ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον κρίσιμο ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας τόνισε «τον κρίσιμο ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών»

ΚΥΠΕ

Τον κρίσιμο ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ECER), την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία.

«Τα ακαδημαϊκά συνέδρια παρέχουν μια μοναδική οδό για ανταλλαγή ερευνητικών ανακαλύψεων, λήψη ανατροφοδότησης και δικτύωση με συναδέλφους που εμπλέκονται σε παρόμοια ακαδημαϊκά θέματα και ερευνητικούς τομείς», είπε η Υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας ότι «η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για κοινή χρήση νέων ιδεών παρουσιάζοντάς τες σε ένα ποικίλο κοινό αφοσιωμένων μελετητών ικανών να αμφισβητήσουν απόψεις και να παρέχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση». Αυτή η κριτική αξιολόγηση, πρόσθεσε, «μπορεί να ενισχύσει τις μεθοδολογίες έρευνας, να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς γνώσης και, κατά συνέπεια, να ενισχύσει το διαμέτρημα και την αξιοπιστία των ερευνητικών αποτελεσμάτων».

Μιλώντας για το θέμα του φετινού συνεδρίου που είναι «Εκπαίδευση σε μια εποχή αβεβαιότητας: Μνήμη και Ελπίδα για το Μέλλον», η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίους μετασχηματισμούς και απρόβλεπτο. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμος». Όπως είπε, «η εκπαίδευση παίζει ζωτικό ρόλο βοηθώντας μας να πλοηγηθούμε σε αυτήν την εποχή, προσφέροντας μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν μας με ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες».

«Το θέμα του συνεδρίου καλεί τον προβληματισμό σχετικά με τις διττές δυνάμεις της μνήμης και της ελπίδας. Μνήμη, καθώς αντλούμε διδάγματα από το συλλογικό μας παρελθόν για να πλοηγηθούμε στις σημερινές πολυπλοκότητες στον κόσμο και ελπίδα, καθώς επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που θα υποστηρίζει τις αξίες της ισότητας, της ένταξης και της διά βίου μάθησης», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας. «Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα ευθυγραμμίζεται εξαιρετικά με τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικής Έρευνας. Αυτό το θέμα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να τιμήσουμε τα προηγούμενα επιτεύγματα, ενώ αντιμετωπίζουμε μελλοντικά εμπόδια με ανθεκτικότητα και αισιοδοξία», επεσήμανε.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου κάλεσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να «αγκαλιάσουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν νέες συνεργασίες και να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον για να οραματιστούν ένα εκπαιδευτικό τοπίο που όχι μόνο προσαρμόζεται στην αλλαγή αλλά και ευδοκιμεί σε αυτό».

Ακόμη, η Υπουργός Παιδείας τόνισε «τον κρίσιμο ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών», προσθέτοντας ότι «οι απόψεις που μοιράζονται και συζητούνται σε τέτοια συνέδρια έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές πολιτικές σε τοπική, εθνική και παγκόσμια κλίμακα».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο του συνεδρίου ξεπερνά τους ακαδημαϊκούς κύκλους και μοιράζεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου. «Αυτή η ευρύτερη διάδοση μπορεί να βοηθήσει στη μετάφραση των ερευνητικών ευρημάτων σε πρακτικές εφαρμογές για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων παγκοσμίως», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση