ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Κινεζικές τράπεζες «κλείνουν τον διακόπτη» στις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες

Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες σταματούν «μαζικά» τις συναλλαγές με τη Ρωσία

ΠΗΓΗ: Reuters

Ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες καθυστερήσεις και χρεώσεις στις πληρωμές με εμπορικούς εταίρους στην Κίνα, αφήνοντας στον… πάγο συναλλαγές αξίας δεκάδων δισ. γιουάν, ανέφεραν στο Reuters αρμόδιες ρωσικές πηγές.

Αρκετές ρωσικές εταιρείες και κρατικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει εδώ και λίγους μήνες καθυστερήσεις στις συναλλαγές, αφού οι κινεζικές τράπεζες ενίσχυσαν τη συμμόρφωσή τους μετά τις δυτικές απειλές για δευτερεύουσες κυρώσεις για τις συναλλαγές με τη Ρωσία. Οι πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί αυτόν τον μήνα.

Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες σταματούν «μαζικά» τις συναλλαγές με τη Ρωσία και πληρωμές αξίας δισεκατομμυρίων γιουάν αναστέλλονται, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στη ρωσική κυβέρνηση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας πέρυσι, και προμηθεύει είδη όπως ζωτικής σημασίας βιομηχανικό εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά που βοηθούν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Παρέχει επίσης μια προσοδοφόρα αγορά για πολλές ρωσικές εξαγωγές, στις οποίες βασίζεται η Κίνα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως αγροτικά προϊόντα.

Απειλές

Αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε τον Ιούνιο με δευτερογενείς κυρώσεις τις τράπεζες στην Κίνα και σε άλλες χώρες για συναλλαγές με τη Ρωσία, οι κινεζικές τράπεζες άρχισαν να δείχνουν πολύ αυστηρή στάση στις συναλλαγές, δήλωσε πηγή από μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρωσίας, η οποία πουλά μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών που εισάγονται από την Κίνα.

«Εκείνη τη στιγμή, όλες οι διασυνοριακές πληρωμές προς την Κίνα σταμάτησαν. Βρήκαμε λύσεις, αλλά χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες, που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι όγκοι του εμπορίου μειώθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε η ίδια πηγή.

Μια λειτουργική λύση ήταν να αγοράσει χρυσό, να τον μεταφέρει στο Χονγκ Κονγκ και να τον πουλήσει εκεί, καταθέτοντας μετρητά σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό, πρόσθεσε.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι ορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλυσίδες διαμεσολαβητών σε τρίτες χώρες για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους και να παρακάμπτουν τους ελέγχους συμμόρφωσης των κινεζικών τραπεζών. Ετσι το κόστος διεκπεραίωσης των συναλλαγών έχει αυξηθεί έως και στο 6% των πληρωμών συναλλαγών, από σχεδόν μηδενικό πριν, ανέφεραν.

«Για πολλές μικρές εταιρείες αυτό σημαίνει πλήρη παύση λειτουργίας», είπε μια πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα αυτή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο, περιλαμβανομένης και της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, χθες, Πέμπτη, σε μια σπάνια περίπτωση συνεργασίας της κινεζικής με την αμερικανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Οι fans μπορούν να εμπλουτίσουν τη συλλογή που δημιούργησαν από τα McDonald’s, με τη νέα, παγκόσμια Συλλεκτική Έκδοση Ποτηριών, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ