ΚΥΠΕ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της Λάρνακας, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της πόλης.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «εξακολουθεί να είναι μεγάλο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητριών/των σε συγκεκριμένα σχολεία είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό στους αρμόδιους φορείς χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα».
Προστίθεται ότι «καθένας γνωρίζει τις χρονοβόρες διαδικασίες ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων και μπορεί εύκολα να υπολογίσει σε πόσα χρόνια θα έχουμε νέα σχολεία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις γίνονται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, εντούτοις δεν λαμβάνονται δυστυχώς οποιαδήποτε μέτρα, παρόλο που στο παρελθόν η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη και σε απαλλοτρίωση γη, στη περιοχή Δρομολαξιάς, για ανέγερση νέας σχολικής μονάδας».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως «χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πολύχρονης καθυστέρησης στο κτίριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής το οποίο για περισσότερο από 10 χρόνια είναι εγκαταλειμμένο και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ανεγερθεί νέο κτίριο. Ενώ ζητούσαμε να μειωθούν οι μαθητές ανά σχολείο, να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, να δημιουργηθούν νέες αίθουσες για τους καθηγητές και να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι ειδικές αίθουσες, όπως αυτές της Τέχνης για να γίνονται κανονικά μαθήματα, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε νέα επιδείνωση στις συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας».
Τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια «δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, αφού συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών σε ορισμένα σχολεία χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των υποδομών, δηλαδή αίθουσες, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι. Ακόμα δεν υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση σε εργαζόμενους/ες στη συντήρηση των χώρων, στην ικανοποίηση λειτουργικών αναγκών αλλά και στην καθαριότητα των κτιρίων».
Με αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «αλλοιώνεται η φιλοσοφία της ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης όλων των μαθητών στα αγαθά που προσφέρει η εκπαίδευση. Λόγω των νέων αναγκών θα αυξηθούν σημαντικά τα μετακινούμενα τμήματα, αφού για παράδειγμα στο Γυμνάσιο Λιβαδιών οι μαθητές από 504 γίνονται 613 και τα μετακινούμενα τμήματα από οκτώ γίνονται 21, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν σχεδόν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρνακας».
Ακόμα λόγω του υπερπληθυσμού «το Μουσικό Γυμνάσιο Δροσιάς «διώκεται» από τον χώρο του Γυμνασίου και μεταφέρεται στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου χωρίς να συνυπολογιστούν τα παιδαγωγικά και τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής του Λυκείου. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζουν όλα τα σχολεία, ενώ οι όποιες λύσεις που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς είναι πρόχειρες και προσωρινές, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος».
Η Ομοσπονδία Γονέων Λάρνακας «απευθύνει κραυγή αγωνίας και συνάμα διαμαρτυρίας για την οξύτητα του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων της πόλης. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να ληφθούν αποφάσεις για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και την υστάτη».
Στην ανακοίνωση «καλούνται όλοι οι φορείς της Λάρνακας, βουλευτές, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, σχολικοί έφοροι και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο έχει τη δυνατότητα, να παρέμβει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, όπως πάντα θα συνεχίσει ακούραστα να στέκεται δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών μάθησης και διδασκαλίας στα σχολεία».