Kathimerini.gr
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δηλώνει πως εξαγοράζει το κοινωνικό δίκτυο του Twitter για να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου, ενώ παράλληλα διευκρινίζει πως θέλει να αποσύρει από το χρηματιστήριο την εταιρεία που το διαχειρίζεται. Με αυτά κατά νουν δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται γιατί ο Ελον Μασκ, διότι περί αυτού πρόκειται, να θέλει να «σπαταλήσει» τρόπον τινά 44 δισ. δολάρια για μία επιχείρηση με ιστορία 16 ετών, η οποία θεωρείται σημαντική στο πεδίο της, αλλά χωρίς την εντυπωσιακή ανάπτυξη των ανταγωνιστριών της. «Η ελευθερία του λόγου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας, ενώ το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία του χωριού, όπου συζητούνται κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο μεγιστάνας μετά την ανακοίνωση της επιχειρηματικής του κίνησης. Βέβαια, αν και ο δημιουργός των Tesla και SpaceX δηλώνει υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μιλάει γενικώς, αλλά ειδικώς για τον εαυτό του ή τον λόγο των υποστηρικτών και οπαδών του. Θα μπορούσε να επισημανθεί ότι η προσέγγιση του Ελον Μασκ διαφοροποιείται όταν πρόκειται για το προσωπικό του.
Μάλιστα δείχνει περιορισμένα περιθώρια ανοχής, ενώ όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC, η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla ζητεί από τους υπαλλήλους που απολύει να υπογράψουν έγγραφο, το οποίο τους απαγορεύει να κακολογήσουν την εταιρεία, τα προϊόντα της και τη διοίκηση, αλλά και να συζητήσουν τους λόγους της απόλυσής τους με άλλους εργαζόμενους, παρά μόνο με τον δικηγόρο, τον λογιστή και τη στενή τους οικογένεια. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, εντός της Tesla καταγράφονται περιστατικά ρατσιστικής, φυλετικής και άλλου είδους συμπεριφοράς και διακρίσεων, ενώ αναφορές υπάρχουν επίσης σχετικά με τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν αντίποινα, επειδή γνωστοποίησαν τα ανωτέρω θέματα. Παλαιότερα, η Tesla ζητούσε από τους πελάτες της να υπογράφουν συμφωνίες εχεμύθειας, προκειμένου να πάνε τα αυτοκίνητά τους στο συνεργείο.
Οι εξαγγελίες για ελευθερία του λόγου και το σχέδιο για απόσυρση από το χρηματιστήριο.
Πέραν αυτού, ανοιχτό παραμένει και το ερώτημα της χρηματοδότησης της εξαγοράς του Twitter, αφότου ο Μασκ δηλώνει πως θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό περί τα 23 δισ. δολάρια από ίδιο δανεισμό με εγγύηση μετοχές της Tesla και από κεφάλαια που θα προέλθουν από τράπεζες. Τα υπόλοιπα 21 δισ. δολάρια δεν είναι γνωστό ακόμα από πού θα εξευρεθούν, αν και όπως αναφέρει το Bloomberg, πιθανώς ο ίδιος να επωφεληθεί από το ευνοϊκό για τους ομοίους του φορολογικό καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την αξιολόγηση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, o δημιουργός των Tesla και SpaceX κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με περιουσία 257,4 δισ. δολαρίων για το έτος 2021. Μεγάλο μέρος από τον πλούτο του είναι μετοχές των δύο εταιρειών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να βαίνουν αυξανόμενες και αφορολόγητες. Χρησιμοποιώντας τις προαναφερθείσες μετοχές υπό τη μορφή εγγύησης εξασφαλίζει κάποια δάνεια και αφορολόγητο τόκο επ’ αυτών. (Υπενθυμίζουμε ότι το 2021, αφότου πούλησε μέρος της συμμετοχής του στην Tesla, κλήθηκε να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο δισεκατομμύρια σε φόρους.) Και αυτή η πρακτική είναι μία δημοφιλής μέθοδος πολλών δισεκατομμυριούχων, που έχουν σωρεύσει πλήθος συμμετοχές, αλλά δεν χρειάζεται να τις πουλήσουν και να φορολογηθούν, ώστε να εξασφαλίσουν πιστώσεις. Συν τοις άλλοις, δεδομένου ότι πλέον η προσέγγιση από τον Μασκ του Twitter δεν θεωρείται εχθρική, οι όμιλοι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που συνήθως αποφεύγουν τις εχθρικές εξαγορές, θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Μία δέσμευση μεγάλης κλίμακας θα προϋπέθετε τέσσερις ή πέντε διαφορετικούς ομίλους.
Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα του Twitter από εδώ και μπρος, φαίνεται πως ο διευθύνων σύμβουλός της Παράγκ Αγκραουάλ όσο και ο πρόεδρος Μπρετ Τέιλορ θα παραμείνουν στα καθήκοντά τους. Τέλος, αναφέρεται ότι καθ’ οδόν προς την εξαγορά του Twitter και ενώ αρχικά είχε αποκτήσει το 9,2% των μετοχών του, ο Ελον Μασκ ασκούσε κριτική στο διοικητικό του συμβούλιο και στον τρόπο λειτουργίας του. Πάντως, αν και όταν εξαγοράζεται μία επιχείρηση, οι αλλαγές είναι συνηθισμένες, στην τωρινή περίσταση, ο μεγιστάνας είναι ήδη διευθύνων σύμβουλος και στην Tesla και στη SρaceX, οπότε οι πιθανότητες να αναλάβει ακόμα μία θέση είναι λίγες.