ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έγκαιρα τα βιβλία στις τάξεις - Σε μεγάλο ποσοστό η στελέχωση

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

ΚΥΠΕ

Τα βιβλία από την Ελλάδα και οι εκδόσεις ΥΑΠ αναμένεται να διανεμηθούν στα σχολεία μέχρι το τέλος Αυγούστου ενώ αναμένεται να διανεμηθούν έγκαιρα και τα βιβλία ξένων γλωσσών δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Κυπριανός Δ. Λούη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στελέχωση των σχολικών μονάδων έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μιλά, μεταξύ άλλων, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023, για τους στόχους που έθεσαν ως Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά, για τα θέματα παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού και για τα σημαντικότερα ζητήματα που διαχειρίστηκε και έχει να διαχειριστεί η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2022-2023

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, το πότε επιστρέφουν οι καθηγητές στα σχολεία και πότε οι μαθητές, για το πόσοι καθηγητές και μαθητές θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες από τη νέα σχολική χρονιά σε γυμνάσια και λύκεια) και πόσες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κατά το 2022-2023 σε γυμνάσια και λύκεια, ο κ. Λούη είπε ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακός κύκλος), 38 Λύκεια και 8 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, περιλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

Επίσης, συνέχισε, θα λειτουργήσουν 5 Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σημείωσε ότι αναμένεται ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 41.305 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.983 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17.322 στον λυκειακό κύκλο.

Είπε, παράλληλα, ότι η στελέχωση των σχολικών μονάδων έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αφού μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχουν διενεργηθεί 929 διορισμοί συμβασιούχων και 204 διορισμοί μόνιμων επί δοκιμασία καθηγητών/καθηγητριών.

Όπως ανέφερε, για φέτος το σύνολο των εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 6.583, ενώ αναμένεται μικρός αριθμός πρόσθετων διορισμών συμβασιούχων εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης θα παρουσιαστούν στα σχολεία την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ οι μαθητές/μαθήτριες θα παρουσιαστούν στα σχολεία την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για να κατανεμηθούν σε τμήματα και να πάρουν τα βιβλία και το πρόγραμμά τους.

Αναμένεται να διανεμηθούν στα σχολεία μέχρι το τέλος Αυγούστου τα Βιβλία

Σημείωσε ότι τα βιβλία από την Ελλάδα και οι εκδόσεις ΥΑΠ αναμένεται να διανεμηθούν στα σχολεία μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ αναμένεται να διανεμηθούν έγκαιρα και τα βιβλία ξένων γλωσσών.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν έργα υλικοτεχνικής υποδομής

Ο κ. Λούη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν έργα υλικοτεχνικής υποδομής τα οποία διεξάγονται σε διάφορα σχολεία της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

«Σε δύο από αυτά οι ανακαινίσεις αιθουσών και άλλα βελτιωτικά έργα θα βρίσκονται υπό εξέλιξη κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου, ενώ σε άλλα πέντε (Απεήτειο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Γυμνάσιο Ύψωνα, Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο και Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου) οι αντισεισμικές εργασίες και εργασίες αναβάθμισης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 2022-2023», συμπλήρωσε.

Η ασφαλής επάνοδος μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών προτεραιότητα του ΥΠΑΝ

Σε ερώτηση αν η επιστροφή στις σχολικές μονάδες θα γίνει πάλι με βάση πρωτοκόλλων και οδηγιών λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν αδιάλειπτα και πως σκέφτονται την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών, ο κ. Λούη είπε ότι «η ασφαλής επάνοδος μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, όπως επίσης και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των σχολείων μας, είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό».

«Στόχος μας είναι από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων να δημιουργηθούν συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας με βάση την συσσωρευθείσα έως τώρα εμπειρία, καθώς και μέσω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα βρίσκονται σε ισχύ, ακολουθώντας τις οδηγίες και συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ειδικής επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής», πρόσθεσε.

Στόχοι Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ποιους στόχους έθεσαν ως Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά, ο κ. Λούη είπε ότι οι κυριότεροι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά είναι η καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας για την αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών στο πλαίσιο των τετραμήνων, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω της διαμορφωτικής αξιολόγησης και η διασφάλιση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας των μαθητών/μαθητριών.

Βασικοί στόχοι είναι επίσης η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής για ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και χειρισμός των θεμάτων αναλφαβητισμού, η ενδυνάμωση των μαθητών/μαθητριών για απόκτηση κομβικών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και να καταστούν οι σχολικές μονάδες λειτουργικές και δημοκρατικές μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.

Επίσης, μέσα στους κυριότερους στόχους που έχουν τεθεί είναι η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και η εφαρμογή προγραμμάτων STEΑM και η συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των Αθλητικών και Μουσικών Σχολείων, τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά και υψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών, καθώς προσφέρουν συνθήκες ευγενούς άμιλλας και ανάπτυξης των χαρισμάτων και των ιδιαίτερων ικανοτήτων των παιδιών, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται σε τοπικές και διεθνείς διοργανώσεις και εκδηλώσεις.

Μηδενική ανοχή ενάντια στη βία, την παραβατικότητα και τον εκφοβισμό

Ερωτηθείς πως προετοιμάζεται το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Λούη είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής ενάντια στη βία, την παραβατικότητα και τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει εφαρμογή νομοθεσιών, στρατηγικών, πρωτοκόλλων, σχεδίων δράσης, καθώς και με τη δημιουργία συνεργειών με αρμόδιους φορείς.

«Οι διάφορες σχετικές Συμβάσεις, όπως π.χ. η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, συναποτελούν το πλαίσιο, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές στο ΥΠΑΝ για χάραξη σχετικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Λούη, το ΥΠΑΝ έχει αναπτύξει την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο (2018-2022), της οποίας την υλοποίηση συντονίζει το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ.).

«Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΝ και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης εκπονεί σχέδιο δράσης για την πρόληψη και διαχείριση της ενδοσχολικής βίας και την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών/μαθητριών, όπως ακριβώς προνοείται στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Ακόμη, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της βίας και των εκφοβιστικών συμπεριφορών για ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον που προωθεί τη μάθηση», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, όλες οι Διευθύνσεις του Υπουργείου, όπως επίσης και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, η Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, αποτελούν δομές που εργάζονται συστηματικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών βίας, στηρίζοντας τους/τις εκπαιδευτικούς μέσα από δομημένες επιμορφωτικές δράσεις αλλά και ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα γονείς, μαθητές και μαθήτριες.

Το ΥΠΑΝ , ανέφερε ο κ. Λούη, εφαρμόζει προληπτικά μέτρα εντός της σχολικής μονάδας και σε συνεργασία με άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΟΑΠ, ΥΕΨ, κ.λπ.) για έγκαιρο εντοπισμό μαθητών/μαθητριών με παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, σημείωσε, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης προσφέρονται από το Παρατηρητήριο για τη Βία δομημένα προγράμματα επιμόρφωσης, όπως το μονοετές πρόγραμμα για πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού στο Γυμνάσιο (20 σχολεία), το Δίκτυο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για ανάλυση, πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς με τη χρήση των ψυχοπαιδαγωγικών μεθόδων της Συστημικής (ή οικοσυστημικής) προσέγγισης, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπευθύνων Τμημάτων για πρόληψη και διαχείριση της βίας και της παραβατικότητας, καθώς και άλλες επιμορφωτικές δράσεις (προαιρετικά σεμινάρια, σεμινάρια σε σχολική βάση, ημερίδες κ.λπ.).

Είπε, επιπρόσθετα, ότι το ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων της παραβατικότητας και της βίας στο σχολείο, προσκαλεί τις σχολικές μονάδες να αναπτύξουν τη δική τους πολιτική για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού.

«Η πολιτική αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας, το οποίο καταρτίζεται από το Σχολείο με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία καλούνται να καταχωρίζουν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του Συστήματος Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού (ΣΕΠ)», ανέφερε.

«Η καταγραφή, η διερεύνηση και η διαχείριση τέτοιων περιστατικών δεν δηλώνει αδυναμία των σχολείων, αντίθετα δηλώνει την αποφασιστικότητα και την ευαισθησία τους για μείωση του σχολικού εκφοβισμού», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παγκύπρια έρευνα για δημιουργία μηχανισμού συλλογής δεδομένων σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, καθώς και διαγωνισμός για ανάδειξη καλών πρακτικών των σχολείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προκλήσεις και διαχείριση θεμάτων

Σε ερώτηση ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που διαχειρίστηκε και έχει να διαχειριστεί η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Λούη είπε ότι κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη, «κληθήκαμε ως Διεύθυνση Μέση Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ να ανταποκριθούμε σε πρωτοφανείς συνθήκες λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων λόγω της υγειονομικής κρίσης η οποία προκλήθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όπως ανέφερε, μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο αστάθειας και πολυπλοκότητας, τα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας κυρίως μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων διοικητικών δομών.

Ωστόσο, είπε ο κ. Λούη, η κρίση αυτή ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας των σχολικών μονάδων να αναπτύσσουν και να ενεργοποιούν συνθήκες συνεχούς βελτίωσης αλλά και ανθεκτικότητας σε μη αναμενόμενες καταστάσεις.

«Πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης καλείται να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου σχολείου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Διεύθυνση είναι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης, η προώθηση της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και της ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών, η προαγωγή της ισότητας και της ενιαίας και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, καθώς και η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας».

Επίσης, ανέφερε ο κ. Λούη, κατά την περσινή σχολική χρονιά, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης εφάρμοσε με επιτυχία και στις τρεις τάξεις του λυκειακού κύκλου τη νομοθεσία για την αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών στο πλαίσιο των τετραμήνων.

«Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα διενεργήθηκε στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των αποτελεσμάτων της εν λόγω αξιολόγησης, των οποίων τα απορρέοντα αξιοποιούνται ως οδοδείκτης για την επέκταση του θεσμού από τη φετινή σχολική χρονιά και στον γυμνασιακό κύκλο», πρόσθεσε.

Ευχές για μία καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά

Ο κ. Λούη, σε μήνυμα του ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ευχήθηκε εκ μέρους της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/μαθήτριες και όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να έχουν μία καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο.

«Η στοχοπροσήλωση και η εργατικότητα είναι τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που δύνανται να οδηγήσουν, μέσα από πολλούς κόπους, στην απόκτηση μίας εξαιρετικά ωφέλιμης μόρφωσης. Άλλωστε, όπως ακριβώς συμπυκνώνεται στην αρχαία ελληνική σοφία,΄της παιδείας αι μεν ρίζαι πικραί, οι δε καρποί γλυκείς΄», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση