ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσοι μαθητές δεν πήγαν σχολείο - «Λερναία Ύδρα» κρουσμάτων και επαφών

Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Κύπρου

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή στα σχολεία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (10 Ιανουαρίου), με τα όποια προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάστηκαν να μπορούν να θεωρηθούν από φυσιολογικά μέχρι και αναμενόμενα.

Στις εισόδους των σχολικών μονάδων τοποθετήθηκαν καθηγητές οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για να ελέγχουν τα αρνητικά ράπιντ τεστ που υποχρεούνταν να προσκομίσουν όλοι οι μαθητές, αφού είχε καταστεί ξεκάθαρο πως χωρίς αυτό δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν η παραμονή στο σχολείο.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αφορούν κυρίως την έλλειψη προσωπικού, αφού αρκετοί ήταν τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί -αλλά και προσωπικό των σχολείων- που δεν κατέστη δυνατόν να προσέλθει κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος.

«Φωνάζει» η ΠΟΕΔ - Δεν λήφθηκαν τα μέτρα που θα έπρεπε

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους εξέφρασε τη δυσφορία της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία λέγοντας: «Δεν λήφθηκαν τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί» ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πού εστιάζονται τα παράπονα της οργάνωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κύρια διαφωνία μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά κάτι σε μέτρα και πρωτόκολλα. Εμείς σαν ΠΟΕΔ είχαμε προτείνει διάφορες λύσεις και αλλαγές που όμως δεν εισακούστηκαν».

Εν συνεχεία θέσαμε στον κύριο Χαραλάμπους το ερώτημα σχετικά με το τι θα έπρεπε να είχε αλλάξει για να λειτουργήσουν τα σχολεία με μεγαλύτερη ασφάλεια και οργάνωση με τον ίδιο να λέει: «Η τρομερή δυσλειτουργία που παρατηρείται θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με διάφορες δράσεις. Προτείναμε την μείωση του αριθμού των μαθητών σε αίθουσες, εισηγηθήκαμε την τοποθέτηση εξαερισμών στις τάξεις, θίξαμε ακόμα και την τοποθέτηση μονών θρανίων αφού σε πολλά σχολεία υπήρξε στασιμότητα».

1 στους 5 μαθητές δημοτικών και 1 στους 3 νηπιαγωγείων δεν πήγε σχολείο

Η «Κ» επικοινώνησε στη συνέχεια και με την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, κυρία Μύρια Βασιλείου επιζητώντας στοιχεία και αριθμούς σχετικά με την προσέλευση μαθητών στα σχολεία, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας αλλά και το κενό που δημιουργείται στις αντικαταστάσεις από τις απουσίες.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε στην «Καθημερινή» πως σύμφωνα και με δηλώσεις του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριου Στυλιανίδη -τις οποίες επιβεβαίωσε αργότερα μιλώντας στην «Κ» ο ίδιος- ένα ποσοστό 19% των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης δεν προσήλθε στις αίθουσες, ενώ το ποσοστό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στα νηπιαγωγεία αφού 29% των μαθητών απουσίασε από την πρώτη μέρα μαθημάτων.

Δεκάδες ήταν και οι απώλειες σε εκπαιδευτικούς αλλά και σχολικό προσωπικό, παρά τον μεγάλο αριθμό αντικαταστάσεων που επιτεύχθηκε ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε προέκυψαν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Πρόκειται για κρούσματα, στενές επαφές αλλά και απουσίες λόγω φύλαξης τέκνου μας ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ που πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα, τόσο λόγω των συνθηκών όσο και λόγω των απουσιών».

Τρέχουν και δε φτάνουν στις αντικαταστάσεις - Έψαχναν 60 και μέσα στο ΣΚ έγιναν… 160

Ως δυσεπίλυτος γρίφος μπορεί να αντιμετωπιστεί ο παράγοντας αντικατάστασης των εκπαιδευτικών που αποτελούν κρούσματα, επαφές ή φυλάσσουν τέκνα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες όμως η επιδημιολογική επιβάρυνση λειτουργεί σαν «Λερναία Ύδρα» φέρνοντας συνεχώς νέα κενά στην επιφάνεια.

Μιλώντας στην «Κ» ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μεγάλη προσπάθεια αφού από τις -περίπου- 300 απουσίες εκπαιδευτικών καλύφθηκαν οι 240 (μέχρι την Παρασκευή). Μέσα στο Σαββατοκύριακο όμως, από τις 60 θέσεις που απέμεναν να πληρωθούν προέκυψαν νέα κρούσματα και επαφές με τον συνολικό αριθμό των απωλειών να αγγίζει τους 160.

Όπως μας διαβεβαίωσε ο Μάριος Στυλιανίδης η κατάσταση μετά το πέρας της πρώτης μέρας είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη. Πραγματοποιείται σειρά δράσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες, είτε αυτό αφορά διορισμό εκπαιδευτών με τη μορφή αγοράς υπηρεσιών, είτε με αντικαταστάσεις από εκπαιδευτικούς ολοήμερων σχολείων αλλά είτε και με την «χαλάρωση» στον διορισμό από τον κατάλογο αφού πλέον μπορούν να διοριστούν για τη θέση του δασκάλου, τόσο νηπιαγωγοί όσο και καθηγητές (φιλόλογοι).

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε σήμερα η ΟΕΛΜΕΚ σχεδόν από το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων καταγράφηκαν τα πιο κάτω δεδομένα: Το 7,18% των Καθηγητών/τριών απουσίαζαν ως κρούσματα/επαφές ή για τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών κάτω των 15 ετών που είναι κρούσματα / επαφές και το 18,40% των μαθητών/τριών απουσίαζαν.

Σημειώνει ότι μόνο το 29,13% των απόντων Καθηγητών/τριών αντικαταστάθηκαν από άλλους συναδέλφους.

«Τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράσαμε με την ανακοίνωσή μας στις 7 Ιανουαρίου 2022, ότι οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο», προσθέτει.

Παρά τις δυσκολίες, σημειώνει, «οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων ανταποκρίθηκαν, όπως πράττουν όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, με απόλυτη επάρκεια στη δύσκολη συγκυρία, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών με ασφάλεια και υγεία».

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει, τέλος, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και τη λειτουργία των σχολείων, παρεμβαίνοντας με όποιον τρόπο απαιτείται στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X