Kathimerini.gr
Η συντονισμένη άνοδος που σημείωναν οι αγορές ανά τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες διεκόπη χθες, με εξαίρεση τα χρηματιστήρια της Κίνας. Καταλυτικός αρνητικός παράγοντας ήταν για την Ευρώπη τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, με τις επί τα χείρω προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα.
«Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας απογοήτευσε, καθώς ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς», σχολίασε ο Αντρέας Λίπκοφ, αναλυτής της Comdirect Bank, και επισήμανε πως τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη επιφέρει την επιθυμητή ανάκαμψη. Όπως τόνισε ο ίδιος, «η ζημιά που έχει γίνει στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια και έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της σε πολλές επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κλάδων».
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν, έτσι, πτωτικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει απώλειες 0,6%, καθώς υποχωρούσαν οι μετοχές τραπεζών και εταιρειών ακινήτων. Η ισπανική τράπεζα Banco Santander SA σημείωσε πτώση 3%, καθώς είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg που πιθανολογούσε μείωση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Ο δείκτης που παρακολουθεί τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είχε σημειώσει άνοδο 4% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά υποχώρησε χθες κατά 2%.
Έτσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,53% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο -0,92%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού επίσης με υποχώρηση 0,74%. Την ίδια στιγμή, ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεινε οριακά στο κόκκινο με υποχώρηση 0,09%.
Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, αργά χθες το βράδυ και η Γουόλ Στριτ, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,21% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,86%.
Σημειωτέον ότι οι δύο βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, S&P 500 και Dow Jones, έχουν σημειώσει συνολική άνοδο 45% από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας. Σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα κατά 6% και 11% αντιστοίχως κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχαν εκτιναχθεί από τον Φεβρουάριο. Σημειωτέον ότι από την πτώση των χρηματιστηρίων τον Μάρτιο οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει τις οικονομίες με κεφάλαια που αθροιστικά αγγίζουν τα 20 τρισ. δολάρια.