![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548230/images/b_cocacola.jpg)
Kathimerini.gr
Ενώ οι εμπορικοί εταίροι της υπερδύναμης προσπαθούν να υπολογίσουν τη ζημία στις δικές τους οικονομίες από τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο αντίκτυπος φαίνεται πως θα είναι μεγάλος για τις ίδιες τις αμερικανικές βιομηχανίες. Δεδομένου ότι η υπερδύναμη εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του χάλυβα και του αλουμινίου που χρησιμοποιεί, όλο το φάσμα των αμερικανικών βιομηχανιών, από τον μεταποιητικό τομέα μέχρι τις πετρελαϊκές και τις εταιρείες φυσικού αερίου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αρχίζουν ήδη να επηρεάζονται από τις παρενέργειες των δασμών που θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος των μετάλλων. Ετσι, εμπορικοί όμιλοι και αναλυτές της αγοράς ενέργειας προειδοποιούν πως η πολιτική των δασμών αντιβαίνει στον στόχο του Τραμπ να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, να μειώσει τις τιμές καταναλωτή και να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία. Ολα δείχνουν πως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της πολιτικής των δασμών θα είναι μια επιζήμια για όλους επιτάχυνση του πληθωρισμού, που βρίσκεται ήδη πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και κινείται ανοδικά.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων σπεύδουν αγωνιωδώς να αυξήσουν τις προμήθειές τους προτού επιβληθούν οι δασμοί τον επόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου, και γενικότερα αναζητούν μεθόδους για να περιορίσουν τον αντίκτυπο. Επικρατεί σύγχυση και αγωνία στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τις τιμές των αναγκαίων μετάλλων να αυξάνονται προτού ακόμη επιβληθούν οι δασμοί. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χάλυβα για παράδοση Μαρτίου έχουν αυξηθεί ήδη κατά 70 δολ. και φτάνουν στα 850 δολ. τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα το λειτουργικό κόστος των αμερικανικών εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 25%. Ακόμη και επιχειρήσεις που δεν εισάγουν χάλυβα πρόκειται να υποστούν τον αντίκτυπο των δασμών, καθώς θα επηρεαστούν από την αύξηση των τιμών των εγχώριων χαλυβουργείων. Οσον αφορά το αλουμίνιο, ο Τζέιμς Κουίνσεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola, θεωρεί πως πιθανόν οι δασμοί να στρέψουν τη βιομηχανία του διασημότερου αναψυκτικού στον κόσμο σε μεγαλύτερη χρήση πλαστικού. Ο λόγος είναι ότι εκτιμάται πως το τενεκεδάκι μιας Coca-Cola, που είναι από αλουμίνιο και επομένως υπόκειται στους δασμούς, μπορεί να αυξήσει την τιμή του αναψυκτικού παγκοσμίως κατά 26%.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας φέρουν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή να έχει ήδη επιταχυνθεί τον Ιανουάριο στο 3%, από το 2,9% στο οποίο ήταν τον Δεκέμβριο, και να υπερβαίνει τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 2,9%. Η εικόνα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στη Federal Reserve για να μειώσει τα επιτόκια, όπως επίμονα ζητάει ο Αμερικανός πρόεδρος. Χθες επανέλαβε μάλιστα την απαίτησή του με ανάρτησή του στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, πριν από τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων, και υπογράμμισε πως η μείωση των επιτοκίων και οι δασμοί πρέπει να πάνε «χέρι χέρι». Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, στην ακρόασή του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επισπεύσει περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού και είχε επικαλεστεί την καλή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, που αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς, έχει χαμηλή ανεργία και μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.
Οσον αφορά τον στόχο του Τραμπ να τονώσει τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα, παράγοντες της αμερικανικής βιομηχανίας τονίζουν πως ο κλάδος τους έχει μεγάλη εξάρτηση από τον χάλυβα και το αλουμίνιο για μεγάλο φάσμα της παραγωγής, από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους αγωγούς, τις υποδομές δικτύων έως και τα εξαρτήματα για την καθαρή ενέργεια, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Wood Mackenzie, το 40% της ζήτησης για αγωγούς και άλλα μεταλλικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες εξορύξεων καλύπτεται από εισαγωγές. Ο Καναδάς και το Μεξικό, δύο γειτονικές των ΗΠΑ χώρες και εν αναμονή αποδέκτες των δασμών του Τραμπ, αντιπροσωπεύουν το 16% αυτών των εισαγωγών της υπερδύναμης σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Στο μεταξύ, για να επιβάλει τους ανταποδοτικούς δασμούς που σχεδιάζει ο Τραμπ σε όσες χώρες έχουν ήδη υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, θα «αναστήσει» έναν ξεχασμένο νόμο του 1930 που δεν έχει έως τώρα χρησιμοποιηθεί ποτέ για την επιβολή δασμών και εμφανίζεται σπανιότατα στα κρατικά έγγραφα των ΗΠΑ. Εξουσιοδοτεί, ωστόσο, τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές όποιας χώρας μεροληπτεί κατά των αμερικανικών προϊόντων. Πρώτος υποψήφιος για τους ανταποδοτικούς δασμούς εκτιμάται πως είναι ο δασμός 10% που επιβάλλει η Ε.Ε. στα αμερικανικά αυτοκίνητα, καθώς είναι τετραπλάσιος του 2,5% του αντίστοιχου αμερικανικού.