Του Παύλου Νεοφύτου
Τροποποίηση του νόμου, ώστε να έχει στη διάθεσή της περισσότερα εργαλεία, για έρευνα ύποπτων στοιχηματικών αγώνων, θα ζητήσει από τη Βουλή η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε από τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και του πρώην γραμματέα, Χάρης Σαββίδη. Παράλληλα ζητούν άμεσα ενίσχυση στελέχωσης, αφού, όπως τονίζουν, ούτε λειτουργός για να απαντήσει στο τηλέφωνο, όταν κάποιος επιθυμεί να υποβάλει μία καταγγελία, δεν υπάρχει. Ζητούμενο επίσης είναι άμεσα ο διορισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του πέμπτου μέλους της Επιτροπής, αφού το μέλος που είχε τοποθετηθεί σε αυτήν τη θέση παραιτήθηκε, διότι διορίστηκε δικαστής. Από την πλευρά της, η Βουλή δηλώνει έτοιμη να ακούσει τα αιτήματα της Επιτροπής, ώστε να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα των ύποπτων στοιχηματικά αγώνων.
Ο διορισμός ποινικών ανακριτών
Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Ευθυμίου, είπε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, μετά και τον διορισμό του πέμπτου μέλους, θα έχουν έτοιμη μελέτη με θέματα, για τα οποία επιθυμούν τροποποίηση του νόμου, ώστε να βοηθηθεί το έργο τους και να βελτιωθεί η εικόνα με τη διερεύνηση ύποπτων στοιχηματικών αγώνων. Μεταξύ των αιτημάτων τους θα είναι και ο διορισμός ποινικών ανακριτών απευθείας από την Επιτροπή. «Εκείνο που χρειάζεται ο νόμος είναι ένα ‘‘φρεσκάρισμα’’. Για να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη, πρέπει να διορίζουμε απευθείας εμείς ποινικούς ανακριτές. Είναι πολύ επαναστατικό και σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις, όταν το εισηγηθούμε, αλλά εάν θέλουμε να ''κόβουμε δρόμο'' στη διερεύνηση, πρέπει κάποια στιγμή να το δεκτούν», είπε ο κ. Ευθυμίου. Ερωτηθείς για τη συνεργασία της Επιτροπής με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία οδηγεί στο Δικαστήριο τις υποθέσεις που κρίνει η Επιτροπή ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα, τη χαρακτήρισε πολύ καλή, επαναλαμβάνοντας ότι στο παρόν στάδιο το επιπλέον που χρειάζεται είναι η τροποποίηση του νόμου.
Ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής, Χάρης Σαββίδης, δήλωσε στην «Κ» ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει μόνιμη Υπηρεσία και ανακριτικές εξουσίες.
Η εικόνα στο εξωτερικό και η Κύπρος
Κληθείς να σχολιάσει τις επιτυχίες που σημειώνουν αντίστοιχες έρευνες στο εξωτερικό, ο κ. Ευθυμίου εστίασε στο γεγονός ότι σε άλλες χώρες επιτρέπεται η τηλεφωνική παρακολούθηση ατόμων, για τα οποία υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδηγούν στην υποψία ότι ανήκουν σε κύκλωμα της διαφθοράς. «Σε εμάς ακόμη δεν υπάρχουν τέτοια όπλα. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει η κυπριακή κοινωνία ότι η προστασία των απατεώνων θα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.
Χωρίς υποστηρικτικό προσωπικό
Την ίδια ώρα η Επιτροπή στερείται υποστηρικτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη γίνονται απαραίτητες λειτουργικές εργασίες, όπως η απάντηση σε μια τηλεφωνική κλήση ή ο έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αν κάποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Επιτροπής για να κάνει μία καταγγελία, πρώτα – πρώτα δεν γνωρίζει το τηλέφωνο της Επιτροπής, δεύτερον, δεν θα βρει άτομο για να του απαντήσει. Αυτό είναι σοβαρότητα;», σχολίασε ο κ. Ευθυμίου.
Ο Χάρης Σαββίδης και η φύλαξη των 16 κόκκινων φακέλων
Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής, Χάρης Σαββίδης, δήλωσε στην «Κ»:
- Η Επιτροπή πρέπει να έχει μόνιμη Υπηρεσία.
- Πρέπει να έχει ανακριτικές εξουσίες.
- Οι έλεγχοι της να γίνονται αιφνιδιαστικά και χωρίς κωλυσιεργία.
Όσον αφορά τις ελλείψεις της Επιτροπής, ακόμα και για χώρους φύλαξης, ο κ. Σαββίδης, ο οποίος μετά την κατάθεσή του την Τετάρτη στην Επιτροπή δήλωσε ότι της παρέδωσε τους 16 κόκκινους φακέλους της UEFA που κατήγγειλε στη Βουλή, είπε ότι αν δεν τους φύλαγε σε δικό του χώρο, αυτοί οι φάκελοι δεν θα υπήρχαν σήμερα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χώροι φύλαξης.
Πρόθυμη να ακούσει η Βουλή
Προθυμία από πλευράς Βουλής για ενίσχυση της Επιτροπής, υπάρχει, αν παρουσιάζονται κενά στον νόμο, δήλωσε στην «Κ» το μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής, Ανδρέας Πασιουρτίδης. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι διωκτική αρχή στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν όμως η Επιτροπή θέλει άλλες εξουσίες κατά τη διερεύνηση μίας υπόθεσης και κρίνει ότι θα τη βοηθήσουν και υπάρχει κενό, ευχαρίστως να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, η λύση για το πρόβλημα της διερεύνησης ύποπτων στοιχηματικά αγώνων, το οποίο κατά καιρούς έρχεται στην επιφάνεια χωρίς να δίνονται λύσεις, είναι «όλοι όσοι εμπλέκονται, από την ΚΟΠ μέχρι την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, να αποφασίσουν ότι πρέπει "να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο". Όταν υπάρχει βούληση από όλους, η κάθαρση θα επέρχεται. Όταν κάποιοι θέλουν να καλύψουν κάποιους, πάντοτε θα βρίσκονται εμπόδια».