ΚΥΠΕ
Η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε τη Δευτέρα σε ξεπάγωμα του συνόλου των θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που είχε ενώπιόν της.
Πρόκειται για 1536 θέσεις στον δημόσιο τομέα και 159 στο ευρύτερο δημόσιο. Από αυτές 126 θέσεις για την ΑΗΚ είχαν ήδη αποδεσμευτεί σε προηγούμενη συνεδρία.
Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι οι θέσεις αυτές είναι προϊόν συμφωνίας της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον οποίο το ΔΗΚΟ υπερψήφισε. Πρόσθεσε ότι για το κόμμα ήταν θέση συνέπειας η υπερψήφιση αυτών των θέσεων και εξέφρασε ικανοποίηση που υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Παράλληλα σημείωσε ότι κατά καιρούς διαπιστώνεται προβληματική ή ελλειμματική στελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών της δημόσιας υπηρεσίας και εξέφρασε τη θέση ότι με αυτές τις νέες θέσεις που έχουν αξιολογηθεί αυστηρά από το Υπουργείο Οικονομικών και έχουν κριθεί αναγκαίες θα αντιμετωπιστεί αυτή η προβληματική στελέχωση στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να μειωθεί η εξυπηρέτηση με αγορά υπηρεσιών αλλά και να διασφαλιστεί η πιο μόνιμη και επαγγελματική στελέχωση της κρατικής μηχανής.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί με το ΑΚΕΛ, ενέκριναν την αποδέσμευση σχεδόν 2000 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο.
Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανάγκες και ήταν έτοιμος να αποδεσμεύσει ένα μικρότερο αριθμό θέσεων, απαιτώντας μια αυστηρότερη αξιολόγηση και ιεράρχηση, ωστόσο, όπως είπε η κυβέρνηση τήρησε μια απόλυτα άτεγκτη στάση.
«Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το κόστος που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης, όπως αυτό διαπιστώθηκε και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ήδη, η αύξηση του μισθολογίου και άλλων μόνιμων ανελαστικών δαπανών έχει επισημανθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτή η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους», ανέφερε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει συμφωνήσει στην αποδέσμευση των θέσεων πρώτου διορισμού, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.
«Ζητούμενο για εμάς, ένα κράτος το οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα όποια κενά υπάρχουν για μόνιμες ανάγκες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να καλύπτονται με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, επιλογή την οποία ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, επιβαρύνοντας πέραν των άλλων όλων και τα δημόσια οικονομικά.