ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε σίριαλ εξελίσσεται η διαδοχή του Χριστόδουλου Καϊσή

Οι ενστάσεις για το σενάριο κατάργησης του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και οι διεργασίες στο υπουργείο Υγείας

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Το πέπλο μυστηρίου που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο ζήτημα της διαδοχής του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και της κατάργησης του ίδιου του θεσμού μετά από νομοθετική τροποποίηση, ήταν αδύνατο να μην επισκιάσει χθες Τρίτη την εκδήλωση αποτίμησης του έργου του Γραφείου στα πέντε χρόνια λειτουργίας, με αφορμή την αφυπηρέτηση του Επιτρόπου Χριστόδουλου Καϊσή σήμερα, 31 Ιουλίου. Η φημολογία περί κατάργησης του θεσμού λόγω της τροχοδρομημένης ίδρυσης του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή εντός του υπουργείου Υγείας ως διάδοχη κατάσταση, φημολογία η οποία ενισχύεται από την καθυστέρηση στον διορισμό νέου Επιτρόπου από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρείσφρησε αναπόφευκτα στην ομιλία του Επιτρόπου και στο μέρος της συζήτησης με τους παρευρισκομένους, αλλά και στα πηγαδάκια πριν και μετά την εκδήλωση.

Πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξουν εξελίξεις, τόσο για τη συνέχεια του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, όσο και για το νομοσχέδιο για τον συνήγορο του ασθενή, όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένη πηγή εντός του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε υπεραπλούστευση τις αναφορές που θέλουν τον ένα θεσμό να καταργεί τον άλλο. «Ο θεσμός του Επιτρόπου ασχολείται κατά κύριο λόγο με την εποπτεία του ΓεΣΥ, ενώ ο Συνήγορος του Ασθενή, ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με τα δικαιώματα των ασθενών», τόνισε θέλοντας να δώσει ένα στίγμα των προσανατολισμών του υπουργείου. Επίσης η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι οι διεργασίες και για τα δύο πολιτικά ζητήματα είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

«Αναμένω να έρθει Επίτροπος»

Σε σημεία της εκδήλωσης για την αποτίμηση του έργου του Γραφείου του Επιτρόπου, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στα γραφεία του ΟΑΥ, ήταν έκδηλος ο προβληματισμός του κ. Καϊσή. Σε μέρος της ομιλίας του, το οποίο του πρόσφερε την ευκαιρία για να κάνει μία νύξη, διότι ο ίδιος αναφερόταν στην ανάγκη παρακολούθησης των αριθμών παραπόνων ασθενών στο Γραφείο του σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διαφανεί η πρόοδος στην επίλυσή τους, έθεσε ως προϋπόθεση το «αν εξακολουθήσει να υφίσταται ο θεσμός, παρόλο που σήμερα τα δημοσιεύματα είναι αλλιώς». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε ευθέως για το αν υπάρχει ζήτημα κατάργησης του θεσμού του Επιτρόπου, ο κ. Καϊσής δήλωσε άγνοια. «Αναμένω αύριο [σ.σ. Τετάρτη] να έρθει Επίτροπος. Η δουλειά μου είναι να παραδώσω. Δεν γνωρίζω, δεν μου έχει ανακοινωθεί τίποτα. Φαντάζομαι αύριο [σ.σ. Τετάρτη] έχει Υπουργικό Συμβούλιο, δεν γνωρίζω αν θα διοριστεί Επίτροπος και αν θα έρθει να του παραδώσω», είπε χαρακτηριστικά.

Κόκκινες γραμμές από τον ΠΙΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, έκανε παρέμβαση και υπεραμύνθηκε της συνέχισης του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλή υπόθεση η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να καταργηθεί. Φωτογραφίζοντας το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι αποφάσεις που αφορούν είτε τη δημιουργία νομοσχεδίου είτε την τροποποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, δεν πρέπει να λαμβάνονται μονομερώς, αλλά υπάρχουν θεσμικοί φορείς οι οποίοι, είπε, έχουν συμμετοχή και απαιτούν να έχουν συμμετοχή στις δημόσιες διαβουλεύσεις. Γνωστοποιώντας τις κόκκινες γραμμές του ΠΙΣ, εξέφρασε τη θέση ότι η εποπτεία του ΓεΣΥ απαιτείται να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει νομοθεσία πίσω από αυτό το θέμα. «Άρα, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, και η παρουσία του Επιτρόπου διασφαλίζει την αντικειμενική διαχείριση των παραπόνων και καταγγελιών μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε άλλος να διεκπεραιώσει διαδικασίες που αφορούν προσωπικά δεδομένα, καθώς δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση. Άρα, αν κάτι θα μπορούσε κάποιος σήμερα να αναδείξει, είναι η σημαντική παρουσία του θεσμού του Επόπτη του ΓεΣΥ», είπε.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΙΣ διερωτήθηκε τι θα γίνει μετά την αφυπηρέτηση του κ. Καϊσή σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση εγγράφων, παραπόνων, απόρρητων εγγράφων και όχι μόνο, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει εκείνους, τους οποίους θα λάβουν τις αποφάσεις, φωτογραφίζοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Σπατάλη ευρωπαϊκών πόρων»

Ανακοίνωση εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η συντεχνία «Ισότητα» η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «παρά τη μείζονα σημασία του θεσμού για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί μια έντονη φημολογία περί κατάργησής του. Η φημολογία αυτή ενισχύεται από την καθυστέρηση στο διορισμό νέου Επιτρόπου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Η συντεχνία, υπενθυμίζει ότι «το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεχνική βοήθεια μέσω ενός προγράμματος της DG Reform, ύψους €500.000, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, η ενδεχόμενη κατάργηση ενός τέτοιου θεσμού δεν θα συνεπαγόταν μόνο τη σπατάλη δημόσιου χρήματος της Κύπρου, δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπηρεσία με δικό της προϋπολογισμό, εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά και τη σπατάλη ευρωπαϊκών πόρων».

«Ο ΟΑΥ δεν ελέγχει τους ιατρούς»

Στην εκδήλωση της Τρίτης ο απερχόμενος Επίτροπος Ελέγχου του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, έθεσε ενώπιον του ΟΑΥ ζητήματα που τον προβληματίζουν στη λειτουργία του ΓεΣΥ. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η δημιουργία Κέντρων (Group Practice) με τρεις ή περισσότερους προσωπικούς ιατρούς, οι οποίοι μεταξύ τους να είναι και αντικαταστάτες. «Ο δικαιούχος πρέπει να γνωρίζει το Κέντρο του, νιώθοντας ασφαλής, υπό την έννοια όταν χρειαστεί έκτακτα, να μπορεί να επισκεφθεί το Κέντρο και αν απουσιάζει ο γιατρός του να γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί από άλλο γιατρό του Κέντρου και όχι να χρειάζεται ραντεβού για να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό».
Για τους προσωπικούς ιατρούς είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως ο αριθμός των ασθενών και η ηλικία των γιατρών, για τα οποία κατά την άποψή του πρέπει να τεθεί ένα όριο. Επιπλέον τόνισε το πρόβλημα της μη δήλωσης ωραρίου. Σημείωσε ότι τα πιο πάνω ισχύουν και για τους ειδικούς ιατρούς. «Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προτιμούν να μη νοσηλεύουν παθολογικά περιστατικά», τόνισε εξάλλου, διότι «είναι πιο χαμηλή η τιμή αποζημίωσης. Από την άλλη, για τους ειδικούς παθολόγους έχουν ενταχθεί δύο ή τρία άτομα εκτός ΟΚΥπΥ, τα οποία δεν προλαβαίνουν να νοσηλεύσουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές». Επίσης ζήτησε από τον ΟΑΥ να παρακολουθεί ότι όλοι συμβαδίζουν με τις οδηγίες, τους κανονισμούς και τις εγκυκλίους που εκδίδει. Εδώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της υποχρέωσης των προσωπικών ιατρών να δηλώνουν αντικαταστάτη όταν απουσιάζουν, για την τήρηση του οποίου, κατά την εκτίμησή του, δεν ελέγχονται από τον ΟΑΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X