ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη γλίτωσε τον εφιάλτη Λεπέν

Με τη νίκη Μακρόν δεν αποκρύπτεται η βαθιά δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Γαλλία

Kathimerini.gr

ΧΌΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ*

Ας πάρουμε μια βαθιά εισπνοή και ας εκπνεύσουμε με ανακούφιση. Η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ευρώπη ως σύνολο, όπως φαίνεται, διασώθηκαν από τον εφιάλτη της Μαρίν Λεπέν. Δεδομένου, πάντως, ότι η δεύτερη θητεία του Μακρόν εν πολλοίς αναμενόταν, η τελική έκβαση δεν εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ιδιαιτέρως τις αγορές.

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μία από τις καλύτερες ειδήσεις για την Ευρώπη, αφ’ ης στιγμής η ΕΚΤ έθεσε τέλος στην κρίση του ευρώ σχεδόν δέκα χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2012.

Μετά και τα τελικά αποτελέσματα, η Γαλλία πλέον παραμένει μια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ευρώπης τα προσεχή πέντε χρόνια. Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να αποκρύψει την εις βάθος δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα.

Με τη νίκη Μακρόν δεν αποκρύπτεται η βαθιά δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Γαλλία.

Ορισμένοι εκ των ψηφοφόρων, που δεν είχαν σταθερή τοποθέτηση, δήλωσαν πως το βασικό τους κίνητρο ήταν να καταψηφίσουν τη Λεπέν και όχι να ταχθούν υπέρ του Μακρόν και του προγράμματός του. Παρά ταύτα, αυτό δεν μειώνει τη σημασία των όσων πέτυχε ο τελευταίος.

Το 2017 κέρδισε τις εκλογές ως νέος υποψήφιος χωρίς τη στήριξη ενός παραδοσιακού πολιτικού κόμματος. Σήμερα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που επανεκλέγεται μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002 και ο πρώτος μετά τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1965 που αναλαμβάνει την προεδρία διαδοχικά για δεύτερη θητεία, ενώ διατηρεί την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Επιπροσθέτως έχει ενισχύσει τη γαλλική οικονομία περισσότερο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους τους στη μετα-γκωλική εποχή. Η Γαλλία, σημειωτέον, έχει υπερβεί σε επίδοση τη γερμανική οικονομία την τελευταία πενταετία και αναμένεται να συνεχίσει αυτήν την πορεία υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, με σταθερά κέρδη στο πεδίο της απασχόλησης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Μια δυναμική Γαλλία δίπλα σε μια τρόπον τινά ισχυρή ακόμα Γερμανία είναι κάτι θετικό για την Ευρώπη.

Οπως συνέβη στην προ κορωνοϊού Γερμανία, η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα από τη διαμορφωθείσα τάση της θα τη βοηθήσει να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ το 2022 και μετά, άνευ σημαντικών μέτρων λιτότητας.

Με τον Εμανουέλ Μακρόν στο πηδάλιο, η δυτική συμμαχία θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ενωμένη έναντι του βάρβαρου πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέραν της ενίσχυσης της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αναμένουμε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επεκτείνουν τις ρωσικές κυρώσεις με εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες σταδιακά θα εξαλειφθούν έως την εκπνοή του έτους, ώστε να αποφευχθούν βλαβερές ελλείψεις.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X