ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Frederick βράβευσε την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στην κοινωνία

Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου 2024 απονεμήθηκαν με τη στήριξη της Chevron Cyprus, του Δικηγορικού Γραφείου Ιωαννίδη-Δημητρίου και της Vassos Eliades Ltd

Δελτίο Τύπου

Η ακαδημαϊκή αριστεία, οι διακρίσεις στην έρευνα και τη διδασκαλία και ο θετικός αντίκτυπος ατόμων και δράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick τιμήθηκαν κατά την απονομή των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου 2024 την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Τα Βραβεία εις μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου, απονεμήθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Βραβείων και Αριστείων των Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Απόφοιτων Διδακτορικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick. Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου αναγνωρίζουν την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και απονέμονται σε μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, σε φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Frederick.

Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου 2024 απονεμήθηκαν με τη στήριξη της Chevron Cyprus, του Δικηγορικού Γραφείου Ιωαννίδη-Δημητρίου και της Vassos Eliades Ltd.

Τα βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και η Δρ Μαίρη Κουτσελίνη, Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρα Νικόδημου Δαμιανού, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Σταμάτιου Κριμιζή, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Τα Βραβεία

Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία, στον Δρα Μάνο Παυλάκη, Συντονιστή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία Σχολικών Μονάδων». Στα μαθήματα του Δρα Παυλάκη ενθαρρύνεται η ανεξάρτητη, κριτική και πρωτότυπη σκέψη, και η ομαδική εργασία, όπου οι φοιτητές/τριες καλούνται να αμφισβητούν και να αναλύουν διαφορετικές προοπτικές και να αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες, σε ένα μαθησιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Βραβεία Έρευνας και Καινοτομίας

  • Στον Δρα Πάρι Φωκαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Αειφόρου Ενέργειας. Ο Δρ Φωκαΐδης βραβεύθηκε στην κατηγορία “Overall Impactful Research Activity”, για το σημαντικό ερευνητικό έργο του σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα της Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων.
  • Στον Δρα Μάριο Λέστα, Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Ευφυή Δίκτυα και Συστήματα Μεταφορών», και στη Δρα Χριστίνα Οικονόμου, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας CyIRG, ομάδας αναφοράς στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή για τη μελέτη του διαστημικού καιρού. Οι δύο ερευνητές ξεχώρισαν στην κατηγορία «Σημαντικά Αυξανόμενη Ερευνητική Δραστηριότητα, ως προς τις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις ή/και την προσέλκυση διεθνών συνεργασιών και χρηματοδότησης», καθώς το προηγούμενο έτος επέδειξαν σημαντική αύξηση στους βασικούς δείκτες παραγωγής ερευνητικού έργου που παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο.
  • Στο Mobile Devices Laboratory (MDL), το οποίο έλαβε το βραβείο στην κατηγορία “Entrepreneurial Initiatives”, για τη σημαντική δραστηριότητα των μελών του στην προώθηση της καινοτομίας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της συνεργασίας με τον επιχειρηματικό τομέα. Το βραβείο έλαβε ο επικεφαλής του Mobile Devices Laboratory, Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ερευνητής και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου.

Βραβεία Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τέσσερα σχετικά βραβεία:

  • Στον Δρα Νικόλα-Γιώργο Ηλιάδη, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος, μέσα από την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση και προστασία των οικολογικών διεργασιών στα φυσικά οικοσυστήματα. Ο Δρ Ηλιάδης ήταν ο Υπεύθυνος Διαχείρισης του διεθνώς βραβευμένου έργου LIFE-KEDROS, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν διαχειριστικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του οικοτόπου όπου συναντάται ο Κυπριακός Κέδρος.

  • Στη Δρα Anna Louise Merry, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας για τον Σχεδιασμό Χώρου και Αντικειμένων, η οποία μέσω ερευνητικών, σχεδιαστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών εστιάζει στον βιώσιμο και συμπεριληπτικό σχεδιασμό. Επιπλέον, μέσα από το έργο της προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις όπως η ένταξη του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην εκπαίδευση της τέχνης και του design, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές και τις φοιτήτριές της να εμπλακούν σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αφορούν την εφαρμογή των αρχών του βιώσιμου σχεδιασμού.

  • Στη Δρα Χρυσάνθη Κάτζη-Beltran, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Αγωγής, και στην κα Βικτώρια Λεωνίδου, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας, για την εφαρμογή παιδαγωγικών προσεγγίσεων στα μαθήματά τους που προάγουν και ενισχύουν δεξιότητες αειφορίας στους φοιτητές και τις φοιτήτριές τους. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, συνεργάστηκαν με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό μιας σειράς από επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

  • Στον κο Γεώργιο Κούτσικα, φοιτητή στο Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, για την προώθηση της αειφορίας, την ενεργοποίησή του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην κοινότητά του και την ενδυνάμωση των νέων. Ο κος Κούτσικας συμμετείχε με υποτροφία στο ερευνητικό πρόγραμμα Νομικής και Δημόσιας Διοίκησης του Princeton University, και η ομάδα του εξασφάλισε χρηματοδότηση από το European Culture Foundation προκειμένου να υλοποιήσει την πρότασή της για ενθάρρυνση της συμμετοχής νέων στα κοινά. Επιπλέον, φέτος αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό Global Peace ως μελλοντικός Ηγέτης, και εξασφάλισε πλήρη υποτροφία για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα Ηγεσίας του Πανεπιστημίου Cambridge.

Βραβείo «Αντίκτυπος στην Κοινωνία από φοιτητή/τρια ή απόφοιτο/η»: Τo βραβείo απονεμήθηκε:

  • Στον Γιώργο Ξεκαλάκη, διδακτορικό φοιτητή του προγράμματος Πολιτικών Μηχανικών με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Πέτρο Χρίστου. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην αξιολόγηση κινδύνων σε κτήρια από φυσικές καταστροφές. Στη διατριβή του που παραδόθηκε τον Μάιο, ανέπτυξε ένα εργαλείο για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου των κτηρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, το οποίο είναι έτοιμο για να αξιοποιηθεί από αρμόδιους φορείς.

Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής Διατριβής: Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου:

  • Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών: Κυριακή Ερωτοκρίτου, Διδακτορικό Πρόγραμμα στην Κοινωνική Εργασία.
  • Πολυτεχνική Σχολή: Γεώργιος Ξεκαλάκης, Διδακτορικό Πρόγραμμα Πολιτικού Μηχανικού.
  • Σχολή Επιστημών Υγείας: Μαρία Παναγή, Διδακτορικό Πρόγραμμα Διοίκησης Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας.
  • Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας & Πολιτισμικών Σπουδών: Μάριος Πασχαλίδης, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Visual Arts
  • Σχολή Νομικής & Διοίκησης Επιχειρήσεων: Victoria Heinzel, Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική, στη διάρκεια της Τελετής, ήταν η στιγμή βράβευσης του Δημήτρη Γιαννακού, πρωτοετούς φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με Βραβείο Ηρωϊκής Πράξης. Ο Δημήτρης οδηγούσε από τη δουλειά του για το Πανεπιστήμιο, όταν αντιλήφθηκε ότι ένας άλλος οδηγός σε παρακείμενο όχημα είχε χάσει τις αισθήσεις του. Δρώντας άμεσα, προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού η οποία ήταν κλειδωμένη και έσπασε το τζάμι του πίσω καθίσματος για να τον βγάλει έξω. Κάλεσε το ασθενοφόρο και προσέφερε όση βοήθεια μπορούσε μέχρι να έρθει. Ο οδηγός του οχήματος, Ραφαήλ Αλετράς, ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο για το περιστατικό, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την σωτήρια παρέμβαση του φοιτητή. Ο Δημήτρης παρέλαβε το βραβείο του υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Την τελετή καθόλη τη διάρκειά της πλαισίωνε μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Προμηθέας», αποτελούμενο από τους μουσικούς Νίκο Πίττα και Ηρακλή Μιτέλλα στο βιολί, Νικόλα Παπαγεωργίου στη βιόλα και Στέλιο Πίττα στο βιολοντσέλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση