
Η Wall Street ανησυχεί ότι η οικονομική πολιτική της διοίκησης Τραμπ θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια για μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, με επενδυτές και οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι οι προτεινόμενοι δασμοί, η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών και η αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις ίσως οδηγήσουν σε ύφεση.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έστειλαν κύματα ανησυχίας στις αγορές. Σε συνέντευξή του στο Fox News, απέφυγε να απαντήσει αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση, λέγοντας: «Υπάρχει μια περίοδος μετάβασης γιατί αυτό που κάνουμε είναι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να χτίσω μια ισχυρή χώρα».
Αργότερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «οι δασμοί θα είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε κάνει ποτέ ως χώρα. Θα κάνουν τη χώρα μας πλούσια ξανά».
Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η εμπορική πολιτική του Τραμπ και η αβεβαιότητα που προκαλείται από την απειλή δασμών στις μεγαλύτερες εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Η Delta Air Lines προειδοποίησε ότι η καταναλωτική ζήτηση μειώθηκε από τον Φεβρουάριο, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.
Ο CEO της εταιρείας, Εντ Μπάστιαν, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει μια «σημαντική αλλαγή» στο καταναλωτικό κλίμα, με τη δαπάνη των νοικοκυριών να επιβραδύνεται.
Παράλληλα, οι επιχειρηματικοί ηγέτες ανησυχούν ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες μπορεί να πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα, με τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να καταγράφουν ήδη σημάδια κόπωσης.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εταιρείες μπορεί να επιβραδύνουν την πρόσληψη προσωπικού ή να προχωρήσουν σε περικοπές, αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αναθεωρούν προς τα πάνω τις πιθανότητες ύφεσης.
Η JPMorgan Chase αύξησε την εκτίμησή της για τον κίνδυνο ύφεσης στο 40% από 30%, αποδίδοντας αυτήν την αλλαγή σε «ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Η Goldman Sachs, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στο 20% από 15%, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη».
Ο Ντάριο Πέρκινς, οικονομολόγος της GlobalData TS Lombard, δήλωσε ότι η αρχική αισιοδοξία των επενδυτών μετά την εκλογή του Τραμπ έχει εξανεμιστεί:
Μέσα στην ίδια τη διοίκηση Τραμπ, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών και των δημοσιονομικών περικοπών.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «προσωρινή αύξηση των τιμών».
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο CNBC ότι η οικονομία ίσως χρειάζεται ένα «reset» μετά από χρόνια ανάπτυξης που βασίστηκε σε ομοσπονδιακές δαπάνες και άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς: «Θα δούμε αν υπάρχει πόνος».
Ο ρόλος της Fed και η ανησυχία για τον πληθωρισμό
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αν οι πολιτικές του Τραμπ οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών μέσω των δασμών, η Fed ίσως αναγκαστεί να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να στηρίξει την οικονομία σε περίπτωση ύφεσης.
Ο οικονομολόγος Μάικλ Στρέιν του American Enterprise Institute δήλωσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το αφήγημα ότι παρέλαβε μια αδύναμη οικονομία, ώστε να αποσείσει τις ευθύνες της για μια ενδεχόμενη ύφεση: «Την Παρασκευή θα έλεγα ότι η κυβέρνηση ανησυχούσε για το πώς οι πολιτικές της θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομία. Σήμερα, φαίνεται να είναι αδιάφορη αν συμβεί αυτό».
Ο Άντι Λαπεριέρ της Piper Sandler τόνισε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί:
Αβεβαιότητα για το μέλλον
Η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει να εκπλήσσει την αγορά με απροσδόκητες ανακοινώσεις. Οι απειλές για μεγαλύτερους δασμούς και περικοπές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι απρόβλεπτες και δύσκολα θα προσαρμοστούν σε μια ενδεχόμενη ύφεση.
Ο Τραμπ έστειλε το μήνυμα ότι οι δασμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω και χλεύασε τις εταιρείες που ζητούν σαφήνεια: «Για χρόνια, οι μεγάλοι παγκοσμιοποιητές έκλεβαν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η αγορά πλέον περιμένει να δει αν ο Τραμπ θα αλλάξει στάση ή αν θα συνεχίσει την πολιτική του, παρά τις προειδοποιήσεις για ύφεση.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περισσότερο για έναν φόβο επιβράδυνσης της ανάπτυξης παρά για ύφεση», δήλωσε ο Τζορτζ Ματέγιο, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank. «Αυτό είναι ύφεση, που δημιουργείται από την κυβέρνηση».
Πηγή: Wall Street Journal