Ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δεν εκφραζόταν σοβαρή ανησυχία για την επίδραση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στον τουρισμό, πλέον τα δεδομένα τείνουν να γέρνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό φάνηκε λίγο πριν, αλλά και με το καλημέρα του 2022 και τις χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη, ένεκα της μετάλλαξης « Όμικρον» και της αβεβαιότητας που δημιουργεί, της ύπαρξης κρουσμάτων ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος αλλά και στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα. Από την άλλη, η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας αυτή την περίοδο, θεωρείται σημαντική για την τουριστική ευημερία της νέας χρονιάς. Όταν λοιπόν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταγράφει καθημερινά αρνητικό ρεκόρ και κατατάσσει την Κύπρο στην κορυφή της Ευρώπης, ο αναβρασμός στους τουριστικούς φορείς είναι αναπόφευκτος.
«Ο επόμενος ένας-ενάμισης μήνας θα είναι καθοριστικός για το πόσο πιο νωρίς και σε τι βαθμό θα γίνουν κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν».
Επιλέγουν ωστόσο να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αφού προσμετρούν στα θετικά το γεγονός ότι η έξαρση της νέας μετάλλαξης καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά η Κύπρος δεν είχε ούτως η άλλως σημαντικές αφίξεις τουριστών.
Ωστόσο, η περίοδος χάριτος που προσφέρει ο Γενάρης δεν θα διαρκέσει για πολύ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, εκτιμούν ότι η κατάσταση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει. Αν σε αυτό το διάστημα τα μέτρα της κυβέρνησης εντός Κύπρου αποδώσουν και οι επιδημιολογικοί δείκτες μειωθούν, τότε, αναφέρουν ότι υπάρχει αισιοδοξία για αρχή της ανάκαμψης του τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της επικρατούσας ρευστής εικόνας, το κρατούμενο είναι ότι και φέτος, οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής, κάτι που καθιστά την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων ίσως πρόωρη.
Οι πρώτες ακυρώσεις
Ο Δεκέμβριος έδωσε σχετικά καλό leading στο νέο χρόνο, αφού έκλεισε χωρίς ιδιαίτερες ακυρώσεις πτήσεων για την Κύπρο. Γύρω στις 350 πτήσεις εκτελούνταν την εβδομάδα, αν και οι δείκτες πληρότητας ήταν σχετικά χαμηλοί - γύρω στο 60%. Από πλευράς Hermes Airports, αναφέρεται ωστόσο ότι για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και κάποιες αναπροσαρμογές πτήσεων με τις πτήσεις για τον Ιανουάριο να κυμαίνονται γύρω στις 250- 280 την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, οι αναπροσαρμογές πτήσεων αφορούν κυρίως το αεροδρόμιο Πάφου, όπου υπήρχε πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα σε σχέση με τον χειμώνα του 2019. Πλέον, ωστόσο, καταγράφεται μία μείωση γύρω στο 40% του προγραμματισμού. Εκτιμάται πάντως ότι αν τα πράγματα με τις διεθνείς αερομεταφορές μείνουν ως έχουν, τότε η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Ενδεικτικό του πώς κύλησε το 2021 στον τουριστικό τομέα είναι το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα δύο αεροδρόμια. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Hermes, συνολικά το 2021 έκλεισε στους 5,1 επιβάτες και σκόραρε γύρω στο 45% του 2019. Εξαιρετικός, υπό τις περιστάσεις, μήνας ήταν ο Οκτώβριος με σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες (εισερχόμενους και εξερχόμενους), ενώ θετικές ήταν και οι επιδόσεις Νοεμβρίου ( 484.273). Γύρω στις 330.000 ήταν οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα δύο κυπριακά αεροδρόμια για τον μήνα Δεκέμβριο, ποσοστό το οποίο δεδομένης της κατάστασης δεν θεωρείται να αποκλίνει από το αναμενόμενο.
Η αρχή του τέλους;
Μέχρι στιγμής ο όποιος προγραμματισμός γίνεται δειλά δειλά εξηγεί από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας ότι επί του παρόντος τα βλέμματα όλων είναι στις εξελίξεις σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον». «Ευελπιστούμε ότι θα επαληθευτούν τα δημοσιεύματα που θέλουν την “Oμικρον” να είναι η αρχή του τέλους». Όπως εκτιμά ο ΠΑΣΥΞΕ, ο επόμενος ένας - ενάμισης μήνας θα είναι καθοριστικός για το πόσο πιο νωρίς και σε τι βαθμό θα γίνουν κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν, αν δηλαδή αποδώσουν τα μέτρα, υφιστάμενα και νέα, αν μειωθούν τα κρούσματα και αν οι συνθήκες, εντός και εκτός Κύπρου, επιτρέπουν να γίνει ένας κατ΄αρχήν προγραμματισμός για την καλοκαιρινή σεζόν. Καταγράφεται επί του παρόντος μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον στην βάση των μηνυμάτων που έλαβαν από τους τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό για τις υποδομές και την διαχείριση της πανδημίας, σε συναντήσεις Δεκεμβρίου, κυρίως για την αγγλική αγορά. Ωστόσο, η αβεβαιότητα της πανδημίας παραμένει και δεν ευνοεί τον προγραμματισμό ή την διεξαγωγή ταξιδιών ή διανυκτερεύσεων αυτή την στιγμή. «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει μια αλλαγή η οποία θα επιτρέψει και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αρχή της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας από το 2022», επισημαίνει ο κ. Ρουσουνίδης.
Το trend των κρατήσεων
Πάντως, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στην Κύπρο δεν ήταν οι αναμενόμενες την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού την έξαρση των κρουσμάτων ακολούθησαν ακυρώσεις. Λιγοστοί ήταν και αυτοί που έκλεισαν πακέτο διακοπών μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο εξωτερικό, ενώ ακόμη λιγότερα είναι τα ταξίδια μετά τις γιορτές.
Μιλώντας στην «Κ» ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου Άκης Κελεπέσιης υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο και μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ αρκούνται στην ετοιμασία κάποιων πακέτων για τα τριήμερα της 25ης Μαρτίου. «Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα, το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον το συγκεκριμένο κύμα της πανδημίας, μας βρίσκει σε μια περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης, οπότε σε απόλυτους αριθμούς, η άμεση ζημιά σίγουρα είναι σχετικά χαμηλή», αναφέρει ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωπος του συνδέσμου. Επισήμανε δε ότι αυτή την στιγμή ο προγραμματισμός είναι ελάχιστον, με το trend να είναι και φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Πλέον, εξήγησε, ο μέσος χρονικός ορίζοντας είναι οι 3-4 εβδομάδες, ενώ παλαιότερα ήταν 3-4 μήνες. Αυτή η τάση δεν προβλέπεται ότι θα διαφοροποιηθεί τουλάχιστον για το 2022, αφού πρόκειται για τάση που ενισχύεται από την αβεβαιότητα της πανδημίας.
Διπλό PCR
Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Τρίτης, καθίσταται υποχρεωτικό PCR 48 ωρών για όλες τις πτήσεις, ενώ όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να προχωρούν σε νέο PCR τεστ με την άφιξή τους στην Κύπρο.
Πρόκειται για πλαίσιο το οποίο θεωρείται αναγκαίο ένεκα της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και μετά από περιστατικά επιβατών που ταξίδεψαν στην Κύπρο ενώ ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από την άλλη, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αυστηρό από τον σύνδεσμο τουριστικών πρακτόρων.
Ο κ. Παπαχαραλάμπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με άλλες συγκυρίες που επικρατούν, θα φέρει κάποιες ακυρώσεις και λιγότερες κρατήσεις. Καταλήγοντας επισήμανε ότι θα έπρεπε να γίνεται δεκτό και το rapid τεστ πέραν του PCR κυρίως λόγω του κόστους, ή το PCR να είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ώστε να είναι πιο πρακτικό για τους ταξιδιώτες.
Έντυπη Έκδοση