ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Στέγνωσαν» τα φράγματα - Το πρόγραμμα δράσης κατά της λειψυδρίας

Ο ρόλος των μονάδων αφαλάτωσης, η κλιματική αλλαγή και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αποκαρδιωτική είναι σήμερα η εικόνα στα φράγματα τη Κύπρου, με την παρατεταμένη ανομβρία να καθιστά αναγκαία την άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανώτατη εκτελεστική μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, η πληρότητα τους αγγίζει το 27%, λέγοντας πως η στάθμη του νερού συνεχίζει να μειώνεται.

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, είπε ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα ήταν στο 49%, κάτι που, όπως τόνισε, «φανερώνει ότι τη φετινή χρονιά βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω, με το ποσοστό να αναμένεται να μειώνεται, όσο δε σημειώνονται βροχοπτώσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΑΥ, μέχρι το τέλος του φθινοπώρου τα ποσοστά πληρότητας μπορεί να κυμανθούν και γύρω στο 22 – 25%, αν δε σημειωθούν βροχές. Στα κύρια φράγματα της Κύπρου υπάρχουν 78 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το υδρολογικό έτος, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την 1η Οκτωβρίου, είναι μέχρι στιγμής άνομβρο.

Το πρόγραμμα δράσης

«Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, κατόπιν οδηγιών της υπουργού Γεωργίας, εργάζεται εντατικά εδώ και μήνες, για τον καταρτισμό προγράμματος δράσης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με στόχο να αντιμετωπιστεί μία κρίση, που ενδεχομένως θα παρατηρηθεί κατά τα έτη 2025 και 2026, στην περίπτωση που δεν έχουμε καθόλου βροχόπτωση. Το πρόγραμμα δράσης θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και περιλαμβάνει κάποιες άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Επικεντρωνόμαστε στις συμβατικές πηγές νερού, όπως είναι η αφάλατωση, αλλά και το ανακτημένο νερό, το οποίο ενισχύει πολύ σημαντικά τον τομέα της γεωργίας, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης, με στόχο να περιορίσουμε τις απώλειες και να βελτιστοποιήσουμε τη διαχειριση των υφιστάμενων πηγών», είπε η κα Οικονομίδου.

Στη μέγιστη δυναμικότητα οι μονάδες αφαλάτωσης

Παράλληλα σημείωσε πως εδώ και 1,5 χρόνο οι πέντε μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητάς τους και έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή νερού στην ύδρευση. Όπως εξήγησε, αυτές μπορούν να καλύψουν μόνο το 75% των αναγκών και η συμπλήρωση γίνεται από τα φράγματα και τις γεωτρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σχεδιασμός για νέες μονάδες αφαλάτωσης, κινητές αλλά και μόνιμες. «Επικεντρωνόμαστε στην αφαλάτωση για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης», τόνισε. Όσον αφορά την άρδευση, επικεντρώνονται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακτημένου νερού.

Άσχημα νέα από τη Μετεωρολογική

Μέχρι και την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, δεν αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις, δήλωσε από πλευράς Μετεωρολογκής Υπηρεσίας, ο ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος.

«Περιμένουμε να δούμε, αν το τελευταίο έστω πενθήμερο Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα έχουμε καλύτερες μέρες, όσον αφορά τη βροχόπτωση. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημα τα νέα», είπε.

Στο ερώτημα, εάν από την εμπειρία του θυμάται μία χειρότερη περίοδο στο παρελθόν, από αυτή που βιώνουμε σήμερα, παρέπεμψε στην περίοδο των ετών 2005, 2006 και 2007. Αναφέρθηκε στις περικοπές νερού για κάποιες ώρες εντός της ημέρας.

Η κλιματική αλλαγή και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η προοπτική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι πολύ καλή. «Αυτό που προβλέπεται για τα επόμενα 20-30 χρόνια είναι η αύξηση της διάρκειας του καλοκαιριού και της ανομβρίας που το συνοδεύει, με πιο παρατεταμένους καύσωνες και πιο ψηλές θερμοκρασίες, κάτι που έχουμε ήδη δει, όπως ο Ιούλιος του 2023, ο οποίος είχε σπάσει κάθε ρεκόρ συνεχόμενων ημερών με ψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 40 βαθμών, για 17 συνεχόμενες μέρες. Φέτος ο Ιούνιος κατέρριψε όλα τα ρεκόρ θερμοκρασιών», είπε ο κ. Μούσκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση