Kathimerini.gr
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Η κινεζική Huawei, ένας κολοσσός με κυρίαρχη θέση στην κατασκευή δικτύων, έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να πιέζει τους συμμάχους της να την αποκλείσουν από τις δημοπρασίες δικτύων 5ης γενιάς. Γιατί, όμως, τα δίκτυα 5G αποτελούν το μήλον της Εριδος και ποιες είναι οι χώρες που προηγούνται σε αυτήν την κούρσα τεχνολογίας.
Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα των δικτύων 5G είναι ότι υπόσχονται υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, που μπορεί να είναι έως και εκατονταπλάσιες των σημερινών. Εγγυώνται, παράλληλα, μεγαλύτερη εμβέλεια στη γεωγραφική κάλυψη, δίνοντας πρόσβαση ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο. Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι πως με την ανάπτυξη δικτύων 5G θα είναι εφικτή στο μέλλον η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα.
H Νότια Κορέα, μια χώρα με μεγάλη εξειδίκευση στην τεχνολογία και πατρίδα της Samsung, βρίσκεται στην κορυφή σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών IDATE DigiWorld. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 2η θέση, ενώ τη μάχη για την 3η και την 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης δίνουν η Ιαπωνία και η Κίνα. Εξαιρετικές επιδόσεις έχουν και τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η IDATE DigiWorld αξιολογεί την πρόοδο των χωρών στην ανάπτυξη δικτύων 5G βάσει έξι κριτηρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο χάρτης πορείας κάθε χώρας προς το 5G και το χρονοδιάγραμμα έναρξης χρήσης των δικτύων. Λαμβάνεται, επίσης, υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για τα δίκτυα 5G. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η γεωγραφική κάλυψη που αναμένεται να έχουν τα δίκτυα σε κάθε περιοχή.
Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, κυρίως λόγω της έναρξης πιλοτικών δοκιμών στη νέα τεχνολογία 5G τον περασμένο Απρίλιο. Βασικός στόχος της Νότιας Κορέας είναι τα δίκτυα 5G να έχουν πλήρη γεωγραφική κάλυψη σε όλη τη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ξεκινώντας έγκαιρα τις δοκιμές 5G στα τέλη του 2018. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως, διότι δεν υπάρχουν παντού οι ίδιες υποδομές. Η Ιαπωνία και η Κίνα σχεδόν συμπορεύονται ως προς την τεχνολογία του 5G, με τις δοκιμές να εντείνονται τη διετία 2019-2020.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση της IDATE DigiWorld εκείνη που προηγείται όλων είναι η Βρετανία, η οποία έχει ήδη αναπτύξει δίκτυα 5G από τον Μάιο του 2019. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα 5G διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η μεταποίηση, τα μέσα ενημέρωσης, η ψυχαγωγία, η ηλεκτρονική υγεία, η δημόσια ασφάλεια και ο τουρισμός.
Η Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς ήδη αναπτύσσει τεχνολογία κινητής 5G για τις αγορές της γεωργίας και των logistics. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει επιλέξει να εστιάσει το ενδιαφέρον της στους τομείς της ηλεκτρονικής υγείας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σχετικό προβάδισμα όσον αφορά την τεχνολογία 5G έχει –σύμφωνα με την αξιολόγηση του IDATE DigiWorld– και η Γαλλία, όπως και η Ιταλία.
Η IDATE DigiWorld σημειώνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βασικά βήματα για την ανάπτυξη δικτύων κινητής 5G. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμές και η συλλογή δεδομένων. Το 2019 ξεκίνησε σταδιακά η ανάπτυξη ζωνών συχνοτήτων. Κρίσιμο θα είναι το 2020, διότι αναμένεται να ξεκινήσει η κατανομή της ζώνης συχνοτήτων, οι αδειοδοτήσεις και η εμπορική ανάπτυξη του 5G.