ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ. Χατζηζαχαρία: Έχουμε πολύ δρόμο για θεμελιώδη μετασχηματισμό μέσω Ε&Κ

Η Κύπρος είναι στην 20η θέση μεταξύ 27 κρατών μελών της ΕΕ του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος είναι στην 20η θέση μεταξύ 27 κρατών μελών της ΕΕ του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και έχει εισέλθει στην κατηγορία «Strong Innovators» στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Επιδόσεων Καινοτομίας 2022, ανεβαίνοντας στη 10η θέση, ωστόσο, έχει πολύ δρόμο ακόμη για να επιτευχθεί ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας, αξιοποιώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), είπε την Παρασκευή, ο Υφυπουργός Έρευνας, Φίλιππος Χατζηζαχαρία.

Στον χαιρετισμό του, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το οποίο διοργάνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Χατζηζαχαρία ανάφερε ότι, οι αποστολές της ΕΕ «είναι πράγματι ένας νέος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μας ταλανίζουν». Αποτελούν, πρόσθεσε, «μια καινοτόμο ιδέα» που συνενώνει πληθώρα ενδιαφερόμενων μερών, όπως ερευνητικούς οργανισμούς, δήμους, πανεπιστήμια και φορείς του τομέα της βιομηχανίας, σε μια προσπάθεια για την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών που σχετίζονται με τις πέντε Ευρωπαϊκές Αποστολές.

«Η Κύπρος είναι, αναμφίβολα, μια χώρα με σημαντικές δυνατότητες στην Έρευνα & Καινοτομία, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από το εντυπωσιακό και ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα Ε&Κ που διαθέτουμε, με υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και μια ακμάζουσα επιχειρηματική κοινότητα», ανέφερε.

Είπε ότι η Κύπρος έχει ήδη σημειώσει «αξιοσημείωτη πρόοδο» προς μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, η οποία αντανακλάται στις βελτιωμένες βαθμολογίες που εξασφαλίζει όσον αφορά τις επιδόσεις της στην καινοτομία και την ψηφιακή ετοιμότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ 27 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του 2022 του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, η Κύπρος έχει εισέλθει στην κατηγορία «Strong Innovators» στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Επιδόσεων Καινοτομίας 2022 ανεβαίνοντας στη 10η θέση στη συνολική κατάταξη των κρατών μελών της Ε.Ε., πρόσθεσε.

«Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να επιτευχθεί ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας μας, αξιοποιώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα Ε&Κ», είπε. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, σημείωσε, «επικεντρώνονται στο να δώσουμε τη δυνατότητα στους ερευνητές, τους επιχειρηματίες και όλα τα δημιουργικά μυαλά να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους που περιλαμβάνουν υπερσύγχρονες ερευνητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, γνώση, χρηματοδότηση και ανθρώπινο κεφάλαιο, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να θριαμβεύσουν στη διεθνή αγορά με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, ανέφερε. «Από αυτή την άποψη, η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα Προγράμματα της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας», είπε.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joanna Drake, Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας, Επικεφαλής της Αποστολής για τον Καρκίνο, Julien Guerrier, Διευθυντής του Κέντρου Κοινής Πολιτικής και Συντονισμού Αποστολών της ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας, και ο Neville Reeve, Επικεφαλής Συντονισμού Αποστολών, ΓΔ Ε&Κ. Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι Υπουργείων, Υφυπουργείων και άλλων φορέων του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη κατανόηση των καινοτομιών της πολιτικής προσέγγισης των Ευρωπαϊκών Αποστολών και τη διευκόλυνση του συντονισμού των πρωτοβουλιών της Ε.Ε. και των εθνικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται άμεσα με τις Αποστολές.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού Προγράμματος της Ε.Ε. για δραστηριότητες Ε&Κ, «Ορίζοντας Ευρώπη», υλοποιούνται πέντε ευρωπαϊκές Αποστολές: Καρκίνος, Υγιείς ωκεανοί, θάλασσες, παράκτια και εσωτερικά ύδατα, Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού μετασχηματισμού, Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και Υγεία του εδάφους και τρόφιμα.

«Πρόκειται για μία νέα προσέγγιση (portfolio approach) προκειμένου να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις», σημειώνεται. Σε πρακτικό επίπεδο, αναφέρεται, το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» παρέχει χρηματοδότηση μέσα από Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων σε συνέργεια και με άλλα χρηματοδοτικά μέσα και πολιτικές της ΕΕ. Για να μπορέσουν, ωστόσο, να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των Αποστολών θα πρέπει επιπρόσθετα να εφαρμοστούν προγράμματα και στρατηγικές τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διοργάνωσε την εκδήλωση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη συμμετοχή της χώρας στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X