ΚΥΠΕ
Πρόοδος παρουσιάζεται στο έργο της της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), μετά από περίοδο στασιμότητας, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων στη έδρα του Ελληνοκυπριακού Γραφείου της ΔΕΑ στη Λευκωσία.
Όπως εξήγησαν τα μέλη της ομάδας της ΔΕΑ κατά την εκτενή παρουσίαση, η διαδικασία της έρευνας είναι και χρονοβόρα και περίπλοκη, όμως με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας γίνονται βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα.
Κατά τη συνάντηση, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ενημερώθηκαν για τις δυσκολίες που συναντά κατά την έρευνα η ομάδα της ΔΕΑ, τόσο στη συγκέντρωση και καταγραφή μαρτυριών για τον προσδιορισμό θέσεων ταφής, όσο και κατά στον προσδιορισμό των συνθηκών εξαφάνισης του θύματος και του προφίλ του θύτη σε κάθε περίπτωση, με διασταύρωση των στοιχείων μέσω του Τουρκοκυπριακού Γραφείου της ΔΕΑ και τελικά την γεωγραφική αποτύπωση των θέσεων που προκύπτουν μέσα από την πιο πάνω διαδικασία.
Παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο της ΔΕΑ είναι και η παρουσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αρκετές περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου, η ανέγερση κτιρίων των οποίων οι ιδιοκτήτες συχνά αργούν να δώσουν συγκατάθεση για ανασκαφές ή η ανάπτυξη χώρων πρασίνου και δασών, αφού φαίνεται να ήταν συνήθης πρακτική η φύτευση περιοχών όπου είχαν γίνει ταφές.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση ότι «γίνεται πράγματι προσπάθεια για εντατικοποίηση των ερευνών, γιατί μας πιέζει ο χρόνος και έχουμε πολλά ακόμα άτομα που μας λείπουν». Για την επιτάχυνση των ερευνών αξιοποιείται σύγχρονη τεχνολογία και για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα επανέλθουν με νέο εξοπλισμό στις αρχές του καλοκαιριού.
Όπως είπε ο κ. Παντελίδης, οι Αμερικανοί θα φέρουν «διαφορετικά μηχανήματα αυτή τη φορά, ώστε να δοκιμαστεί η νέα τεχνολογία και να δούμε τι από που υπάρχουν μπορεί να βοηθήσει και ελπίζουμε ότι θα μας φέρουν συστήματα, που θα μας λύσουν διαφορετικά προβλήματα». Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε και στην ψηφιοποίηση όλων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΑ, καθώς αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό η περίοδος της πανδημίας.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εφτά συνεργεία που εργάζονται πυρετωδώς, έχουμε ένα "καλάθι" υποθέσεων που έχουν περάσει από την έγκριση των μελών και είναι προς ανασκαφή», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης και ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα 100 περιπτώσεις που είναι αυτή τη στιγμή προς ανασκαφή και για ακόμα 200+ περιοχές υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες επεξεργαζόμαστε».
Τέλος, ο Λεωνίδας Παντελίδης εξήγησε ότι το Γραφείο της ΔΕΑ στη Λευκωσία παραμένει ανοιχτό για τις οικογένειες που θέλουν να μάθουν για εξελίξεις στην περίπτωση των οικείων τους. Πρόσθεσε, δε, ότι καλό θα ήταν να μπορεί να ενημερώνεται τακτικά η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής από τη ΔΕΑ, μέσα από τέτοιες συναντήσεις.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η ΔΕΑ, αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες για 770 Ελληνοκύπριους και περίπου 200 Τουρκοκύπριους, στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές».
Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, από την εξέλιξη των ερευνών, προκύπτουν αρκετά στοιχεία, τα οποία όμως δεν είναι θεμιτό να δίνονται στη δημοσιότητα, τόσο για τη διαφύλαξη της πορείας των ερευνών, όσο και για λόγους ευαισθησίας απέναντι στις οικογένειες που ανυπομονούν για τον εντοπισμό των οικείων τους.
«Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν "ξεκολλήσει", γιατί κάποια στιγμή είχαμε βρεθεί σε παρατεταμένη στασιμότητα, και ελπίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για περιοχές που θα εντοπιστούν οστά, για ανθρώπους που χάθηκαν είτε το 1974, είτε σε προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν ταραχές», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα των 2.500 μικρών οστών που βρίσκονται στο εργαστήριο της ΔΕΑ και δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου και αναμένονται σύντομα κάποιες απαντήσεις. Διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επανέλθει και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων.
Ο Νίκος Κέττηρος ευχαρίστησε τον Λεωνίδα Παντελίδη και την ομάδα του για τη δουλειά που γίνεται και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Προσφύγων είναι έτοιμη να συνδράμει, αν χρειαστεί, σε νομοθετικό επίπεδο.