Kathimerini.gr
Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα αναμένεται να λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι χώρες της Ευρώπης, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Γαλλία ανακοίνωσε 10.569 νέα κρούσματα την Κυριακή, ενώ την ίδια ημέρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σχεδόν 4.000 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Γύρω στις 1.000 νέες μολύνσεις σημείωσε και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία εμφάνισε 1.345 νέα κρούσματα. Από την πλευρά της, την Παρασκευή, η Ισπανία έκανε λόγο για 4.700 νέα περιστατικά.
Μόλις σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, παραδέχθηκε ότι αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «ανησυχητική». Τόνισε δε, ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία, διαθέτουν μια δυναμική μολύνσεων, η οποία βρίσκεται πιθανώς εκτός κάθε ελέγχου.
Έρχονται νέα lockdown
«Περιμένουμε πολύ περισσότερους περιορισμούς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ιδίως στην Ευρώπη» επισημαίνει, σε δραματικό τόνο, η Deutsche Bank, σε ανάλυσή της, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Το γεγονός ότι ο ιός ήδη διασπείρεται αρκετά γρήγορα είναι πολύ ανησυχητικό».
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση», καθώς παρατηρείται μια «ανησυχητική εκτίναξη των μολύνσεων». Ήδη, αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει σε τοπικά «lockdown», όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη βόρεια Αγγλία και στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πάντως, το νέο κύμα της πανδημίας, παρά την ευρεία διασπορά, δεν αναμένεται να είναι τόσο θανατηφόρο όσο το πρώτο. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει μια νέα οπισθοχώρηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
«Δεν θεωρούμε ότι οι θάνατοι θα αποτελέσουν τόσο μεγάλο ζήτημα, όσο ήταν στο α’ κύμα της πανδημίας, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε την στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» επισημαίνει η γερμανική τράπεζα. «Από τη μία πλευρά δεν θέλουν μια κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Από την άλλη πλευρά δεν θέλουν μια εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα. Εφόσον οι αριθμοί των επόμενων ημερών είναι τόσο υψηλοί, θα έχουμε ορισμένους πολύ δύσκολους μήνες μπροστά».
Επιπτώσεις στην κατανάλωση
Από την πλευρά της, η Capital Economics δεν θεωρεί ότι θα έχουμε πανεθνικά «lockdown», όπως ακριβώς συνέβη στην Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη θα είναι αρκετά υψηλές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της ανάκαμψης.
«Παρότι δεν αναμένουμε ότι το νέο κύμα θα οδηγήσει σε νέα εθνικά lockdown, θα υπάρξει εκτροχιασμός της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει σε προ-κρίσης επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020, παρότι θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες» καταλήγει η Capital Economics, διευκρινίζοντας ότι η ανάκαμψη στη Γερμανία θα είναι σαφώς ταχύτερη σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία.