Kathimerini.com.cy
Μετά την επίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα της Hermes Airports το μεσημέρι, στο στόχαστρο των χάκερ μπήκαν και οι ιστοσελίδες της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα, οι ιστοσελίδες της Τράπεζας Κύπρου δέχθηκαν προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης, τύπου DDoS (DistributedDenial of Service) σε μια προσπάθεια να καταστούν μη προσβάσιμες. Η επίθεση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και οι ιστοσελίδες λειτουργούν κανονικά.
Δεν επηρεάστηκε το αεροδρόμιο
Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι προσπάθειες χάκερ να παραβιάσουν την ιστοσελίδα της Hermes Airport, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Γλαύκος Κληρίδης» στη Λάρνακα, δήλωσε η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes, Μαρία Κουρούπη.
Σημείωσε ότι δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου καθότι η ιστοσελίδα της Hermes δεν συνδέεται με τα συστήματα του αερολιμένα.
Η κ. Κουρούπη, ερωτηθείσα σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε χακάρισμα εναντίον συστημάτων του Αεροδρομίου Λάρνακας, είπε ότι «όντως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες εναντίον της ιστοσελίδας μας, αλλά έχουν αντιμετωπισθεί με τα διάφορα μέσα που έχουμε».
Πρόσθεσε ότι «η ιστοσελίδα μας δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα συστήματα του αεροδρομίου και λειτουργεί ως ένα μέσο πληροφόρησης και επομένως σε καμία περίπτωση αυτές οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν έχουν επηρεάσει οποιαδήποτε υπηρεσία του αεροδρομίου».
Η κ. Κουρούπη είπε ότι «για λίγο η ιστοσελίδα της Hermes ήταν εκτός λειτουργίας, προληπτικά, και δεν μπορούσαν να γίνουν διαδικτυακά κρατήσεις για τον χώρο στάθμευσης στο αεροδρόμιο».
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν προειδοποιήσεις πως η Κύπρος θα βρισκόταν στο στόχαστρο χάκερ με αφορμή τη σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ ως παράγοντα πίσω από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με την Odyssey, μια ομάδα χάκερς γνωστή ως LulzSec Black έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να στοχεύσει τις κρίσιμες υποδομές της Κύπρου. Η απειλή ενισχύεται περαιτέρω από τη συμμετοχή της ομάδας «Μαροκινοί Στρατιώτες», οι οποίοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον LulzSec Black σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί πως η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο άλλων κυβερνοεπιθέσεων, ενώ οι εταιρείες το τελευταίο διάστημα προμηθεύτηκαν εξειδικευμένα λογισμικά για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.