Η έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού καθώς και η παρουσίαση των σχεδιασμών και δράσεων του Υπουργείου Παιδείας για αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Η συζήτηση του θέματος διεξάγεται σε μια χρονική περίοδο όπου η βία και η παραβατικότητα στα σχολεία βρίσκονται σε έξαρση.
Συγκεκριμένα το τελευταίο περιστατικό εκφοβισμού που είδε το φως της δημοσιότητας αφορούσε 13χρονο μαθητή ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένη ωμοπλάτη αφότου ομάδα συμμαθητών του τον σήκωσε στον αέρα και τον έριξε στο έδαφος. Ο 13χρονος είχε καταγγείλει ότι δέχεται bullying στο σχολείο.
Διαστάσεις πήρε και το περιστατικό που σημειώθηκε τον Οκτώβρη στην Τεχνική Σχολή Πάφου, όπου μαθητής πέταξε καρέκλα με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μεταφερθεί με τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα ο καθηγητικός σύλλογος αποφάσισε την διαπαντός αποβολή του συγκεκριμένου μαθητή, μαζί και άλλων πέντε, για εμπλοκή σε επεισόδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο μαθητών.
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε επίσης ο άγριος καυγάς μεταξύ μαθητριών σε γυμνάσιο της πρωτεύουσας στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Οι μαθήτριες χτυπούσαν η μία την άλλη, πέφτοντας στο έδαφος, με τους συμμαθητές τους να καταγράφουν το περιστατικό με τα κινητά τους και να γελούν, χωρίς να προσπαθεί κανένας να τις σταματήσει.
Σε μια άλλη περίπτωση δύο 15χρονοι έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλα επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν 13χρονο. Οι τρεις ανήλικοι λογομάχησαν εντός του σχολείου και οι δύο εξ αυτών έστησαν καρτέρι στον τρίτο ενώ αυτός κατευθυνόταν προς το σπίτι του χτυπώντας τον και προκαλώντας του εκδορές στο σώμα και στο πρόσωπό του.
Τα μαζικά περιστατικά βίας σε σχολεία το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς, με το πρώτο αλλά και ειδικούς επιστήμονες, να κάνουν λόγο για έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις εφηβικές ηλικίες. Το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας η οποία θα ακούσει τα μέτρα που έλαβε το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τις θέσεις των εκπαιδευτικών και όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα ενδοσχολικής βίας και της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ίδιου υπουργείου, της Αστυνομίας Κύπρου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου, των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, των γονέων και των μαθητών.