ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηρεμία ξανά στις σχέσεις Γκάτσκε - Ελληνικής

Ο Γερμανός και η τράπεζα στο παρόν στάδιο έχουν τη διάθεση για εξάντληση της θητείας του συμβολαίου του

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ρυθμούς «business as usual» επέστρεψε ο Γερμανικής καταγωγής CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτσκε μετά την ολιγόμηνη διακοπή από τα καθήκοντά του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έδωσε το εισιτήριο επιστροφής του Γερμανού και τη Δευτέρα ο κ. Γκάτσκε επέστρεψε στα «φώτα του καλησπέρα», στο επαγγελματικό του σπίτι.

Αν και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όταν γνωστοποιήθηκε η έναρξη της έρευνας για το ενδεχόμενο πιθανής χειραγώγησης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας ήταν «βαρύ», ο ουρανός είναι πιο καθαρός πλέον πάνω από την τράπεζα. Το κλίμα επιστροφής του κ. Γκάτσκε στην τράπεζα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η παύση των καθηκόντων του, ως να μην συνέβη οτιδήποτε. Και από πλευράς του Γερμανού, αλλά και από πλευράς της τράπεζας στο παρόν στάδιο υπάρχει η διάθεση για εξάντληση της θητείας του συμβολαίου του. Το συμβόλαιο του κ. Γκάτσκε ήταν τριετές, άρα καλώς εχόντων των πραγμάτων και καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, θα παραμείνει ως CEO για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Τα δεδομένα στο παρόν στάδιο είναι αυτά, «μεθαύριο» θα διαφανεί εάν επιβεβαιωθούν οι θέσεις τραπεζικών κύκλων πως θα ραγίσει το γυαλί στη μεταξύ τους σχέση.

Το συμβάν πάντως με την εξέταση του ενδεχόμενου πιθανής χειραγώγησης της μετοχής της τράπεζας θεωρείται λήξαν και για την τράπεζα, αλλά και για τον ίδιο. Στο μεσοδιάστημα που έλειπε ο κ. Γκάτσκε υπήρξε αλλαγή στους κύριους μετόχους της Ελληνικής. Η Eurobank κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος με 26%, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να επανάφερε ισορροπίες μέσα στην τράπεζα και να έβγαλε τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί.

Σύμβαση και πλάνο 3ετίας

Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί ο CEO, Όλιβερ Γκάτσκε στην Ελληνική, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι στα ηνία της. Εκείνο που θα καλεστεί αμέσως να διαχειριστεί είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της Ελληνικής Τράπεζας, σημείο ανοιχτό και δύσκολο για την τράπεζα από το 2018. Στο μεσοδιάστημα που έλειπε, οι συζητήσεις για το κλείσιμο της συλλογικής σύμβασης συνεχίστηκαν και με τον προσωρινό CEO της Τράπεζας, κ. Πέτρο Αρσαλίδη. Το κεφάλαιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης της Ελληνικής Τράπεζας με τις συντεχνίες πράγματι έχει γίνει ένα «κακόγουστο σήριαλ» και θα πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει με επιτυχία.

Μέσα στα επόμενα θέματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την τράπεζα, είναι το στρατηγικό πλάνο τριετίας, αυτό του 2023 – 2026. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό το κεφάλαιο και θα μπει σε «ράγες» η πορεία που θα ακολουθήσει η τράπεζα.

Η επικέντρωση του CEO από εδώ και πέρα για την Τράπεζα θα είναι και η συνέχιση της ψηφιακής μεταμόρφωσης της τράπεζας. Πέραν των εργασιακών θεμάτων που ο κ. Γκάτσκε έδινε αρκετή προσοχή αναμένεται να δώσει έμφαση και στην περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμιση της Τράπεζας.

Με πρόταση Γκάτσκε

Με πρόταση Γκάτσκε αναμένεται να συζητηθεί το θέμα δημιουργίας συνδέσμου όπου θα διαχειρίζονται οι τράπεζες ολιστικά και όχι μεμονωμένα τις συλλογικές συμβάσεις των τραπεζών. Μέχρι το 2015 έτσι γίνονταν οι ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων, αλλά ο πρώην CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν δεν ήταν σύμφωνος και έτσι έλαβε ένα τέλος ο σύνδεσμος που χειριζόταν αυτά τα θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η, δήθεν, ηρεμία στις Τράπεζες δεν σημαίνει και υγιές τραπεζικό σύστημα προς εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των πολιτών.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση