Νέο μέτωπο έχει ανοίξει στον τομέα της Παιδείας με αφορμή, αυτή τη φορά, το θέμα που προέκυψε με τη μη διεξαγωγή εξετάσεων τετραμήνων στο νεοσυσταθέν Forum Premedical Private School, γεγονός το οποίο θα εξετάσει την Πέμπτη (12/01) η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Η «Κ» επικοινώνησε με την διευθύντρια του σχολείου, κ. Αντιγόνη Τζιαπούρα, η οποία εξήγησε ότι το Premedical School έχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ως ιδιωτικό σχολείο παρομοίου τύπου. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, υπάρχουν 39 ιδιωτικά σχολεία, 6 ιδίου τύπου και 33 παρομοίου τύπου. Τα παρομοίου τύπου σχολεία, με βάση τη νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωμένα να διεξάγουν εξετάσεις τετραμήνων και ως εκ τούτου, όπως δήλωσε η κ. Τζιαπούρα, δεν ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε ποτέ εξαίρεση από τις εν λόγω εξετάσεις. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η ιδιωτική σχολή Forum, η οποία μετρά πάνω από 700 μαθητές και είναι ξεχωριστή από το Premedical School, είναι ιδίου τύπου και ότι όλοι οι μαθητές συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις τετραμήνων, ακολουθώντας πιστά τα αναλυτικά προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου. «Είναι πολύ άδικο για το σχολείο μας να στοχοποιείται από τη στιγμή που κανένα σχολείο παρομοίου τύπου δεν διεξάγει εξετάσεις τετραμήνων» σημείωσε η κ. Τζιαπούρα και πρόσθεσε ότι «το Premedical School πήρε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με βάση τον λυκειακό κύκλο και όχι μόνο για μια τάξη».
Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των εκπαιδευτικών με τον Προέδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο να κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Άνιση μεταχείριση
Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των εκπαιδευτικών με τον Προέδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο να κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι από τη μια το Υπουργείο θεωρεί χρήσιμο και αναγκαίο τον θεσμό των τετράμηνων και από την άλλη απαλλάσσει σχεδόν όλα τα ιδιωτικά σχολεία (παρομοίου τύπου) από την υποχρέωση διεξαγωγής αυτών των εξετάσεων. Τόνισε επίσης ότι τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς η μη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα αφού δίνει στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για τις Παγκύπριες εξετάσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τη διεξαγωγή μόνο των εξεταζόμενων μαθημάτων από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία που σημαίνει ότι τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις διδάσκονται διπλάσιες ώρες σε σχέση με τα παιδιά των δημοσίων. Τόνισε παράλληλα ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με την νομοθεσία που ισχύει για τα ιδιωτικά σχολεία και σημείωσε την αδυναμία, όπως είπε, του Υπουργείου Παιδείας να ελέγχει τι γίνεται σε αυτά.
Ερωηθείς για το πως κυλούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εξετάσεων τετραμήνων στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι στα Λύκεια είναι πιο ξεκάθαρες λόγω της εμπειρίας των προηγούμενων χρόνων ενώ στα γυμνάσια, οι μαθητές των οποίων θα παρακαθίσουν για πρώτη φορά στις εν λόγω εξετάσεις, υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες. «Μπορεί να είμαστε αντίθετοι με τα τετράμηνα αλλά δεν σταματούμε ποτέ να μεριμνούμε. Έχουν δοθεί οδηγίες, έχουν σταλεί εγκύκλιοι, θα δούμε πως θα κυλήσει το πράγμα», τόνισε. Σε σχόλιο ότι οι μαθητές δεν πάνε πλέον στο σχολείο και μένουν σπίτι για να διαβάσουν ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι αυτό που ζούσαμε παλιά με τις τελικές εξετάσεις το ζούμε τώρα δύο φορές τον χρόνο. «Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε στα σχολεία, ο Ιανουάριος πάει χαμένος από άποψη διδασκαλίας και διδακτικού χρόνου». Το σκηνικό αυτό επιβεβαίωσε και ο Βουλευτής και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, λέγοντας στην «Κ» ότι σε επικοινωνία που είχε με διευθυντές, μόνο το ¼ των μαθητών βρίσκεται στο σχολείο. «Τα ιδιωτικά έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, μόνο ελάχιστα εφαρμόζουν τις εξετάσεις τετραμήνων και κάποια άλλα εκμεταλλευόμενα τα προβλήματα της νομοθεσίας κάνουν εξειδίκευση μόνο σε εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι ένας θεσμός που έχει αποδιοργανώσει τα σχολεία και έχει θυματοποιήσει χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».
Γιατί αντιδρούν τώρα
Σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί γιατί προέκυψαν αντιδράσεις τη δεδομένη στιγμή, εφόσον τα τελευταία τρία χρόνια κανένα ιδιωτικό σχολείο παρομοίου τύπου δεν πραγματοποιούσε εξετάσεις τετραμήνων, η «Κ» απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Πάυλο Μυλωνά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός, κανένα ιδιωτικό σχολείο ιδίου τύπου δεν έκανε αίτηση για να δημιουργήσει «σχολείο εντός του σχολείου» και μάλιστα παρομοίου τύπου. Διερωτήθηκε γιατί το γεγονός αυτό έγινε τώρα και εξέφρασε προβληματισμό για το εάν θα υπάρχει ισονομία στις Παγκύπριες Εξετάσεις καθότι εκκρεμούν παρόμοιες αιτήσεις από άλλα επτά ιδιωτικά σχολεία. «Το Forum δεν φέρει ευθύνη αλλά το Υπουργείο πρέπει να εξηγήσει γιατί δόθηκαν οι άδειες λειτουργίας του νέου σχολείου» είπε ο κ. Μυλωνάς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις η Επιτροπή Παιδείας ξεκινήσει τις εργασίες της μετά τις εκλογές «δεν θα κάνει άλλη δουλειά μέχρι να βρει τη φόρμουλα να αλλάξει τον θεσμό των τετραμήνων».
Θέση ΥΠΑΝ και έκτακτη συνεδρία
Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση με την οποία απάντησε στις αντιδράσεις επικαλούμενο απόσπασμα από τον «Περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμο του 2019». Ωστόσο σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα συνέλθει εκτάκτως την Πέμπτη (12/01) ούτως ώστε να ενημερωθεί για το θέμα που προέκυψε με το Forum Premedical Private School και τους τύπους των ιδιωτικών σχολείων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της ΟΕΛΜΕΚ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης του ιδιωτικού σχολείου Forum Premedical Private School.
Λύση ή δικαιοσύνη
Φωνές για το θέμα που προέκυψε με το ιδιωτικό σχολείο ακούγονται και από πλευράς γονέων με τον Πρόεδρο των Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζο Κωνσταντίνου, να αναφέρει στην «Κ» ότι αναμένουν από το Υπουργείο να άρει την ανισότητα ή να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα και για τους μαθητές του δημόσιου σχολείου. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με κάποιο ιδιωτικό σχολείο κάνοντας ωστόσο λόγο για έλλειψη εποπτικού ελέγχου στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Την Πέμπτη αναμένουμε από το Υπουργείο να δώσει απαντήσεις και να μας πει τι λύσεις θα δώσει, αν θα εφαρμόσει το ίδιο σύστημα για τους μαθητές του δημοσίου ή αν θα αναστείλει την ευνοϊκή μεταχείριση. Αν δεν το πράξει υπάρχει και η δικαιοσύνη εκτός υπουργείου και θα απευθυνθούμε είτε δικαστικώς είτε μέσω άλλων υπηρεσιών για να καταγγείλουμε τη συγκεκριμένη διάκριση και μη εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος που επικαλούνται δεν τους επέτρεπε να δώσουν τέτοια άδεια», είπε. Σε ό,τι αφορά τα τετράμηνα γενικότερα ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι με το που επαναρχίσει τη δουλειά της η Βουλή, στα τέλη Φεβρουαρίου, θα καταθέσουν απόψεις για τροποποιήσεις στη νομοθεσία.
«Πονοκέφαλος» και η προδημοτική
Προστριβές και συγκρούσεις προκαλεί και το ζήτημα της επέκτασης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με την απόφαση για το εάν η νομοθεσία που ψηφίστηκε είναι αντισυνταγματική ή όχι να ανήκει πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον νόμο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, για τους εξής λόγους:
- Το γεγονός ότι ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.
- Οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025.
- Επιπλέον σημειώνεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις που πρόσθεσε η Βουλή στην αρχική νομοθετική πρόταση ουσιαστικά έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης «Κύπρος το αύριο» και η χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους για ποσό €12,2 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε τοποθέτησή του για το θέμα, ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε στην «Κ» ότι το κυβερνών κόμμα τάσσεται ενάντια στη νομοθεσία για την επέκταση της προδημοτικής που ψήφισε το ίδιο με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας και την οποία μόνο το ΑΚΕΛ καταψήφισε, τονίζοντας ότι το Υπουργείο δεν παρουσίασε οποιοδήποτε συνολικό σχέδιο για το πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία. Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αναφορά στο Ανώτατο τον συγκεκριμένο νόμο, αφού δεν δέχτηκαν την αναπομπή το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, «με αποτέλεσμα να αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Και επιπρόσθετα ακυρώνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης «Κύπρος το αύριο» και τη χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους».
Πάντως το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών, μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα οποία μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία και αριθμούν τις 2.000, «θα πρέπει από τον Ιανουάριο 2023 να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθότι δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις και δυνατότητα εγγραφής τους σε δημόσια σχολεία, αφού σε αυτά θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα παιδιά υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης». Χθες, Τρίτη (10/01), το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι εγγραφές/μετεγγραφές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα γίνουν όπως και την περσινή σχολική χρονιά. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες ΕΔΩ.