείξεις που ζήτησε το νυν ΔΣ για τις εργασίες, όμως αυτές υπάρχουν και θα κατατεθούν στο Δικαστήριο σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί εκεί.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο κ. Σκαλιάς είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως το θέμα ενδεχομένως να λυθεί αν δοθεί εκ μέρους του ενοικιαστή μια γενναιόδωρη αύξηση του ενοικίου και αλλάξουν οι όροι του συμβολαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια.

Ο κ. Σκαλιάς τόνισε επανειλημμένα πως το συμβόλαιο που υπάρχει είναι προϊόν διαπραγμάτευσης του τότε ΔΣ και πως ο ίδιος και το νυν Συμβούλιο παρέλαβαν αυτά που είχαν υπογραφεί, τονίζοντας παράλληλα πως εδώ και λίγα χρόνια ο ίδιος αγωνίζεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Ο νυν Νομικός Σύμβουλος του ΙΚΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί το συμβόλαιο ενοικίασης, ήταν να κατεδαφιστεί το ανίκητο και να ξανακτιστεί το κτίριο. Με τα έσοδα των ενοικίων, θα πληρωνόταν η κατασκευή και θα παραχωρούνται και ποσά σε άπορους φοιτητές. Προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκε το ΙΚΥ στο παρελθόν, όμως η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, στις δηλώσεις της είπε πως το ζήτημα υφίσταται από το 2009. «Είναι θέση μας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να προσβληθεί η σύμβαση και να ανακτηθεί η κυριότητα το κτιρίου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το νυν Δ.Σ. του ιδρύματος, οφείλουν ν’ ακολουθήσουν πιστά τις κατευθύνσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε στις δηλώσεις της πως φαίνεται ότι το ΔΣ που είχε συνάψει τις συμβάσεις έχει να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή και για αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα κληθεί το τότε ΔΣ για να πει στη βάση ποιας λογικής προχώρησε με τους συγκεκριμένους όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως με βάση τα όσα ακούστηκαν, υπάρχουν ευνοϊκοί όροι και θα πρέπει να εξηγήσει το ΔΣ γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία προσφορών, όπως γίνεται στις δημόσιες συμβάσεις. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ ήταν πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε πως δεν είχε εντοπίσει αυτή τη λεπτομέρεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και εισηγητής του θέματος, Χρίστος Ορφανίδης ,στις δηλώσεις του είπε πως έχει διαφανεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε γη που αξίζει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραχωρήθηκε για ενοικίαση στο δικηγορικό γραφείο, νομικό σύμβουλο τότε του ΙΚΥ. Είπε πως τότε το ΔΣ ενώ είχαν προσφορές πέραν του ποσού που νοικιάζεται σήμερα το ακίνητο, τις απέρριψε και προχώρησε στην ενοικίαση του στους νομικούς του συμβούλους. Στη συνέχεια, το Δικηγορικό επενοικίασε το κτίριο σε ένα εκ των μετόχων του, χωρίς να υπάρχουν πουθενά οι όροι της επενοικίασης αυτής.

«Θα συζητούν και άλλες λεπτομέρειες γιατί το όλο θέμα θα απασχολήσει ξανά την Επιτροπή Ελέγχου», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως κάτι πήγε λάθος καθώς δύο οικίες, μια ισόγειος και μια ανώγιος εκτιμήθηκαν για 500 ευρώ στο σύνολο και οι δύο, και τότε δεν εκπληρώνεται ο σκοπός της δωρεάς. Είπε πως το ζήτημα έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα, είτε μέσω Δικαστηρίου, είτε μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αναζήτηση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν, ώστε αυτές οι ευθύνες να αποδοθούν. «Θα επιφυλαχθώ μέχρι την επόμενη φορά που θα πάρουμε ολόκληρο τον φάκελο από το ΙΚΥ», είπε.

Εξέφρασε, τέλος, την απορία πώς είναι δυνατόν διπλανά τεμάχια με ισάξιες κατασκευές το ένα να έχει εκτιμηθεί στις 600 χιλιάδες και το άλλο στις 800 χιλιάδες ενώ το κτίριο του ΙΚΥ να εκτιμάται λίγο πιο πάνω από 200 χιλιάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση