ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φτώχια γένους θηλυκού»: ολοκληρώθηκε η έκθεση με έργα τέχνης φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Frederick

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Frederick και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Φτώχια γένους θηλυκού», με έργα φοιτητών και φοιτητριών που σπουδάζουν στα προγράμματα του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης στη Λεμεσό από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Κατά την τελετή των εγκαινίων, σε χαιρετισμό που απέστειλε, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κ. Τζόζη Χριστοδούλου ανέφερε: «Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα θεσμό μέσω του οποίου αναδεικνύονται πτυχές που αφορούν ανισότητες των φύλων και κοινωνικά φαινόμενα που απασχολούν την κυπριακή πραγματικότητα», επισημαίνοντας πως η ζωή των γυναικών επηρεάζεται από διακρίσεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι μονογονείς, σε ποσοστό 50% οι γυναίκες και σε ποσοστό 32% οι άντρες, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Την έκθεση χαιρέτισαν η κ. Αργεντούλα Ιωάννου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων και η κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick. «Η φτώχια είναι διακριτή και παρούσα γύρω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας πως «η φτώχια είναι γυναικεία όχι γιατί δεν τη βιώνουν και άντρες αλλά επειδή οι γυναίκες τη βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, με μεγαλύτερο κίνδυνο.»

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, επεσήμανε τη δυσμενή θέση της γυναίκας στον τομέα της εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι σε πολλές χώρες του πλανήτη, τα κορίτσια έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, με επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή τους. Η κ. Φρειδερίκου σημείωσε πως «oι γυναίκες κατέχουν λιγότερες από τις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οικονομικά μένουν πίσω αφού παρέχουν χιλιάδες ώρες δωρεάν εργασίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους (ως φροντίστριες παιδιών και ηλικιωμένων), επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αποτελούν την πλειοψηφία των φτωχών ηλικιωμένων αφού όλη η προηγούμενη τους πορεία έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις αποταμιεύσεις αλλά και στη σύνταξή τους.» Όπως ανέφερε, ακόμη, «η φτώχια τις καθιστά ακόμα περισσότερο ευάλωτες στη βία, αφού χωρίς οικονομική ανεξαρτησία πολλές φορές δυσκολεύονται ή είναι αδύνατο να απομακρυνθούν από μια βίαιη σχέση».

Υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας του μαθήματος Image Making Processes II, κ. Χουρίκ Τοροσσιάν, δευτεροετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν και να μάθουν για τη γυναικεία φτώχια, τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες και, εν τέλει, να δημιουργήσουν έργα σχετικής θεματολογίας. Δύο φοιτήτριες και ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου, ξεχώρισαν για τα έργα τους και βραβεύθηκαν κατά την τελετή των εγκαινίων. Πρόκειται για τη Χάιφα Αμπντουλάαλ, την Ανδριάνθη Ανδρέου και τον Φίλιππο Τύμβιο. Όπως ανέφερε η κ. Τοροσσιάν: «Συγχαίρουμε τον Φίλιππο, τη Χάιφα και την Ανδριάνθη αλλά και όλους και όλες τους φοιτητές και φοιτήτριές μας που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και δημιούργησαν έργα τα οποία θα ενισχύσουν ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες.»

Το Πανεπιστήμιο Frederick και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της παιδαγωγικής πρωτοβουλίας Frederick University Living Lab (FULL), βασισμένης σε μια φοιτητοκεντρική προσέγγιση μάθησης και διδασκαλίας. Τα μαθήματα που προσφέρονται με αυτό τον τρόπο, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την κοινωνία, με κάποιο οργανισμό ή φορέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνεργασία με τον Σύνδεσμο οδήγησε στη δημιουργία των έργων της έκθεσης, τα οποία θα περιλαμβάνονται και στο Ημερολόγιο 2024 του Συνδέσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση