ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Συζητούν την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τέθηκε επίσης πρόταση εκ μέρους της ΠΟΕΔ για επέκταση του χρόνου των διαλειμμάτων

ΚΥΠΕ

Με σκοπό την αναθεώρηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τα δημόσια σχολεία, ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτηση για αξιολόγηση των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση και μέση τεχνική εκπαίδευση, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά.

Ο κ. Μυλωνάς, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των σχολείων, ώστε να συμβαδίζουν με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, πρότεινε την έναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά στις 8:00 π.μ. και σε λύκεια και τεχνικές σχολές στις 8:30. Πρότεινε, επίσης, όπως επεκταθεί η διδακτική ώρα στα 50 λεπτά από τα 45 που είναι σήμερα στη μέση και τεχνική εκπαίδευση, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η διδασκαλία. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τέθηκε επίσης πρόταση εκ μέρους της ΠΟΕΔ για επέκταση του χρόνου των διαλειμμάτων.

Με τη συμμετοχή των Διευθυντών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και εκπροσώπων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων, η συζήτηση κάλυψε πτυχές, τόσο του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, όσο και του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ), όπως και η ΠΑΣΥΔΥ, αφού το ζήτημα σχετίζεται και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στα αστικά κέντρα, κατά τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή, επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης, αναπροσαρμογής και βελτίωσης τόσο των ωρολογίων όσο και των αναλυτικών προγραμμάτων, με ταυτόχρονη ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων, αλλά και ευρύτερα του εκπαιδευτικού υλικού. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη «να υπάρξει παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού και βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στην Ειδική και Προδημοτική Εκπαίδευση».

Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας σχολικών μονάδων, ανέφερε ότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στον διάλογο για το θέμα. «Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΕΔ δηλώνει την ετοιμότητά της να καταθέσει τεκμηριωμένες εισηγήσεις σε θέματα που αφορούν ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, αλλά και έτοιμη να συζητήσει ολοκληρωμένες λύσεις για τη βελτίωση του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων», κατέληξε.

Ο κ. Μυλωνάς είπε, πάντως, ότι για τη λήψη αποφάσεων θα ληφθούν υπόψη και οι γνώμες ακαδημαϊκών, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει γνώμες γύρω από το θέμα και από ακαδημαϊκούς στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Γερμανία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι με την έναρξη της συζήτησης αυτής, έπειτα από την τελευταία προσπάθεια για αναθεώρηση των ωρολογίων προγραμμάτων το 2000, παρουσιάζεται μία ευκαιρία για αναθεώρηση τόσο της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, όσο και της διάρκειας και του περιεχομένου της διδακτέας ύλης.

Όπως εξήγησε, σήμερα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία, καθώς κατά τις πρώτες δύο διδακτικές ώρες τα περισσότερα παιδιά είναι νυσταγμένα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα, ενώ πολλά καθυστερούν να φτάσουν στο σχολείο.

Ανέφερε, ακόμα, ότι σκοπός είναι να ανοίξει μία γενικότερη συζήτηση, που θα οδηγήσει σε τμηματικές αλλαγές, με τελικό στόχο, όμως, την επίτευξη του ολοήμερου σχολείου. «Είναι ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι, ώστε όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει, να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση του ολοήμερου σχολείου, που τη θεωρώ πολύ σημαντική, γιατί αγγίζει την ουσία της παρουσίας των παιδιών στα σχολεία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τελικό στόχο των μεταρρυθμίσεων είπε ότι, επειδή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ολοήμερων σχολείων, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αφού χρειάζεται χρήμα και χρόνος, σκοπός είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των αλλαγών τμηματικά. «Πεποίθησή μου είναι ότι, αν διεκδικείς να πετύχεις το δέκα, σε πρώτο στάδιο και το ένα είναι αρκετό», κατέληξε.

Στην προκαταρτική συζήτηση που διεξήχθη σήμερα, διατυπώθηκαν προβληματισμοί όσον αφορά την αναθεώρηση, τόσο των ωρολογίων, όσο και των αναλυτικών προγραμμάτων, όμως, όπως ανέφερε και ο κ. Μυλωνάς, από πλευράς κομμάτων φάνηκε να υπάρχει συναντίληψη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα άπτονται ζητημάτων που απασχολούν όλη την κοινωνία: του χρόνου παραμονής των παιδιών στα σχολεία, του διδακτικού χρόνου, της δημιουργικής τους απασχόλησης.

«Στον ΔΗΣΥ λέμε ότι επίκεντρο είναι το παιδί, γι’ αυτό και εκ μέρους του υποψηφίου προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου, αρχίζουμε διάλογο για την οικοδόμηση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η πρότασή μας αυτή καλύπτει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε.

Εξήγησε ότι με τους δείκτες επάρκειας, που καθορίζουν τους σκοπούς και στόχους για το κάθε γνωστικό αντικείμενο και σε συνδυασμό με το σύστημα αξιολόγησης, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, καλύπτεται όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο να ετοιμάζουν τα παιδιά ως αυριανούς πολίτες, σε μία ανταγωνιστική κοινωνία, αφού θα διασυνδέονται τα μαθήματα με την αγορά εργασίας».

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι για το κόμμα του «έχει σημασία το ωράριο λειτουργίας, αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Τόνισε ότι το όραμα του ΑΚΕΛ για το δημόσιο σχολείο είναι η ικανότητά του να εξασφαλίζει την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, μόρφωση με οριζόντια διασύνδεση των αντικειμένων, όπου οι μαθητές θα μπορούν να ανασάνουν και γι’ αυτό θα την αγαπούν και θα τους καθιστά κοινωνικά μορφωμένους.

«Η ουσία της εκπαίδευσης είναι πρωτίστως τα αναλυτικά προγράμματα και κυβέρνηση έχει αποτύχει, αφού η παραπαιδεία έχει ενταθεί, γιατί τα παιδιά κυνηγούν τον βαθμό και τη στείρα γνώση», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ένα δομημένο διάλογο, τόσο για το θέμα του ωραρίου, όσο και για τα αναλυτικά προγράμματα, με επιστημονική τεκμηρίωση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η αναθεώρηση του ωρολογίου προγράμματος, χωρίς αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα. «Είναι αλληλένδετα ζητήματα, αλλά μπορούν να αναθεωρηθούν ξεχωριστά, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι με τα υφιστάμενα προγράμματα υπάρχουν γνωστικά αντικείμενα των οποίων δεν καλύπτεται η διδακτική ύλη, λόγω έλλειψης χρόνου», κατέληξε.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά «θα πρέπει να τύχουν σοβαρής αξιολόγησης σε βάθος χρόνου και να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για να σταματήσει ο μαθησιακός κατήφορος των τελευταίων δεκαετιών και να επανέλθουν τα υψηλά αποτελέσματα στην εκπαίδευση των παιδιών μας». Επεσήμανε, δε, ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τις ώρες προσέλευσης και των διαλειμμάτων, αλλά ουσιαστικά την κατανομή του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου.

Είπε ότι η εισήγηση για αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων και προσέλευσης μαθητών, είναι άκρως σημαντική, αφού θα επηρεάσει άμεσα όλες σχεδόν τις οικογένειες και τις ώρες προσέλευσης στην εργασία του συνόλου των εργαζομένων.

Τόνισε, ακόμα, ότι «λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου μαθησιακού και εργασιακού τεχνολογικού περιβάλλοντος, επιβάλλεται και είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή και ενίσχυση των προσφερόμενων μαθημάτων».

Κατέληξε ότι στη συνέχεια της συζήτησης, η παράταξή του θα καταθέσει «συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις με κριτήριο της διασφάλιση του επιπέδου εκπαίδευσης για τα παιδιά και τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ακύρωση των αθλητικών δοκιμασιών υποψηφίων συμβασιούχων οπλιτών θα ζητήσει η ΔΗΠΑ

Στις δηλώσεις του ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε σε ζήτημα που ανέκυψε με αφορμή τις αθλητικές δοκιμασίες των υποψηφίων συμβασιούχων οπλιτών. Όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανισότητα σε σχέση με τις ώρες και συνθήκες διεξαγωγής των δοκιμασιών, αφού με την πυκνή σκόνη και υγρασία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, οι υποψήφιοι που δοκιμάστηκαν σε πρωινές ώρες, απέδωσαν διαφορετικά σε σχέση με εκείνους που δοκιμάστηκαν το μεσημέρι.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ θα στείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να ακυρωθούν οι δοκιμασίες που έγιναν αυτές τις ημέρες και να ξαναγίνουν, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες οι υποψήφιοι.

Τέλος, ανέφερε ότι παρατηρήθηκε άνιση μεταχείριση και των γυναικών υποψηφίων, οι οποίες κλήθηκαν να μεταφέρουν το ίδιο βάρος με τους άντρες (αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάνιστρα βάρους 20 κιλών), ενώ στις σχολές αξιωματικών αυτή η δοκιμασία προνοεί μικρότερο βάρος για τις γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση