Money Review
Για τον Ιούνιο παρέπεμψε εκ νέου την απόφαση για μια πρώτη μείωση επιτοκίων η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι τότε θα έχουμε αρκετά δεδομένα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Νωρίτερα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς και διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση στο ύψος ρεκόρ του 4%.
Η αλλαγή γλώσσας ήταν εμφανής και στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής με την επισήμανση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά τόσο η ΕΚΤ όσο και η ίδια η Λαγκάρντ επισήμαναν ότι παραμένουν οι κίνδυνοι και ως εκ τούτου δεν δόθηκε guidance για την πορεία των επιτοκίων.
Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. O πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται στο 2,4% τον Μάρτιο, ωστόσο παραμένουν οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη παραμένει για πτώση του πληθωρισμού στο 2% του χρόνου με αιχμή το μισθολογικό κόστος. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα περιμένουμε να επιστρέψουν όλοι οι επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού στο 2% για να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις».
Σχετικά με τη στάση που κράτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ανέφερε ότι «κάποια μέλη του Δ.Σ. αισθάνονται αρκετά σίγουροι (ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο) με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που λάβαμε τον Απρίλιο». «Ηταν μόνο λίγα μέλη – και συμφώνησαν να συνταχθούν με το consensus πολύ μεγάλης πλειονότητας των αξιωματούχων, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης όταν λάβουν πολύ περισσότερα στοιχεία τον Ιούνιο».
Ιδιαίτερη συζήτηση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το εάν η στάση της Fed, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση λόγω του «θερμότερου» πληθωρισμού στις ΗΠΑ, θα επηρεάσει και την ΕΚΤ. «Δεν θα σχολιάσω τις άλλες κεντρικές τράπεζες», είπε σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από τη Fed, ενώ επισήμανε ότι «η φύση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν διαφορετική σε σχέση με τις ΗΠΑ και οι δύο οικονομίες είναι διαφορετικές».
Πάντως, ερωτηθείσα για το εάν μια μείωση επιτοκίων πριν τη Fed θα επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και ως εκ τούτου τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι προφανώς όλα αυτά τα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, πλησιάζοντας στον στόχο του 2%. Ωστόσο, επιτάχυνση παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αναρριχάται στο 3,5% τον Μάρτιο και πλέον τα στοιχήματα βλέπουν μια πρώτη επιτοκιακή μείωση από τη Fed τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ ενδέχεται να είναι κάπως διστακτική να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική νωρίτερα.
H κ. Λαγκάρντ επανέλαβε, πάντως, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.