ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έκρηξη» τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και σιτηρά

Υπό τον φόβο αποκλεισμού των ρωσικών φυσικών πόρων από τη διεθνή αγορά

BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES

Αν δεν επικρατούσε εντονότατη η ανησυχία για το ενδεχόμενο να έπονται πολύ χειρότερα στον πόλεμο της Ουκρανίας και επομένως στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς τέλεια καταιγίδα όσα συνέβησαν χθες στις αγορές εμπορευμάτων. Από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα όπως το παλλάδιο και το νικέλιο και από τα ασφαλές καταφύγιο του χρυσού μέχρι τα σιτηρά, οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν χθες στη στρατόσφαιρα υπό τον φόβο ενός μακροπρόθεσμου αποκλεισμού των ρωσικών φυσικών πόρων από την παγκόσμια αγορά.

«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τέτοιο σοκ», σχολίασε ο Ιθαν Χάρις, οικονομολόγος της Bank of America, σχολιάζοντας την προοπτική να απαγορεύσουν οι ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των Ευρωπαίων τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Η προοπτική αυτή εκτόξευσε τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το δυσοίωνο ενδεχόμενο συνδυάστηκε με μια διάψευση της προσδοκίας για εσπευσμένη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν που θα επανέφερε στην παγκόσμια αγορά το περσικό πετρέλαιο. Ετσι, το αργό δυτικού Τέξας έφτασε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης γύρω στα 126 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν μερικώς στη διάρκεια της συνεδρίασης και το βράδυ το αμερικανικό αργό κυμαινόταν στα 119,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 123,40 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες ενόψει της παρατεταμένης κρίσης. Αναλυτές της JPMorgan όπως και του ομίλου Mitsubishi UFJI Financial Group πιθανολογούν εκτόξευση του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 180 και 185 δολαρίων το βαρέλι που προειδοποιούν πως θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Αναλυτές πιθανολογούν εκτόξευση του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 180 και 185 δολ. το βαρέλι, που θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση

Ομοίως, αναλυτές της Bank of America προειδοποιούν επίσης πως αν αποκλειστεί από την αγορά το ρωσικό πετρέλαιο συνεπάγεται μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτόξευση της τιμής του στα 200 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να αποκοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο από την παγκόσμια αγορά προκαλούσε ρίγη ανά τον κόσμο, καθώς η Ρωσία καλύπτει το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης του καυσίμων και το 40% της ευρωπαϊκής. Ετσι, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσε άνοδο 79%, με τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Απριλίου στην αγορά της Ολλανδίας να φτάνουν στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα. Παράλληλα, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού εκτινασσόταν στην αρχή της συνεδρίασης σε επίπεδα πάνω από τις 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, όταν το σοκ της πανδημίας έστρεφε και πάλι τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Τώρα, όμως, οι κραδασμοί στην παγκόσμια αγορά επεκτείνονται στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων που εξάγει η Ρωσία, με το παλλάδιο –μέταλλο αναγκαίο για τους καταλύτες των αυτοκινήτων– να σημειώνει άλμα 12% φτάνοντας στα 3.357,68 δολάρια η ουγγιά και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020.

Συνολικά από την αρχή του έτους φέτος οι τιμές των εμπορευμάτων σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο άλμα που έχουν καταγράψει στην αρχή οποιουδήποτε έτους εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και συγκεκριμένα από το 1915. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα το νικέλιο σημείωσε άνοδο 19%, το αλουμίνιο 15% και ο ψευδάργυρος 12%, ενώ τα συμβόλαια σιταριού έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί κατά 60% μέσα σε λίγες ημέρες. Η προοπτική να διακοπούν πλήρως οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των δύο εμπόλεμων χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, που όχι μόνον είναι οι σιτοβολώνες της Ευρώπης αλλά αντιπροσωπεύουν μαζί το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, προκάλεσε χθες νέο άλμα. Η τιμή του σιταριού σημείωσε άνοδο 13% και έφτασε στα 11,32 δολάρια ανά μπούσελ, υπερβαίνοντας τα 11 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ