Δελτίο Τύπου
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) κ. Μαργαρίτης Σχοινάς μετέβηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου προέβη σε διάλογο με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την Παρασκευή, 22 Μαρτίου.
Ο κ. Σχοινάς, που, ως Αντιπρόεδρος της ΕΕ είναι επίσης υπεύθυνος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, συνομίλησε με τους νέους και τις νέες σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ανταλλάζοντας απόψεις και απαντώντας σε ερωτήσεις τους πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία και τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Τον διάλογο συντόνισε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς.
Στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ο οποίος παροτρύνοντας όλες και όλους να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές, ανάφερε «Η ενεργός συμμετοχή σας και οι επιλογές σας είναι αυτές που θα διασφαλίσουν τη συνεχή ανέλιξη της ανώτερης εκπαίδευσης και των τεράστιων ευκαιριών που σας προφέρονται, είναι αυτές που θα βελτιώσουν τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, και είναι αυτές που θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ασφάλειας και ευημερίας.».
Προλογίζοντας τον κ. Σχοινά, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς ,ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι και οι νέες χρειάζεται να ενδιαφερθούν για τα κοινά, πηγάζουν από́ τη δημοκρατία και από́ την ελευθερία να αγωνιζόμαστε για το συλλογικό καλό. Η υπηρεσία προς στην κοινωνία αποτελεί τρόπο ζωής. Η έννοια του ενεργού πολίτη θα πρέπει να μας εμπνέει για να καταστούμε μέρος ενός μεγαλύτερου οράματος, πέρα από τα στενά προσωπικά μας όρια. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπνέεται από την ενδυνάμωση του πολίτη ώστε αυτός να ενταχθεί στη ζώσα κοινωνία ως ενεργό μέλος προς την επίτευξη του συνολικού καλού».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με το ευρύ χαρτοφυλάκιο του, το οποίο περιλαμβάνει τον συντονισμό των πολιτικών αποφάσεων και δράσεων της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, δεξιοτήτων, εκπαίδευσης, ισότητας και διαφορετικότητας, πολιτισμού, αθλητισμού, αλλά και διαφορετικών θρησκειών ή κοινοτήτων.
«Από το 2019, η ΕΕ βίωσε μια συγκλονιστική περίοδο στη διάρκεια της οποίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις υβριδικές επιθέσεις και πολλά άλλα γεγονότα που μοιάζουν να αναπηδούν από σενάριο φαντασίας», είπε ο κ. Σχοινάς.
«Από όλα αυτά που μας συνέβησαν, η ΕΕ κλονίστηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Σημειώθηκαν κρίσεις χωρίς προηγούμενο, που όμως αντιμετωπίστηκαν. Ο μαζικός εμβολιασμός για τον Covid-19 πραγματοποιήθηκε δωρεάν για όλους. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάπτυξης. Πρώτη φορά δανείζουμε και δε δανειζόμαστε. Ενισχύσαμε την Ουκρανία όταν δέχτηκε ρωσική εισβολή, ενώ καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά 6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Μιλάμε για ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας. Και παράλληλα ξεπεράσαμε την ανάδυση των ακραίων λαϊκιστών. Σαρώθηκαν οι αυταπάτες και η Ευρώπη στέκεται αυτόνομα στα πόδια της», τόνισε ο κ. Σχοινάς. Προειδοποίησε, όμως, πως αν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα πράγματα πάνε στραβά τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.
Κάλεσε θερμά όλους και όλες να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές ώστε να μην έχουν άλλοι την ευθύνη των αποφάσεων, και να μη δοθεί αφορμή στους εχθρούς της Ευρώπης, που, όπως είπε, φθονούν το δημοκρατικό της μοντέλο. Τόνισε πως με την προσέλευσή μας στην κάλπη έχουμε τη δυνατότητα να επιβραβεύσουμε ή να καταγγείλουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Στη συνέχεια, ο κ. Σχοινάς κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε συζήτηση, λέγοντας: «Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να μιλήσουμε ανοιχτά».
Ακολούθησε ευρύς διάλογος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις φοιτητριών και φοιτητών ο κ. Σχοινάς υποστήριξε πως η ΕΕ είναι η μόνη περιοχή του κόσμου όπου υπάρχουν κατοχυρωμένοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση υποκλοπών, παρακολουθήσεων, αντιμετώπισης των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ενώ προστατεύονται η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές και ο Τύπος.
Κάλεσε τις νέες και τους νέους να μη θεωρούν τα πάντα δεδομένα. «Πρέπει η σημερινή νεολαία να ψαχθεί. Να ρωτάει. Είναι επικίνδυνος ο εφησυχασμός. Σήμερα παρουσιάζονται στους νέους τρομακτικές ευκαιρίες», ανάφερε.
Μετά από ερώτηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος διευθέτησης του, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «άλλο είναι ο ρωσικός λαός που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με την ΕΕ και άλλο η παρέα που κυβερνά απολυταρχικά τη Ρωσία».
Δήλωσε πως υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ένωσης, αλλά τόνισε πως χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο κ.ά., χρειάζεται να διευθετήσουν τα προβλήματά τους προτού ενταχθούν.
Η συζήτηση, που ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό, διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του κ. Σχοινά στην Κύπρο κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ βρίσκεται στο νησί για μια σειρά επαφών με πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους.