Kathimerini.com.cy
Επιστολή προς τον Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Περσιάνης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την υποβολή από το Υπουργείο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάνοντας λόγο για μονομερείς συζητήσεις και συστηματική έλλειψη ενημέρωσης. Παράλληλα εκφράζει ανησυχία για την πορεία των κρατικών δαπανών.
Αυτούσια η επιστολή
Με μεγάλη απογοήτευση ενημερώθηκα από τον Τύπο για την υποβολή από το Υπουργείο Οικονομικών του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρά τις προσπάθειές μας, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής ημερ. 16 Μαϊου 2023 την οποία ακολούθησαν και υπενθυμίσεις, δύο εκ των οποίων γραπτώς, δεν λάβαμε καμιά απάντηση από την πλευρά σας.
Γι’ αυτό και, όπως αντιλαμβάνεστε, η έκπληξή μας για την υποβολή του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ήταν εξίσου μεγάλη όσο και η απογοήτευσή μας.
Έγιναν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αρκετές συζητήσεις με αντικείμενο τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό. Δυστυχώς, αυτές οι συζητήσεις ήταν μονομερείς και η συστηματική έλλειψη ενημέρωσης του ΔΣΚ από πλευράς του Υπουργείου μας προβληματίζει σε σχέση με τα αίτια που μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτή.
Παρά τις μάλλον ικανοποιητικές επιδόσεις της οικονομίας, αλλά και τα αυξημένα έσοδα της Δημοκρατίας τα οποία επικεντρώνονται στον Ιανουάριο, το ΔΣΚ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία για την πορεία των κρατικών δαπανών. Οι ανησυχίες μας εκφράστηκαν, τόσο γραπτώς, περιλαμβανομένης και της επιστολής μας σε σχέση με την επικύρωση των παραδοχών του Προγράμματος Σταθερότητας ημερ. 02/05/2023, όσο και προφορικά, στην μεταξύ μας συνάντηση η οποία δεν κατέστη δυνατόν να προγραμματιστεί παρά μόνο μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Επαναλαμβάνω πως,
- Η πορεία των δημοσίων οικονομικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χαλαρότητα που δημιούργησαν τα υψηλά έσοδα Ιανουαρίου, τα οποία ωστόσο ομαλοποιήθηκαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα οι επόμενοι μήνες να περιλαμβάνουν ελλείμματα για τη γενική κυβέρνηση.
- Θα πρέπει να διατηρηθεί δημοσιονομικός χώρος που να επιτρέπει τη δυνητική λήψη μέτρων, αναπτυξιακών και κοινωνικών, στο τέλος του έτους χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομική πίεση το 2023 και 2024.
- Δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατηρηθεί επίσης για να εξυπηρετήσει μεγάλες αναδυόμενες ανάγκες της Δημοκρατίας σε σχέση με την Ψηφιακή και την Πράσινη Μετάβαση, με την ενεργειακή και φυσική ασφάλεια και την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων από τα τέλη του τρέχοντος έτους και τα επόμενα χρόνια.
- Η ποιότητα των δαπανών είναι δημοσιονομικά εξίσου σημαντική με το ύψος τους, με τη συνοχή μεταξύ των πολιτικών δαπανών να αποτελεί κλειδί για την αποδοτικότητά τους.
- Αναλύσεις που είναι βασισμένες στο σενάριο σταθερής πολιτικής (no policy change scenario) δεν αντικατοπτρίζουν την ολοκληρωμένη εικόνα και είναι ατελείς. Έτσι, θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό του εφησυχασμού που προκλήθηκε μέσα από τέτοιες αναλύσεις.
Εν μέσω ενός έτους το οποίο είναι μακροοικονομικά ικανοποιητικό και κατά το οποίο τα έσοδα της Δημοκρατίας παραμένουν υψηλά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε δημοσιονομικές πιέσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας μεταγενέστερα και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Η αλληλοενημέρωση, πλήρης και έγκαιρη, αποτελεί κλειδί για την υπηρέτηση των αποστολών όλων των θεσμών και οργάνων της Δημοκρατίας.
Το ΔΣΚ, όπως γνωρίζετε, είναι στη διάθεσή σας για να στηρίξει την αποστολή και το έργο σας. Ωστόσο, η διάθεση στοιχείων και η ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητο να βελτιωθούν.