ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα-Κύπρος ενισχύουν δεσμούς στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροτών

Το συνέδριο διοργανώνεται, για πρώτη φορά στην Κύπρο, από την Παγκόσμια Αγροτική Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Κινεζικού Αγροτικού Συνεργατισμού

ΚΥΠΕ

Μήνυμα συνεργασίας μεταξύ χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αγροτικού κόσμου, καθώς και προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου και Κίνας, στέλνει το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροτών, που πραγματοποιείται το διήμερο στη Λεμεσό, με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου να διαβεβαιώνει για την προώθηση πολιτικών που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Το συνέδριο διοργανώνεται, για πρώτη φορά στην Κύπρο, από την Παγκόσμια Αγροτική Ένωση (World Peasant Association), η οποία δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Κινεζικού Αγροτικού Συνεργατισμού, με την πλειοψηφία των συνέδρων να προέρχονται από την Κίνα. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από Βραζιλία, Μαλαισία, Σρι-Λάνκα, Σερβία, Κούβα, Αρμενία, Ελλάδα, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία και Ουγγαρία.

Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας, «με την παρουσία εδώ εκπροσώπων από την Κύπρο, την Κίνα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε γέφυρες συνεργασίας, να προωθήσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, «αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των γεωργών μας και ιδιαίτερα των μικρών οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και υπέδειξε πως «οι αγρότες και οι αγρότισσες μας, οι αγροτικές μας κοινότητες, αποτελούν τον πυρήνα της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας και είναι αυτές που με κόπο και αφοσίωση διασφαλίζουν ότι η κοινωνία μας τροφοδοτείται με βασικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που καταναλώνουμε».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι οι προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές πιέσεις, η αυξανόμενη αστικοποίηση και οι διαρθρωτικές ανισότητες, δημιουργούν την ανάγκη και την υποχρέωση για ενίσχυση και στήριξη τους μέσα από πολιτικές.

Η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι το Υπουργείο παρουσίασε, πρόσφατα, τη Στρατηγική για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, που αφορά 11 δράσεις ανάπτυξης, με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς του Πρωτογενούς Τομέα στο ΑΕΠ της χώρας. «Η υλοποίηση αυτών των δράσεων, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει στην ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων μέσω της προσέλκυσης νέων, αλλά και γυναικών στο επάγγελμα, της πρόσβασης σε εκπαίδευση, σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και χρηματοδοτικά εργαλεία», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός είπε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δεν γνωρίζουν σύνορα και τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ των κρατών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα στοιχεία για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια πλατφόρμα για τη διαμόρφωση νέων συνεργασιών και στρατηγικών, που θα ενισχύσουν τον αγροτικό τομέα διεθνώς», ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κοινός στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει «να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο θα έχουν πρόσβαση στις καινοτομίες, την εκπαίδευση και τα απαραίτητα εργαλεία για να προοδεύσουν».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, μέσω μετάφρασης από την κινεζική γλώσσα, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης Αγροτών Zhang Qi, ανέφερε πως η οργάνωση είναι στοχοπροσηλωμένη στην προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας γεωργίας και της ευημερίας των αγροτών και επιδιώκει να βελτιώσει την παγκόσμια γεωργική επιχείρηση, μέσω τεχνολογικών ανταλλαγών και ανταλλαγής πληροφοριών, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας και να προωθήσει την οικονομική ευημερία της υπαίθρου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα και η Κύπρος, «με τη μεγάλη ιστορία και τους διαφορετικούς πολιτισμούς τους, είναι ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Αγροτικής Ένωσης» και πως «παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις, συμφέροντα και απολαμβάνουν διαχρονική φιλία».

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι δυο χώρες υπέγραψαν, το 2019, μνημόνιο συναντίληψης για την οικοδόμηση της πρωτοβουλίας της κινεζικής κυβέρνησης «Belt & road» (Μια ζώνη ένας δρόμος) και εγκαθίδρυσαν επίσημα μια στρατηγική εταιρική σχέση το 2021.

Αναφερόμενους σε ισχυρούς δεσμούς, μεταξύ της Κίνας και της Κύπρου, ο κ. Qi εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει έδαφος για πρακτική συνεργασία στην προώθηση της συνδεσιμότητας και της κοινής ευημερίας, ιδιαίτερα στην ψηφιακή οικονομία και τον πράσινο μετασχηματισμό».

Το συνέδριο, πρόσθεσε, χρησιμεύει ως πυξίδα, «καθώς επεκτείνουμε την οικονομική, εμπορική και γεωργική συνεργασία μας με την Κύπρο και άλλα έθνη παγκοσμίως» και τόνισε ότι σκοπός του είναι «να εξερευνήσει νέους δρόμους για αγροτικές επενδύσεις και ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξεύρεση νέων προοπτικών για βιώσιμο τουρισμό, συλλογικών λύσεων στις προκλήσεις και αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από τον παγκόσμιο μετασχηματισμό στις γεωργικές πρακτικές».

Το συνέδριο χαιρέτησε και ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος είπε, μέσω μετάφρασης από την κινεζική γλώσσα, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υποτονική και οι χώρες πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Αυτό το συνέδριο, συνέχισε, δεσμεύεται να οικοδομήσει μια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας, προωθώντας την σε βάθος ολοκλήρωση των γεωργικών επενδύσεων, του τουρισμού και του εμπορίου και προάγοντας την βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας γεωργικής βιομηχανίας.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στις επιδώσεις και τα πλεονεκτήματα της κινεζικής οικονομίας ο κ. Yantao είπε πως «οι πολιτικές που ωφελούν τους αγρότες ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας και η κινεζική Κυβέρνηση θεωρεί ως προτεραιότητα τις αγροτικές περιοχές και τα ζητήματα των αγροτών».

Υπενθυμίζοντας τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi, κατά τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη, αλλά και την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στην Κίνα, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η συνεργασία Κύπρου και Κίνας συνεχίζει να ενισχύεται», έκανε αναφορά σε κινεζικές εταιρείες, που επενδύουν στο νησί, αλλά και στο γεγονός ότι «προϊόντα όπως το κυπριακό χαλούμι, το τυρί και το κρασί εμπλουτίζουν τα τραπέζια των Κινέζων».

Είπε, επίσης, ότι η γεωργία είναι ένας σημαντικό τομέας στον οποίον η Κύπρος και η Κίνα έχουν μεγάλες δυνατότητες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ως παραδοσιακά γεωργικές χώρες και εξέφρασε την προσδοκία του «να αξιοποιήσουμε τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα των δυο χωρών για να ενισχύσουν τη συνεργασία στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, στην γεωργική τεχνολογία και την αγροτική ανάπτυξη».

Στους ισχυρούς δεσμούς της Λεμεσού με πόλεις της Κίνας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος είπε πως ο Δήμος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, φιλοξένησε επίσημη αποστολή από την κινεζική πόλη Nanjing και ομάδα νέων από την Κίνα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τοπικούς φορείς.

Είπε, επίσης, ότι στη Λεμεσό, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ και το 5ο στον κόσμο, είναι εγκατεστημένες πάνω από 200 μεγάλες εταιρείες με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι επενδύσεις στην τοπική οικονομία, μόνο κατά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν τα δυο δισεκατομμύριο ευρώ.

Λέγοντας ότι η Λεμεσός έχει μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική πόλη με ιδιαίτερες δυναμικές, με ένα μοναδικό πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οικοσύστημα και ένα υψηλό επίπεδο ζωής, ο κ.Αρμεύτης εξέφρασε την πεποίθηση για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος και κάλεσε τους σύνεδρους να εξερευνήσουν τη Λεμεσό και να την απολαύσουν.

Σε χαιρετισμό του εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Αγροτικής Ένωσης στην Κύπρο, Νίκος Ιωάννου, ανέφερε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ως το βασικότερο κύτταρο της Ένωσης, που εδρεύει στη Σαγκάη, «έχει να προσφέρει στις υπόλοιπες χώρες τεράστια γνώση και επιστημοσύνη στην καινοτομία στον τομέα της αγροτικής και πράσινης ανάπτυξης».

«Η διεξαγωγή του φόρουμ στην Κύπρο δίνει τη δυνατότητα για να συζητηθούν θέματα όπως η συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού, των επενδύσεων και του εμπορίου», ανέφερε και σημείωσε πως «η Κύπρος, ως μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορεί να καταστεί κέντρο τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν, από διάφορους ομιλητές, τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές που προσφέρει η χώρα μας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συνέδριο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία επιχειρήσεων και οργανισμών, μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας αλλά και άλλων χωρών που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της WPA, ενώ η αυριανή μέρα θα αφιερωθεί σε ξενάγηση στη μαρίνα Λεμεσού, στο χωριό Όμοδος, στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, καθώς και σε οινοποιείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση