ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασφαλή λιμάνια για Ρώσους ολιγάρχες, Τουρκία και ΗΑΕ

Μεταφέρουν στις δύο χώρες υπερπολυτελή γιοτ και επιχειρήσεις που ελέγχουν

BLOOMBERG

O Aντρέι Μελνιτσένκο, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, βρισκόταν σε αδιέξοδο ενώπιον των κυρώσεων της Δύσης (ΗΠΑ και Ε.Ε.), που στόχο έχουν τους ομίλους του. Χρειαζόταν μια ασφαλή επιλογή για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις του και τη βρήκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως σχετικώς αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Η εταιρεία παραγωγής άνθρακα SUEK με έδρα τη Μόσχα και η ελβετική εταιρεία λιπασμάτων EuroChem με έδρα την Τσουγκ, ιδρυθείσες από τον Μελνιτσένκο, ανοίγουν τοπικά παραρτήματα στα ΗΑΕ, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα. Ο 50χρονος μεγιστάνας παραιτήθηκε από τα διοικητικά τους συμβούλια λόγω κυρώσεων της Ε.Ε. για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα από τα κράτη-μαγνήτες για τους πλούσιους της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν τον Μάιο ότι θα αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς της EuroChem μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη στη σύζυγό του. Περνώντας ήδη περισσότερο χρόνο στο Ντουμπάι, ο Μελνιτσένκο μετέφερε εκεί την υπερθαλαμηγό του, Motor Yacht A των 300 εκατ. δολαρίων, τον Δεκέμβριο, όπου και παρέμεινε έως τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του Bloomberg. Το άλλο γιοτ του κατασχέθηκε από την Ιταλία τον Μάρτιο.

Εκπρόσωπος του Αντρέι Μελνιτσένκο, μετά την επιβολή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και του περιβάλλοντος του προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι δεν έχει συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις και ότι τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Bloomberg ότι τα ΗΑΕ θεωρούν πως είναι σοβαρός ο ρόλος τους στην προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Τα ΗΑΕ είναι ένα από τα κράτη-μαγνήτες για τους πλούσιους της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ηδη δημοφιλής είναι και η Τουρκία και, σε μικρότερο βαθμό, το Ισραήλ. Τα ΗΑΕ αρνήθηκαν στον ΟΗΕ να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας, ενώ μαζί με το Ισραήλ επικρίνουν την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανανεώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, την οποία και οι δύο χώρες βλέπουν ως απειλή για την ασφάλεια. Η Τουρκία, αν και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η ίδια ο στόχος των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ρωσικών όπλων. Η Ουάσιγκτον, βέβαια, θέλει να αποκαταστήσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, αλλά ως μία άλλη ένδειξη φθίνουσας επιρροής, δεν έπεισε τους συμμάχους της στον Κόλπο να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών του αργού.

Ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποκόπηκαν από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT λόγω κυρώσεων, Ρώσοι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να μεταφέρουν χρήματα μέσω μικρότερων τραπεζών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, σύμφωνα με τραπεζίτες, δικηγόρους και αξιωματούχους με γνώση των κινήσεων. Τέλος, αναφέρεται πως ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ΗΑΕ και η Τουρκία είχαν αξιολογηθεί ως χώρες που δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη ροή «μαύρου» χρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση