ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή με έξι ξεχωριστές δράσεις

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει και φέτος στη Βραδιά του Ερευνητή 2024, με έξι δράσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν μέρος της πολυδιάστατης ερευνητικής δραστηριότητάς του. Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η φετινή Βραδιά του Ερευνητή, που διοργανώνει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, φέρει τον τίτλο “Mission Possible” και έχει ως κεντρικό θέμα τις πέντε Αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Missions), για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κοινωνικών προκλήσεων: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», «Καρκίνος», «Υγιείς Ωκεανοί και Ύδατα», «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και «Υγεία του Εδάφους και Τρόφιμα».

Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους. Στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί σε περισσότερα από 60 περίπτερα, στελεχωμένα από εκατοντάδες ερευνήτριες/τές και να παρακολουθήσει διαδραστικά πειράματα με χρήση τεχνολογίας, πολυμέσων και προσομοιώσεων, να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, διαγωνισμών και ψυχαγωγικών δρώμενων.

Το Πανεπιστήμιο Frederick θα παρουσιάσει έξι δράσεις σχετικές με ερευνητικά έργα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου:

  • Πώς τα φάρμακα βρίσκουν τον στόχο τους στα καρκινικά κύτταρα;

Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες που έχει σχεδιάσει το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τη συμβολή της Φαρμακευτικής Επιστήμης στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Δέρματος. Θα εξετάσουμε γιατί ο καρκίνος του δέρματος είναι τόσο επικίνδυνος και πώς τον αντιμετωπίζουμε μέσα από φαρμακευτική αγωγή, αλλά και γιατί είναι σημαντικό, ειδικά σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Κύπρος, να προστατεύουμε το δέρμα μας από την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.

  • Πώς μια εφαρμογή στο κινητό ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού;

Η εφαρμογή MammoCheck επιτρέπει στις γυναίκες να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού στο σπίτι! Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα να ελεγχθούν στο σπίτι τους ανώδυνα, εύκολα και γρήγορα, χωρίς έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία, μέσω μιας συσκευής η οποία ενώνεται με το κινητό τους τηλέφωνο. Η εφαρμογή MammoCheck δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία αλλά να καλύψει το κενό της έγκαιρης και πρώιμης διάγνωσης.

  • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη προστατεύει τα κυπριακά δάση;

Το ερευνητικό έργο Green-HIT που υλοποιεί με άλλους εταίρους το Mobile Devices Laboratory (MDL) του Πανεπιστημίου, αφορά στη χρήση τεχνολογιών αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση και παρακολούθηση δασικών περιοχών. Μέσα από την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας IoT (Internet of Things) υποστηρίζεται η πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, η αξιολόγηση τυχόν παρεμβάσεων στα δάση, και η παρακολούθηση της βιοποικιλότητας. Για την υλοποίηση του έργου, έχουν εφαρμοστεί τεχνολογίες αιχμής όπως μηχανική μάθηση, επεξεργασία εικόνας από δορυφόρους και αεροχήματα χωρίς χειριστή/τρια (UAVs), ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες εδάφους και αισθητήρες ενσωματωμένοι σε UAVs. Επιδίωξη του έργου είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης και παρακολούθησης των κυπριακών δασών.

  • Πώς ένα δάσος γίνεται σχολείο;

Παρουσιάζουμε ένα έξυπνο, βιώσιμο σχολείο, το πρώτο Σχολείο του Δάσους για παιδιά στην Κύπρο. Το Σχολείο του Δάσους βρίσκεται στο δάσος μεταξύ Κόρνου και Πυργών και οι καινοτόμες εγκαταστάσεις του είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να συνδυάζουν τη σύγχρονη εκπαίδευση με τη μάθηση βασισμένη στη φύση. Τα παιδιά κάνουν μάθημα στις υπαίθριες αίθουσες διδασκαλίας, στα μονοπάτια στη φύση και σε πρακτικά οικολογικά έργα. Το σχολείο αυτό προάγει τη βιωσιμότητα, τη δημιουργικότητα και την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.

  • Ξέρεις τη monachus monachus;

Ποια είναι η φώκια Monachus Monachus; Τι λιχουδιές της αρέσουν; Από τι κινδυνεύει; Που μπορείς να τη βρεις; Και πώς μπορείς να τη βοηθήσεις; Φοιτητές και φοιτήτριες στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής και στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας, ανέπτυξαν και σχεδίασαν πέντε διαδραστικά επιτραπέζια παιχνίδια για τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus, που θα χρησιμοποιεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου "Πανδώτειρα" (LIFE IP-Physis).

  • Πώς η τεχνολογία φέρνει κοντά ασθενείς και φροντιστές υγείας;

Χρησιμοποιώντας επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, η εφαρμογή Aura Care επιδιώκει να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, και να παρέχει αξιόπιστα εργαλεία που να καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση ενός/μιας ασθενή, από το σπίτι του/της.

Η Βραδιά του Ερευνητή (European Researchers’ Night) διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων της Κύπρου, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Με αντίστοιχες διοργανώσεις να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, το European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να αναδείξει τον αντίκτυπο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση