ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κουμπαράς» 3 δισ. για μέτρα έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Mε ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ μπορεί να στηρίξει η κυβέρνηση φέτος τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, όπως προκύπτει από τα περιθώρια που αφήνει ο νέος στόχος της κυβέρνησης για έλλειμμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και από τα προβλεπόμενα έσοδα των ρύπων και του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ).

Τα έσοδα από ρύπους και ΑΠΕ προβλέπονται στα 2,2 δισ. και ο νέος στόχος για έλλειμμα 2% του ΑΕΠ δημιουργεί χώρο 750-800 εκατ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα ρύπων και ΕΛΑΠΕ εκτιμώνται στα 2,2 δισ. ευρώ από τον Μάιο και μετά, ενώ από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και τον νέο στόχο ελλείμματος για φέτος, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κομισιόν, προκύπτει περιθώριο 750-800 εκατ. ευρώ για μέτρα στήριξης, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου. Ετσι, συνολικά προκύπτει ένα περιθώριο 3 δισ. ευρώ, στο οποίο θα προστεθούν, εφόσον υπάρξουν, τα όποια έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και αναμένεται πρώτα να ξεκαθαριστεί η εικόνα ως προς την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή παρέμβαση, στην οποία, πάντως, δεν επενδύουν πολλά τώρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ετσι, οι αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται να ληφθούν τον Μάιο, για εφαρμογή από τον Ιούνιο, και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί μία από τις εξής δύο εναλλακτικές:

1. Θα συνεχιστεί το σημερινό σύστημα στήριξης των νοικοκυριών, με επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με ενδεχόμενη διεύρυνση, π.χ. σε περισσότερες κιλοβατώρες.

2. Θα μπει πλαφόν στις τιμές, κάτι που καθιστά την παρέμβαση λιγότερο στοχευμένη, αφού όλοι θα επωφελούνται, ενώ θα μηδενιστούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι το κόστος για συνέχιση του σημερινού συστήματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ τον μήνα με τιμή 230 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ τον Απρίλιο, που η τιμή εκτινάχθηκε, το κόστος έφθασε στα 550 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, με τις σημερινές τιμές, τα έσοδα ΕΛΑΠΕ και ρύπων επαρκούν για συνέχιση του σημερινού συστήματος στήριξης, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί με τα 750 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου διευκολύνει και η πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύθηκαν χθες και κοινοποιήθηκαν στη Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Το πρωτογενές έλλειμμα έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ (από 7,2% το 2020), έναντι στόχου για 7% του ΑΕΠ (σύμφωνα με τη μέθοδο ESA), κάτι που σημαίνει σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Αυτά τα 3,6 δισ. δεν μεταφέρονται στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά δίνουν μια δυναμική στα έσοδα, που έχει ήδη φανεί, και μειώνουν την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για την επίτευξη του ελλείμματος 2% του ΑΕΠ φέτος. Η προσαρμογή πρέπει να είναι μόνο 3% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η θετική αυτή έκπληξη το 2021 προσδίδει αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σχολίαζε χθες ότι τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πως τα μέτρα που πήρε η χώρα, αν και αύξησαν τις δαπάνες της, έφεραν αποτέλεσμα.

Επίσης, το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ (από 206,3% του ΑΕΠ το 2020), έναντι στόχου για 197,1% του ΑΕΠ. Σε απόλυτο μέγεθος ήταν 353,389 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 182,830 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τα 183,250 δισ. πριν από την πανδημία, το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση