ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο

Μείωση στα έσοδα

ΚΥΠΕ

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών τον Μάρτιο, παρά τις δυτικές κυρώσεις. ‘Όμως τα έσοδα μειώθηκαν απότομα σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο ΔΟΕ ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι οι συνολικές αποστολές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα στα 8,1 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Παρόλο που τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας ανέκαμψαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να φτάσουν τα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά 43 τοις εκατό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ΔΟΕ αναφέρει πως μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων, τα οποία επέστρεψαν στα προ του Covid επίπεδα καθώς ανέβηκαν κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,1 εκατομμύρια.

Ο ΔΟΕ είπε ότι οι αποστολές προϊόντων πετρελαίου που προορίζονται για την ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 300.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά μειώθηκαν κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.

Οι αποστολές ντίζελ στην Τουρκία, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Οι εξαγωγές αργού της Μόσχας αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα πέντε εκατομμύρια, με την Ινδία να αντικαθιστά την Κίνα ως τον κύριο προορισμό για ρωσικές αποστολές στην Ασία τον Μάρτιο.

Η Ρωσία, ωστόσο, έχασε τον στόχο της τον Μάρτιο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 290.000 βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι περικοπές από πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, κινδυνεύουν να αυξήσουν τις τιμές του αργού και των προϊόντων πετρελαίου.

«Οι καταναλωτές που βρίσκονται επί του παρόντος σε πολιορκία από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και προστίθενται στη μείωση κατά δύο εκατομμύρια που συμφώνησε ο όμιλος τον Νοέμβριο.

Η κίνηση κινδυνεύει να «επιδεινώσει το αναμενόμενο έλλειμμα εφοδιασμού πετρελαίου» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε ο ΔΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση