Του Παύλου Νεοφύτου
Την άμεση έκδοση διατάγματος αναστολής εργασιών από ιδιώτη, ο οποίος με παρεμβάσεις στην περιοχή Μυλούρι, στο Παλαιχώρι Μόρφου, σε σχέση με εκμετάλλευση υλικών εκσκαφών, προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον εντός περιοχής Natura, ζητά από τον γενικό διευθυντή του ΟΕΑ Λευκωσίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επίσης με επιστολή που στάλθηκε στις 6 Αυγούστου ενημερώνει ότι από την πληροφόρηση που έχει το Τμήμα και την έρευνα που έκανε για το θέμα, η εν λόγω δραστηριότητα δεν είναι αδειοδοτημένη.
Προηγήθηκε επιστολή στις 21 Ιουνίου, όπου αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις «επηρεάζουν την τοπογραφία του πρανούς του ποταμού με εκσκαφές και επιχωματώσεις και καταστροφή βλάστησης. Επιπλέον έχει επηρεαστεί η ευστάθεια των πρανών του παρακείμενου δρόμου».
Μάλιστα προστίθεται ότι «σύμφωνα με το άτομο που εκμεταλλεύεται το υλικό, με αυτό προμηθεύει την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για συγκεκριμένα έργα».
Παράλληλα γίνεται ενημέρωση ότι «στις 11/6/2024 πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Υπηρεσία Μεταλλείων, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Υπουργείο ΓΑΑΠ και τον Κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Μόρφου. Για την εν λόγω επίσκεψη ήταν ενήμερος ο Έπαρχος Λευκωσίας, αλλά δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με τις αναφορές του Κοινοτάρχη Παλαιχωρίου, οι εν λόγω παρεμβάσεις αφορούν εκμετάλλευση υλικών εκσκαφών που προέκυψαν κατά την κατασκευή του παρακείμενου δρόμου και τοποθετήθηκαν στα τεμάχια αυτά».
Οι επεμβάσεις που διαπιστώθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι εντός των τεμαχίων 44 και 1790 Φ./Σχ. 38/59 της Κοινότητας Παλαιχωρίου Μόρφου, το οποίο εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Ζ1, εφάπτεται ποταμού και εντάσσεται στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Μαδαρή Παπούτσα –CY2000005» και Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Βουνοκορφές Μαδαρής Παπούτσας –CY2000015».
Παρά την πιο πάνω ενημέρωση, σε επιτόπια επίσκεψη των λειτουργών του Τμήματος την 1η Αυγούστου 2024, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιώτης συνεχίζει την απόληψη υλικού και τις παρεμβάσεις στην εν λόγω περιοχή.
Σύσκεψη υπό την Παναγιώτου και γνωμάτευση από το Τμ. Δημοσίων Έργων
Σύσκεψη για το θέμα συγκάλεσε στις 9 Ιουλίου η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, με αποτέλεσμα λειτουργοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων να πραγματοποιήσουν επίτόπου επιθεώρηση στις 11 Ιουλίου, όπου έχουν παρατηρήσει ότι έχει γίνει εκσκαφή του πρανούς πλησίον τοίχου αντιστήριξης που έχει κατασκευαστεί στα πλαίσια του δρόμου Παλαιχωρίου – Αγρού. «Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι οι εκσκαφές εξακολουθούν να συνεχίζονται», ενημερώνει το Υπουργείο Γεωργίας με επιστολή του το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
«Η εκτελεσθείσα εκσκαφή/επέμβαση δεν επηρεάζει στο παρόν στάδιο την ευστάθεια του υπό αναφορά τοίχου αντιστήριξης. Ωστόσο, εισήγηση του Τμήματος είναι όπως γίνει κατασκευή επιχωματώσεων πίσω/δίπλα από τον τοίχο αντισστήριξης με τη δημιουργία πάγκων επιχωμάτωσης με κατάλληλα υλικά εκσκαφής σύμφωνα με τις Πρότυπες Τεχνικές Προδιαγραφές του Τμήματος Δημοσίων Έργων και επαναφορά του επιχώματος στο αρχικό του ύψος σε πλάτος τουλάχιστον τριών μέτρων πίσω από τον υφιστάμενο τοίχο αντιστήριξης. Σημειώνται, επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση/εκσκαφή των υλικών πίσω από τον τοίχο αντιστήριξης», προστίθεται.
Επίσης το Τμήμα Δημοσίων Έργων σημειώνει ότι το κόστος εκτέλεσης της πιο πάνω εργασίας θα πρέπει να το επωμιστεί η εταιρεία που εκτελεί ενδεχόμενες παράνομες εργασίες λατόμευσης.
Προσθέτει ότι «το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προβεί σε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και θα ετοιμάσει εκτίμηση δαπάνης αποκατάστασης με βάση τα σημερινά δεδομένα και ακολούθως θα ενημερώσει τον Έπαρχο Λευκωσίας για τις περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να τροχοδρομηθούν για εκτέλεση της εργασίας αποκατάστασης και ανάκτηση του κόστους».
Με τον τερματισμό εργασιών θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου, καθώς όπως αναφέρθηκε πιο πάνω εμπίπτει σε περιοχή του δικτύου Natura 2000.