ΑΜΠΕ
Σε μια κρίσιμη εβδομάδα, αναφορικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, εισέρχεται η Γαλλία, με την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου να εισέρχεται στο τελικό στάδιο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της παιδείας, της αποκομιδής απορριμμάτων κ.α.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Γερουσία, το ερώτημα που πλανάται είναι αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αποκτήσει την πλειοψηφία και στο επίπεδο της Εθνοσυνέλευσης.
Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ο οποίος αναφέρει πως ρώτησε τους 340 βουλευτές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο (δηλαδή όσους δεν ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν ούτε στην αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν), η συγκέντρωση της αναγκαίας πλειοψηφίας κάθε άλλο παρά είναι εξασφαλισμένη. Και αυτό διότι από τους 340 βουλευτές που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν και στους Ρεπουμπλικάνους, μόνο οι 189 δήλωσαν πως έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, για την έγκριση του οποίου απαιτούνται ωστόσο 287 ψήφοι.
Αν δεν συγκεντρωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο επίπεδο της Εθνοσυνέλευσης τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει χρήση του συνταγματικού της δικαιώματος να νομοθετεί εκτός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αλλά ούτε και να υποχωρήσει από την πάγια θέση της υπέρ της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων, από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα, στα 64 χρόνια.