Kathimerini.gr
Δέλεαρ μπορεί να αποτελέσουν για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά την εκτόξευσή τους στα ύψη το γ΄ τρίμηνο, συνεπακόλουθο της ανόδου των επιτοκίων. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να τα φορολογήσουν για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν λάβει εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αν και σχέδια αυτού του είδους ενδέχεται να προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στην ΕΚΤ, η ιδέα φαίνεται να είναι ήδη δημοφιλής μεταξύ ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που εξετάζει τη δυνατότητα να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, ακολουθώντας το παράδειγμα της εκτός ευρώ Ουγγαρίας που έχει ήδη επιβάλει τον σχετικό φόρο. Σε περίπτωση που το αποφασίσει, η Μαδρίτη θα έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ, αλλά μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Οπως άλλωστε έγινε γνωστό αυτές τις ημέρες που η Βρετανία βρέθηκε στη δίνη οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζεται να διατηρήσει σε ισχύ τον υφιστάμενο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων. Η κίνησή του εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής αύξησης των φόρων και της προσπάθειας να επανορθώσει όποια ζημία προκάλεσε στη σύντομη ζωή της η κυβέρνηση Λιζ Τρας. Αυτονόητο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι η Barclays ανακοίνωσε κέρδη γ΄ τριμήνου ύψους 1,97 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο περίπου των 2,27 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται αύξηση 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Τα σχέδια φορολόγησης της μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών ενδέχεται να προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στην ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική εμβληματική τράπεζα Deutsche Bank ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της σε 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή την υψηλότερη κερδοφορία που έχει σημειώσει η τράπεζα από το 2006 για την ίδια περίοδο και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης, η Santander, ανακοίνωσε εκτόξευση των κερδών της κατά 11%, καθώς το γ΄ τρίμηνο είχε καθαρά έσοδα ύψους 2,42 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η ισπανική τράπεζα ενίσχυσε τις προβλέψεις της έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 24%, στα 2,76 δισ. ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων ασκούν πιέσεις στα οικονομικά τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πτωχεύσεις έχουν μειωθεί στην Ισπανία. Στην ίδια πορεία και η UniCredit, έδωσε στη δημοσιότητα την εκτίμησή της πως φέτος τα κέρδη της θα υπερβούν τα 4,8 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση των επιτοκίων αλλά και στα αυξημένα έσοδα του γ΄ τριμήνου. Στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 1,71 δισ. ευρώ, που υπερέβησαν σαφώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 1 δισ. ευρώ, καθώς ήταν πολύ πιο περιορισμένες οι ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ομοίως και τα κέρδη της Standard Chartered, που υπερέβησαν τις προσδοκίες το γ΄ τρίμηνο, καθώς η τράπεζα είχε δεχθεί τη στήριξη της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης αλλά και του Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις, επίσημες ή ανεπίσημες, σε διάφορες χώρες σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών διαφόρων τομέων της βιομηχανίας. Εκτός βέβαια από τη φορολογία που έχουν ήδη επιβάλει ή δρομολογούν στα υπερκέρδη των ενεργειακών οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βρετανίας.